Ugrás a tartalomra

Újraéled a legendás Otthon Étterem

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. november 09. csütörtök 12:54
A kultikus vendéglátóhely a turizmus-vendéglátás területének ágazati képzőközpontjaként üzemel a jövőben.

Átadták a Miskolci Gasztro Centrumot, újranyitott a Otthon Étterem - Juhász Ákos képgalériája

Miskolci Gasztro Centrum néven nyitott újra a Kilián városrész egykori legendás vendéglátója, az Otthon Étterem. Az elmúlt hónapokban teljesen megújult épületet szerdán adták át hivatalosan. A mintegy 310 millió forintos beruházásnak köszönhetően nemcsak újranyitott az egység, amely jó ideje üresen állt, hanem újra oktatóhelyként is funkcionál majd.

Az átadón jelen volt Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár is, aki úgy fogalmazott, a szakképzés amellett, hogy minőségi munkaerőt ad a gazdaságnak, olyan munkához juttatja a tanulókat, amely felnőttkorban megélhetést ad, és lehetőséget biztosít arra, hogy helyben, a saját környezetükben tudjanak boldogulni, akár családot alapítani.

- Az ágazati képzőközpontok célja, hogy hogy a diákok szert tehessenek arra a tudásra, amelyet a vállalatok igényelnek, és akár olyan eszközökkel tanuljanak, amelyekkel a cégek is dolgoznak. Mindezt azért, hogy a valós, gyakorlati életben felkészülten vegyenek részt a vállalatok életében – hangsúlyozta.

A szalagátvágást követő pillanatok . Fotó: Juhász Ákos

Fontos mérföldkő

Az eseményen jelen volt Kiss János (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője is, aki kijelentette: a magyar szakképzés igazi útja az, hogy a kormánnyal megteremtsék a lehetőséget arra: a magyar fiatalok ne csak tankönyvekből ismerjék meg a vendéglátás kultúráját, sokkal könnyebb a tapasztalatok mentén tanulni.

Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondta, a vármegye gazdasága sincs könnyű helyzetben, gazdasági visszaesés tapasztalható az ipar és a vendéglátás területén is. Ennek ellenére a méréseik és a vállalatok jelzése szerint folyamatos a kereslet a szakképzett munkaerő iránt - tette hozzá.

- A kamara feladatrendszerében a szakképzés fejlesztése, támogatása és segítése kiemelt fontosságú. Mérföldkőne a most átadott intézmény létrejötte, és remélem, hogy az több ágazati képzőközpont számára is példaként szolgálhat – tette hozzá.

Az első asztalterítések egyike. Fotó: Juhász Ákos

Lehetőséget teremt

Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az ágazati képzőközpont beindításával új életre kél a városrészben sokak által a mai napig is hiányolt otthon étterem. Kiemelte, a központ elsősorban a szakmai oktatást fogja szolgálni.

- A hazai szakképzés igazi útja az, hogy a fiatalok számára megteremjük annak lehetőségét, hogy ne csupán a tankönyvekből tanulhassák meg a szakmát, hanem pontosan olyan körülmények között, amiben később dolgozni is fognak. Ez a tanulók, de az ágazatban dolgozó vállalkozások érdeke is – tette hozzá.

Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja hosszas prezentációban ismertette az ágazati központok működését, valamint azt is, hogy milyen szerepet fognak ezek betölteni a duális képzésben. „A projekt mintegy 310 millió forintból jött létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) részeként, az Európai Unió támogatásával. A fejlesztés során nyolcszázhetven négyzetméter újult meg, emellett korszerű konyhaberendezéseket és új bútorzatot szereztek be” - ismertette.

Kívülről is megújult. Fotó: Juhász Ákos

Az első fecske

Elhangzott, a Miskolci Gasztro Centrum a Miskolci Szakképzési Centrum első ágazati képzőközpontja, feladata a szakirányú oktatás szervezése és megvalósítása, a duális képzéssel kapcsolatos adminisztrációs feladatok ellátása. A szakképzési centrum mellett alapító tag az Avalon Park Kft., a Zip Brewhouse Kft., a Calimbra Hotel tulajdonosai és a Végállomás Éttermet működtető vállalkozás is.  Az étteremben a tanulók és oktatók által elkészített ételeket fogják felszolgálni, elsőként a cukrászda nyit meg, azt követi majd az étterem, naponta megújuló menüsorral, így a komplexum ismét a városrész életének kiemelt helyszíne lehet majd.

A Kilián-Észak bérházait 1958-ban kezdték építeni, és 1961-ben fejezték be az „Uránia” csillagvizsgálóval. 1961 és 1966 között zajlott a Kilián-Dél építése, ennek során a 15 emeletes toronyház 1966-ban készült el. Az Otthon Éttermet már a beruházás egyik utolsó elemeként 1965-ben építették fel, Nagy Zoltán, a Északterv főépítészének tervei szerint. A lakótelep tervezője Heckenast Péter építészmérnök, várostervező itteni munkájának elismeréseként 1963-ban megkapta az Ybl Miklós-díjat.

További hírek

Olvasnivaló