Ugrás a tartalomra

Ál húszezresekkel árasztották el a Kiliánt

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. május 01. szerda 11:47
Könnyű bedőlni a magyar bankjegyre hasonlító „szórólapnak”, különösen, ha valaki rosszul lát.
Így néznek ki a terjedő pénzimitációk / Fotók: magánarchívum

Ismét megjelentek a papírpénz-imitációk Miskolcon - egy néhány évvel ezelőtti ügyhöz hasonlóan - amire a Bükkszentkereszti Polgárőr Egyesület hívta fel a figyelmet közösségi oldalán a közelmúltban. Oldalukon azt is közzé tették, hogy úgy, mint a korábbi esetben, valószínűleg több eltérő címletű – ötszáz, ezer, kétezer, ötezer, tízezer – forintosnak tűnő pénzimitáció terjed. A lakosságot arra intik, hogy legyenek körültekintőek, amikor fizetnek, nehogy károsulttá váljanak. 

- A Bükkszentkereszti Polgárőr Egyesülethez futott be a jelzés - mivel két tagjuk is Miskolc Kilián városrészében lakik – hogy a 10-es posta mögötti részen, több Árpád utcai lépcsőházban a postaládába és az emeletekre több száz pénzimitációt szórtak szét – nyilatkozta szerkesztőségünknek Borsos István, a polgárőrség Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei koordinátora. 

Piacon, butikban terjedhet

– Feltételezem, hogy ezek polgárpukkasztási céllal jelentek meg. Például a húszezresnek tűnő egy európai politikus arcképét tartalmazza. Ugyanakkor a tapintásuk, a kialakításuk és a stílusjegyeik alkalmasak arra, hogy megtévesszenek olyanokat fizetés közben, akik kevésbé figyelnek oda, vagy rosszul látnak. Emiatt figyelemfelhívást intéztünk a lakossághoz. A legjobb, amit tehetnek az emberek, ha el sem fogadják ezeket, vagy, ha már bedobták a postaládájukba, akkor nem őrzik meg – emelte ki. 

Hozzátette, hogy attól nem kell tartanunk, hogy pénzintézetben, postán, vagy nagy áruházakban találkoznánk a pénzimitációkkal. Az ott dolgozókat felkészítik rá, hogyan szűrjék ki az ilyesmit. Azt is elmondta, hogy értesülései szerint a csoportot, amelyhez az akció kötődik, öt évvel ezelőtt százezer forintra büntette a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) a bankjegyekre vonatkozó szabályok kisebb fokú megsértése miatt. 

Első ránézésra hasonlít a húszezer forintos bankjegyre, de mégsem az

- Egyesületünk azért adott hírt az esetről, hogy megkímélje a lakosságot az esetleges kellemetlenségektől – tudatta Lénárt Andor a Bükkszentkereszti Polgárőr Egyesület elnöke. – Korábban dolgoztam nyomdában és tisztában vagyok vele, hogy a pénzimitációkat olyan géppel nyomtatták, amely alkalmas arra, hogy a pénzjegyekhez megtévesztésig hasonlító „bankókat” nyomtasson. A most megtalált húszezresnek tűnő darabok méretükben is stimmelnek – osztotta meg. 

Azt javasolta, hogyha bárki úgy érzi, hogy a pénzimitációkkal megtévesztették, akkor tegyen bejelentést a 112-es segélyhívó számon. Ebben az esetben a rendőrség ki fogja vizsgálni az ügyet, de az már nem a polgárőrség dolga – fűzte hozzá az egyesületi elnök. - Amennyiben valaki ezzel próbál fizetni, nagy valószínűséggel kamerafelvétel is készül róla, mivel ma már a legtöbb üzlethelyiség be van kamerázva – hangsúlyozta. 

Még nem jelentették be    

A rendőrség szóvivője felidézte az öt évvel ezelőtti esetet. Továbbá egy másikat, amikor hasonló pénzre hajazó papírdarabbal szeretett volna fizetni valaki egy élelmiszerboltban, majd elszaladt. Utóbbi cselekedet lopásnak minősült. 

- A jelenlegi ügyben eddig nem történt bejelentés és a Miskolci Rendőrkapitányságon sem folyik ezzel kapcsolatos eljárás – tájékoztatta portálunkat Dobi Tamás rendőr őrnagy, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. – Ugyanakkor kérjük a miskolci lakosokat, hogy a pénzimitációkat fizetési eszközként ne használják, és ne próbáljanak senkit megtéveszteni velük! Az ugyanis már szabálysértés, illetve bűncselekmény gyanúját veti fel, és büntető eljárást vonhat maga után – mutatott rá. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!