Ugrás a tartalomra

Kertmozi színes filmterméssel

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. május 09. csütörtök 12:56
Ingyenes szabadtéri vetítésekkel, közönségtalálkozókkal és gasztronómiai programokkal bont vásznat a 20. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál a Csengey-kertben.

A jubileum alkalmából - a szeptemberi fesztivált megelőző időszakban - olyan eseményeket szervezünk, amelyek visszatekintenek a fesztivál eddigi múltjára, illetve Miskolc "filmfesztiválos" örökségére. -írja közleményében a fesztivált bonyolító CineMis Nonprofit Kft.

A programok sora ebben a hónapban is folytatódik: május 10-től 12-ig 20:00-tól közönségtalálkozóval egybekötött ingyenes szabadtéri vetítéseket szerveznek a Csengey-kertben (cím: 3530 Miskolc, Csengey Gusztáv utca 10.), ahol a CineGasztro program keretében 18:00-tól egy-egy vendéglátóhely gasztronómiai kínálatából is ízelítőt adnak.

A filmkínálat:

máj.10. 20:00: Mesterjátszma (A 2023. évi CineFest közönségdíjas alkotása)
magyar pszichothriller, 90 perc, 2023
Rendező: Tóth Barnabás
Szereplők: Varga-Járó Sára, Váradi Gergely, Hajduk Károly, Mácsai Pál, Szirtes Ági, Péterfy Bori

Stefan Zweig Sakknovellájának szabad adaptációjában Márta és István az utolsó
menekültvonattal próbálja elhagyni az országot. A fiatal pár mellett az egyház ereklyéi is a határ felé tartanak, melynek útját B-ből, a katolikus papból a hatalom emberei kínzással próbálják kiszedni. A szereplők történetei a vonaton egy mindent eldöntő sakkjátszma során keresztezik egymást, melyen már nemcsak a kincsek sorsa, de a szerelmesek élete is a tét.

A vetítést követően közönségtalálkozóra kerül sor a film rendezőjével, Tóth Barnabással

máj.10. 22:00: Külön falka (A 2021. évi CineFest közönségdíjas alkotása) magyar-szlovák film, 98 perc, 2021
Rendező: Kis Hajni
Szereplők: Dietz Gusztáv, Horváth Zorka

A történetben a tizenkét éves Niki nagyszüleivel él, akik nem tudják kordában tartani a vadóc, az iskolában nehezen beilleszkedő gyereket. Amikor Niki megtudja, hogy édesapját, Tibort kiengedték a börtönből, minden tiltás ellenére felkeresi a férfit. Tibor kidobóként dolgozik a budapesti éjszakában. Magának való alkat, erőszakos természete miatt állandó harcban áll a környezetével. Sötét múltja és egy családi titok miatt kerüli a lányával való találkozást, de Nikit nehezebb lerázni, mint gondolta. A két kívülálló lassan közeledni kezd egymáshoz, de minden az ellen szól, hogy a család egyesülhessen.
 

máj.11. 20:00: Nyugati nyaralás (A 2022. évi CineFest közönségdíjas alkotása)
magyar krimi, vígjáték, 90 perc, 2022
Rendező: Lévai Balázs, Tiszeker Dániel
Szereplők: Mészáros Máté, Pokorny Lia, Szőke Abigél, Tóth Mátyás, Szervét Tibor, Péterfy Bori

Magyarország a ’80-as évek derekán. Maurer Gyuri ügyes, veszprémi autószerelő, aki mindent meg tud oldani – még a pártvezetők Ladáit is ő szereli. Családja a riviéra lázában ég, már épp indulnának nyaralni, ám a négy útlevél helyett csak három érkezik meg. Gyuri hirtelen megvilágosodik: kölcsönveszik egy disszidens magyar nála hagyott autócsodáját. A német verdával és papírokkal a nyugatra igyekvő magyarok helyett nyugatról érkező turisták lesznek, akik a legnagyobb luxust élvezhetik a Balatonnál. Nem is sejtik, hogy a “kölcsönvett” autóval egyenesen a hidegháborúba hajtanak bele…

A vetítést követően közönségtalálkozóra kerül sor a film egyik rendezőjével, Tiszeker
Dániellel

máj.11. 22:00: Hat hét (A 2022. évi CineFest Zukor Adolf díjas alkotása)
magyar film, 95 perc, 2022

Rendező: Szakonyi Noémi Veronika
Szereplők: Román Katalin, Járó Zsuzsanna, Balsai Móni

A film főhőse az érettségi előtt álló, profi asztalitenisz karrierért küzdő Zsófi, aki nehéz anyagi körülmények között él labilis édesanyjával és húgával. Későn veszi észre, hogy terhes, és az életkörülményeiket figyelembe véve úgy dönt, hogy születendő gyermekét egy civil szervezet segítségével örökbe adja egy hosszú évek óta várakozó párnak. Zsófi határozott és kifejezetten felnőtt döntést hoz, de a szülése után jelentkező fizikai és érzelmi hullámvasútra nincsen felkészülve. A film az ő szemszögén keresztül követi végig a szülés utáni, az örökbeadó és örökbefogadó szülőknek egyaránt érzelmileg megterhelő hat hetes időszakot, amikor az életet adó anya még meggondolhatja magát.

máj.12. 20:00: Magasságok és mélységek
magyar játékfilm, 98 perc, 2022
Rendező: Csoma Sándor
Szereplők: Pál Emőke, Trill Zsolt, Fehér Anna, Fenyő Iván

2013 májusának végén egy ország figyeli aggódva a híreket, amikor a Mount Everest első
magyar meghódítója, Erőss Zsolt a társával együtt eltűnik a Himalájában. Bár mindenki más
még reménykedik, felesége, Sterczer Hilda élő adásban jelenti be, hogy felesleges az újabb mentőexpedíciók szervezése. A következő hetekben a média szisztematikusan próbálja megtörni a nő keménységét. Első egész estés filmjében Csoma Sándor, számos nemzetközi hírű kisfilm rendezője, a megtörtént eseményeket Erőss Zsolt felesége szemszögéből ábrázolja.

A vetítést követően közönségtalálkozóra kerül sor a film rendezőjével, Csoma Sándorral.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!