Ugrás a tartalomra

Börtön a körömi rablónak, bilincs a török embercsempésznek

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. március 24. péntek 09:08
A Miskolci Törvényszék ma sem hagyott minket bűnügyi hírek nélkül, van minden, súlyos testi sértés, rablás és embercsempészet is a kínálatban.
Fotó: Internet

Büntetővégzés a tapétavágó késsel sérülést okozó férfival szemben.

A Tiszaújvárosi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével döntött annak a férfinak az ügyében, aki egy tapétavágó késsel a sértett nyakán vágásos sérülést ejtett – írja a Miskolci Törvényszék közleményében. 

A megállapított tényállás szerint a vádlott 2022 áprilisában testvérével egy felújítás alatt álló nagycsécsi ingatlanban tartózkodott, majd hozzájuk a sértett is csatlakozott, aki korábban már végzett a házon renoválási munkálatot. 
A sértett és a terhelt testvére között vita alakult ki, melynek hevében a sértett a nála lévő tapétavágó késsel hadonászott. A vádlott – a sértett férfi vélt támadása elhárítása érdekében – a konfliktusba keveredőkhöz rohant és a sértettet tarkón ütötte. A földre esett férfit a vádlott ezt követően több alkalommal fejen rúgta, majd térdeplő állásba felhúzta és a földről felvett késsel a sértett nyakának bal oldalán mintegy 15 centiméteres vágást ejtett. Az erősen vérző férfinak sikerült elmenekülnie a helyszínről. 

A vádlott által kifejtett bántalmazás – annak módja és a támadott testtájékok anatómiai fontossága következtében – a ténylegesnél súlyosabb, nyolc napon túl gyógyuló sérülések előidézésére volt alkalmas, mellyel a vádlottnak reálisan számolnia kellett, ő azonban ebbe szükségszerűen belenyugodott. 

A járásbíróság a vádlottat bűnösnek találta súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt, vele szemben 1 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki. 

A büntetővégzés jogerős. 

Elítélte a bíróság a körömi rablót is

Ítéletet hozott a Miskolci Járásbíróság annak a férfinak az ügyében, aki a megállapított tényállás szerint gyermekkorú társával 2021 novemberében rabolt ki egy gyermeket Köröm külterületén. 
A sértett szaladva menekült, amikor a gyermekkorú személy utolérte és hátulról kigáncsolta. Miután így a sértett a földre került, a vádlott tovább fenyegette őt, fültájékon fejbe rúgta és egy fa karót szorított a kézfejére, hogy ne tudjon felállni. Ezt követően a 30.000 forint értékű telefonját is megszerezte.
A bíróság a vádlottat rablás bűntette miatt 4 év 6 hónap szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. Enyhítő körülményként értékelte kisebb súllyal, hogy az okozott kár megtérült, míg súlyosító körülményként vette figyelembe azt, hogy a vádlott javítóintézetből való ideiglenes eltávozás ideje alatt követte el a bűncselekményt és tekintettel volt az ilyen és hasonló jellegű cselekmények elszaporodottságára is. 
Az ítélet jogerős. 

Letartóztatásban az embercsempészéssel gyanúsított török állampolgár

A Miskolci Járásbíróság egy hónapra elrendelte egy embercsempészés bűntettével gyanúsított török férfi letartóztatását.

A rendelkezésre álló adatok szerint megalapozott gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy a gyanúsított 2023. március 20. napján egy lengyel felségjelzésű gépkocsival öt, hazánkban illegálisan tartózkodó török állampolgárságú személyt szállított az M30-as autópályán, amikor az említett gépjárművel szemben rendőri intézkedésre került sor. 
A sofőr az ellenőrzés alól ki akarta vonni magát, ezért az autóval megállt, abból kiszállt és elmenekült, azonban a rendőrök később elfogták őt. 

A fenti cselekmény – bizonyítottság esetén – embercsempészés bűntettének megállapítására alkalmas, a kiszabható büntetés mértéke 2-8 évig terjedő szabadságvesztés is lehet. Figyelemmel arra, hogy a gyanúsított magyarországi lakóhellyel és munkahellyel nem rendelkezik, szabadlábra kerülése esetén az ország területét nehézség nélkül elhagyhatná, magyarországi tartózkodását könnyen felszámolhatná, továbbá tekintettel a vele szemben kiszabható büntetés mértékére, fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, melyet nem zárnak ki, illetve nem csökkentenek személyi körülményei sem. 

A gyanúsított információval rendelkezik arról, hogy az utasokat honnan hová kívánta szállítani, ismerheti ezen személyek elérhetőségét, esetlegesen a bűncselekmény megvalósításához szükséges tárgyi eszközök hollétét. Erre tekintettel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén veszélyeztetné a bizonyítást, valamint a bűnismétlés lehetősége sem zárható ki esetében.  

A végzés nem végleges – tudtuk meg a Miskolci Törvényszék sajtóközleményéből.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!