Ugrás a tartalomra

Drága mulatság a Nők40 intézménye

portfolio.hu
Utoljára módosítva
2024. február 18. vasárnap 19:21
2024-ben is változatlan feltételekkel vehető igénybe a nők számára negyven éves jogviszony után járó kedvezményes nyugdíj. Farkas András nyugdíjszakértő szerint a Nők40 intézménye azonban fenntarthatatlan.
Képünk illusztráció / Fotó: Pexels

A nyugdíjszakértő számításai szerint a Nők40 töretlen népszerűsége miatt az utóbbi években egyre nagyobb összeget, idén már 467 milliárd forintot kell rá költeni, ezért úgy véli, hogy feltételei a 2026-os választások után szigorodni fognak. 

A 2011. január 1-jétől bevezetett nők kedvezményes nyugdíja töretlenül népszerű a nők körében, az utóbbi években a nyugdíjba vonuló hölgyek fele a Nők40-et veszi igénybe, így a kedvezményes nyugdíjak az összes új nyugdíj-megállapítás közel 30 százalékát teszik ki minden évben, írja a nyugdíjguru a portfolio.hu oldalon megjelent elemzésében.

A Nők40 első tíz évében, 2011 és 2020 között 298 ezer nő vette igénybe ezt az ellátást, míg a következő években várhatóan további 233 ezer hölgyet csábít el a korhatár előtti nyugdíj lehetősége. A Nők40 feltételei 2027-től (a 2026-os választási évet követően) szigorodhatnak, hiszen 2011 óta 3 évvel, 62 évről 65 évre emelkedett a nyugdíjkorhatár, és ezt a 3 éves növekedést (még) nem építették be a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító időbe, amely kezdettől változatlanul 40 év.

Ennek következtében Magyarországon kialakult egy feltehetően nem szándékolt, de facto kettős nyugdíjkorhatár: a férfiak csak 65 éves életkoruk betöltésével, a nők viszont életkoruktól függetlenül a 40 éves jogosító idő betöltésével elmehetnek nyugdíjba, és ez a kettősség egyre több pénzbe kerül: 2024-ben már 467 milliárd forintot kell a nők kedvezményes nyugdíjára fordítani.

Farkas András számításai szerint idén (vagy egy-két éven belül) negyedmillió nő gondolkodhat el arról, hogy korábban kilép a járulékfizetők köréből, egyúttal korábban belép a járadékra jogosultak (a nyugdíjasok) körébe, miközben nem kell tartania attól, hogy a korábbi nyugdíjba vonulás miatt levonással büntetné a rendszer.

Azt is megjegyzi: miután a Nők40 eleve politikai döntés alapján született, a jövőjét is elsősorban politikai megfontolások (és nem nyugdíjszakmai érvek) határozhatják meg.

A szakértő úgy véli, hogy a 2026-os választási év lecsengéséig nyilván nem következik be szigorítás, utána azonban elkerülhetetlen lehet, hacsak nem az a hallgatólagos politikai döntés születik meg majd, hogy lényegében minden nő elmehet nyugdíjba néhány évvel a hivatalosan mindenki számára 65 éves nyugdíjkorhatár betöltése előtt. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!