Ugrás a tartalomra

Fideszes nem a '19-es menetrendre

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. február 17. szombat 13:30
A Fidesz-KDNP nemrég még leszavazta a 2019-es menetrend visszaállítását – hívta fel a figyelmet visszatekintésében a Velünk a Város frakcióvezető-helyettese. 
Fotó: Beregi László

Régóta az egyik legforróbb vitatéma az MVK menetrendje, ennek okai azonban túlmutatnak a városvezetésen, sőt, Miskolc határain is – vélekedik Szarka Dénes. A várost vezető frakciószövetség jobbikos politikusa lapunknak arról beszélt, hogy a 2019 óta ellenzékbe kényszerült Fidesz és KDNP helyi önkormányzati képviselői szerinte miként vezetik folyamatosan félre a közvéleményt, amikor a vállalat menetrendjét ostorozzák.

– A közösségi közlekedés nemzetközi viszonylatban is kiválóan működő finanszírozási modellje egyébként évtizedeken keresztül bizonyított nálunk is. Jelesül, hogy az önkormányzat és a fizető utasok mellett az állami források képeztek egy harmadik pillért is az MVK mindenkori büdzséjében. Nos, 2020-ban aztán a kormányzat úgy döntött, ezt az éves szinten 500 milliós állami lábat kihúzza Miskolc közlekedésének üzemeltetéséből – idézte fel Szarka Dénes. 

Hozzáfűzte: erre rakódtak rá a 2022-ben brutálisan kilőtt energiaárak, melyek több milliárd forintos pluszköltséget okoztak a kontinens és hazánk közlekedési vállalatainak, így az MVK-nak is. Ebben a helyzetben – taglalta a képviselő – azon a nyáron közgyűlési előterjesztés formájában követelte a Fidesz-KDNP a 2019-ben érvényben lévő menetrend viszszaállítását.

– Ezt el is fogadta a testület azzal a módosító indítványnyal, hogy a kívánt járatsűrűség megteremtéséhez szükséges pluszforrásokat adja vissza Miskolcnak az állam. Az indítványra a fideszes képviselők azonban nemmel szavaztak – elevenítette fel a másfél esztendővel ezelőtti történéseket. Ez azért is lett volna elengedhetetlen feltétele a sűrítésnek, mert már 2019-ben négymilliárd forintos hiánnyal üzemelt a cég, amellyel szerinte az előző városvezetés évekre előremenően fenntarthatatlan pályára állította a közösségi közlekedést – jegyezte meg. 

A frakcióvezető-helyettes úgy látja, a jelenlegi helyzetben leginkább a hosszútávú tervezésre volna szükség, ezért is csatlakozott a város ahhoz a kísérleti projekthez, melynek keretében számos hazai nagyváros mellett Miskolcon is hidrogén-meghajtású buszokkal ismerkedhetnek meg az utasok. Minderre – mutatott rá Szarka Dénes – a helyi ellenzéki képviselők a közösségi médiában ismételten csak a ’19-es menetrend visszaállításával tudtak reagálni. Márpedig – állapította meg végezetül – a mostani városvezetés kitűzött céljának tekinti, hogy tíz éven belül zöld, fenntarthatóan üzemeltetett és ingyenes közösségi közlekedés valósuljon meg Miskolcon.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!