Ugrás a tartalomra

A hitelességhez nem elég a tudás, eredmények kellenek

Buzafalvi Győző
Utoljára módosítva
2023. április 23. vasárnap 20:26
Nehéz időszakot élünk! Kárpátaljáról átjött gyerekeknek készítettem egy képet, egy rézkarcot, mely az Országházat ábrázolja – mondja Széphalmi Jurkó László iparművész. 
Boda László, a Rákóczi Hotel igazgatója és Jurkó László. Fotó: magánarchívum

Ez az épület a világ egyik legszebb építménye, és ha már nem tudnak oda eljutni, legalább amíg a sátoraljaújhelyi Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontban vannak, lássák! Ezért a legszebb helyre tették! Megrendítő volt látnom azokat a gyerekeket, akik nap mint nap szirénák hangjára ébrednek, felkapcsolnák a lámpát, csak nincs áram – eleveníti fel a találkozás pillanatát Jurkó László. Ráadásul kilenc órát várakoztatják a határon, mert nincs meg az apa beleegyező nyilatkozata, hogy engedélyezze a határ átlépését. Az apa éppen a harctéren van, vagy egy-két hete lett hősi halott.

A gyerekek szeretnének kicsit felejteni, azért jönnek a táborba. Mit mondhattam: Egy túl kicsiny edénybe szorított növényhez hasonlóan, a mi gyökereink is összegabalyodnak. Idővel nem leszünk képesek normálisan táplálkozni. Engedjük, hogy a gyökereink által terjeszkedhessünk a tápanyagban gazdag talajban, és akkor mindig lesz gyümölcs.

Ötéves sem voltam, mikor apám meghalt. A doni harc, fogság kikezdte egészségét és ennyi! De volt egy csodálatos nagy család! Ez a gyökér! Kiállítási meghívóimra azt írom: "Épületem talpköve Széphalom" (Kazinczy Ferenc). A véleményem az: minden embernek az a talpköve, ahová először leteszi a lábát. Én Széphalomban tettem le először, ezért ez a talpkövem.

Ha 75 év felett reggel meg tudom mérni a pulzusomat, akkor boldog lesz a napom, vagyis azzá kell tennem. Ezért gondoltam, hogy a Rákóczi Szövetség Sátoraljaújhelyen üzemeltetett táborában, ahová háromhetes váltásban négyszáz gyermeket, összesen ezerkétszázat, plusz kísérőket fogadnak be, egy képpel megajándékozom – fogalmazott az iparművész. Elmondtam: Ha szereted az embereket, keményen dolgozol és eltökélten tanulsz, ha szakértelemre teszel szert egy bizonyos területen, akkor azt az emberek észreveszik. A hitelességhez nem elég a tudás, eredmények kellenek.

Mindenki szeretne sikeres lenni, de kevesen hajlandók megfizetni annak az árát. A jövőnket nem tudjuk meghatározni, a titok nyitja: mindig a mai nap. Szokássá kell tenni olyan dolgokat, amelyeket a sikertelenek nem vállalnak fel. A sikerhez törekvés, ihletettség és verejtékes munka szükséges. Sokszor előfordult velem is, hogy egy képet újra kellett kezdenem, de mindenből tanultam.
Manapság olyan világban élünk, amelyben a tehetséget jobban ünneplik, mint a becsületességet, pedig fordítva kellene lennie. A tehetség ugyanis idővel kopik, csökken. Ugyanígy az értelmi képesség, a megjelenés is. Az ember végül elveszti erejét és jó kinézetét. Megtörténhet, hogy az elméje is elborul. De a feddhetetlenségünket meg kell őriznünk. A becsületesség az egyetlen, ami az idő előrehaladtával sem apad el, nem romlik. Ezért kell minden másnál jobban védenünk.

Nagy örömmel fogadtam, hogy Miskolc polgármestere levélben köszönte meg jó cselekedetemet. Én csak végzem a munkámat, a dolgomat. Jó néhány szép ügyet karoltam fel, álltam mellé, de sokat is kaptam ettől a várostól, Miskolctól, megyénktől, Sátoraljaújhely-Széphalomtól. Igazán jólesett Veres Pál polgármester úr figyelmessége, pedig személyesen még soha nem találkoztunk – jelentette ki végezetül Jurkó László.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!