Ugrás a tartalomra

Kárpátaljával kooperálnak, hogy jól operáljanak

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2021. szeptember 28. kedd 16:36
Miskolci és ungvári specialisták tartanak sebészeti módszerekről a héten többnapos konferenciát a megyei kórházban. Mindezt egy határokon átívelő tudáscsere-program keretében.

Fotó: Juhász Ákos

Idén júliusban vette kezdetét az a jórészt az Európai Unió által finanszírozott együttműködés, melyet Magyarország és Ukrajna kötött, s melynek célja, hogy a két országban alkalmazott sebészeti módszereket kölcsönösen ismertesse meg a felekkel – ezzel is javítva szolgáltatásaik színvonalát.

A projekt ezen túlmenően kiterjed az eszközpark fejlesztésére is, ennek révén európai viszonylatban is csúcsminőségűnek számító digitális intraoperatív- és konferenciaeszközöket szereznek majd be a kórházak. Erről beszélt Tóth Imre, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház orvosigazgató-helyettese.

- Miskolc az úgynevezett minimál-invazív műtéti eljárások területén országos viszonylatban az élen jár, éppen ezért tudunk az ukrajnai kollégáknak értékes szaktudással szolgálni, mindeközben ők pedig egyéb beavatkozási típusoknál nyújtják számunkra ugyanezt – tette hozzá.

Jurij Jacina és Tóth Imre

Ungvári Gábor, a traumatológia osztályvezető főorvosa kiemelte: az egyéves terv része a napokban zajló konferencia, amit hamarosan egy ungvári szakmai látogatás követ majd részükről.

- A nagy értékű berendezéseken kívül legalább annyira fontos, hogy az együttműködés során egyes mellkas-sebészeti operációk, valamint alsóvégtagi sérülések ellátása kapcsán bizonyosan fogunk tanulni egymástól – húzta alá.

Az ungvári Novák Endre Kórház főorvosa, Jurij Jacina hangsúlyozta: a jövő nyárig tartó, több mint négyszázezer eurós szakmai összefogás nyomán szoros partneri viszony megteremtésére nyílik lehetőség, amennyiben a határ két oldalán a résztvevők egymással szinkronban fejlesztik eszközeiket és gyarapítják a sebészeti részterületekre vonatkozó ismereteiket.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!