Ugrás a tartalomra

Komoly vádakkal álltak elő Barkai László támogatói az alpolgármesterrel szemben

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. május 31. péntek 16:31
Varga Andrea Klárával kapcsolatos aggályaiknak, gyanúiknak, vélelmeiknek és vádjaiknak adtak hangot a négypárti összefogás miskolci szervezetei.
Fotók: Osztie Tibor

A Demokratikus Koalíció (DK), az MSZP, az LMP-Magyarország Zöld Pártja és Párbeszéd-A Zöldek Pártja miskolci szervezetei képviseletében tartottak sajtótájékoztatót péntek délelőtt a DK helyi irodájában. A felszólaló politikusok arra kérték a városvezetőt, hogy tisztázza a közvélemény előtt magát.

– Miért nevezi magát civil jelöltnek, miközben korábban és most is összesen nyolc különböző párttal indult el a választásokon? – hangzott el a Varga Andrea Klárának címzett első megjegyzés a DK miskolci elnökétől. Fekete Zoltánné reagálva az alpolgármester azon korábbi nyilatkozatára, ami szerint „2019-ben más volt a DK, mint most” feltette a kérdést: miért ment el többször is Gyurcsány Ferenchez a támogatását kérni – „először 2023-ban, másodszor 2024-ben, Veres Pál lemondása előtt hetekkel, majd harmadszor a Veres Pál lemondását követő napon”.

– Miért utasította vissza a TISZA Párt azt a kérését, hogy támogassa őt, mint miskolci polgármesterjelöltet, és támogassa a csapatát is? – ezt már az LMP helyi szervezetének elnöke fogalmazta meg. Mezei Attila ezt követően a hátrányos helyzetűek felzárkóztatására irányuló 4IM projekt kapcsán firtatta az azt irányító alpolgármester felelősségét. Mint azt vélelmei mentén sorolta: számos szereplő lépett ki a projektből, és rúgott ki vele nem egyetértő személyeket a projektből és állásukból.

– Miért kezdeményezték a projekt konzorciumi tagjai a projektmenedzsment leváltását és a projektirányítás bizottság kezébe adását, melyet végül Varga Andrea elszabotált? Miért nem hozta nyilvánosságra a projekt teljes költéseit, pénzfelhasználását? Miért gondolják sokan azt, hogy a projekt nem érte el a kitűzött célját annak ellenére, hogy a négyszázmilliót elköltötték? Hogyan lehetett százezer forintos napi díjazása Marczis Mártának, Varga Andrea barátnőjének, aki maga mondta egy beszélgetésben, hogy a 4IM projekt kifizetőhelyként működött? – szögezte kérdéseit a képviselőjelölt a sajtón keresztül a városvezetőhöz, megtoldva azzal, hogy szerinte Varga Andrea „rokonait, barátait, pártos szövetségeseit” állásokba, felügyelőbizottsági pozíciókba és egyéb megbízásokba helyezte.

A Párbeszéd – Zöldek megyei szervezetének elnöke szerint Varga Andrea a 100 klímasemleges és intelligens város missziójában egy kísérleti projekt lefuttatására év elején egy 180 millió forintos elnyert támogatást „titkolt el”. Hanyu Hajnalka szerint érthetetlen, hogy „egy ilyen örömhírt miért is kellett hetekig titkolni a hivatalban”. – Miért titkolta két hétig a jó hírt a polgármester előtt? Miért nem számolt be azóta sem, hogy a projektpénzek hol vannak, ki és mire használja fel azokat? – hangzott el tőle.

Fekete Zoltánné visszavéve a szót azt kérdezte: „miért lengette be lemondását az elmúlt négy és fél év alatt tucatszám, miért támadta hátba Veres Pál polgármestert a civil barátai segítségével?” Akik – folytatta a miskolci elnök – „miután ultimátumot adtak Veres Pálnak, meg is írták neki, hogy megvonták tőle a támogatásukat, és ami elvezetett Veres Pál visszalépéséhez?”

A DK politikusa végezetül kijelentette: „beszélik, hogy Varga Andrea és csapata a közelmúltban nagy összegű támogatást kapott egy vállalkozótól”. Mint elmondta: informátoruk szerint áttételesen a Fidesztől, aminek fejében – a Barkai László mögött álló pártok hírei szerint – azt vállalták, hogy semmiképpen nem lépnek vissza, és nem fognak össze más demokratákkal a Fidesszel szemben.

– Hogyan számol el mindezzel a Fidesszel dacoló miskolci emberek előtt? – tette fel végezetül kérdését Fekete Zoltánné.

Az eseményen elhangzott még:  "amennyiben a fentiekre és a kapcsolódó kérdésekre nem tud megnyugtató választ adni, kérik, hogy lépjen vissza a jelöltségtől!”

A sajtótájékoztatót követően (melyről egyébként az egyesület közleményt is kiadott), a péntek délutáni órákban nyílt levelet adott ki a Függetlenek SZIVE és Varga Andrea Klára polgármesterjelölt, melyben visszautasítja a politikusok állításait. A nyílt levelet ebben a cikkünkben olvashatja.

További hírek

Olvasnivaló