Ugrás a tartalomra

Lázár János: a kormány stratégiai szövetségesének tekinti Miskolcot

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. október 10. csütörtök 18:55
Ennek érdekében a miniszter szerint új együttműködési megállapodást kötnének a várossal, melynek az iparfejlesztés és útépítés lehet a két fő csapásiránya.
Osztie Tibor fotói

Készen áll a kormány arra, hogy egy, a 2015-ös Modern Városok Programhoz hasonló megállapodást kössön Miskolccal az elkövetkező esztendőkre – ezt Lázár János építési és közlekedési miniszter jelentette ki csütörtöki, a Barlangfürdő bejárását követő miskolci sajtótájékoztatóján. Az eseményen arról is szólt: munkacsoport alakul a komplexum újjáépítésével kapcsolatban, melyben a kormány is részt vesz, tudósításunkat itt olvashatja

A miniszter a Miskolc Televízió és a minap.hu érdeklődésére elmondta, a fürdővel kapcsolatos egyeztetések mellett volt még egy fontos célja a látogatással: Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából gratulálni kívánt Tóth-Szántai József polgármesternek és csapatának a választási győzelemhez, valamint szerette volna megköszönni minden miskolci polgárnak azt, hogy részt vett a helyhatósági választásokon. 

– Azoknak külön is köszönjük, akik a polgármesterjelöltünkre és települési képviselőjelöltjeinkre adták voksukat. A kormány és a Fidesz meg fogja hálálni a miskolciak bizalmát – jelentette ki hozzátéve: azt kérik a városvezetőtől és a képviselőktől is, hogy pártszimpátiától függetlenül minden miskolcit képviseljenek, ugyanis szeretnék, ha egy normális együttműködés alakulna ki Miskolc érdekében a különböző gondolkodású választók között is. 

Ennek jegyében Lázár János a kormány képviseletében köszönetet mondott Veres Pál korábbi polgármesternek a sok éves közös munkáért. „A kormány mindig számíthatott az ő konstruktív együttműködésére. Sokszor volt elvhű kritikus, ugyanakkor építő munkát végző polgármesterrel dolgoztunk együtt, reméljük, hogy a következő városvezető, Tóth-Szántai József is hasonlóan sikeres és hatékony lesz” – emelte.  

A miniszter emlékeztetett, a kormányzat 2010 óta stratégiai szövetségesének tekinti Miskolcot és a város minden polgárát. Felidézte, a 2015-ben megkötött szerződés értelmében 342 milliárd forintos támogatást biztosítottak a városnak és a térségnek, ebből létesült a Miskolc-Kassa autópálya hazai szakasza is, mintegy 260 millió forintból. 
– Miskolcot lehetőségnek tekintjük az ország szempontjából ezért újból készek és képesek vagyunk a magyar adófizetők pénzéből forrást csoportosítani Miskolcra, ugyanis látjuk azt, hogy Miskolcon van készség és képesség a gazdasági fejlődésre, ugyanakkor tisztában vagyunk azzal is, hogy a város és a vármegye jövedelemtermelő képesség szempontjából felzárkóztatásra szorul – hangoztatta Lázár János. 

Hozzátette, az a kormány célja, hogy a következő öt évben új munkahelyeket hozzanak létre a városban, hogy a miskolciak jobban keressenek és, hogy jobban tudjanak helyben boldogulni, „ne kelljen elmennie egy fiatalnak Miskolcról azért, hogy kész és képes legyen egy életet felépíteni.”

A politikus végül kiemelte, fontosnak tartja az egykori DAM területének újbóli hasznosítását, amihez szeretné, ha az mielőbb önkormányzati vagy állami kezelésbe kerülne, valamint építési miniszterként segíteni szeretné a miskolci úthálózat felújítását, melyet Csöbör Katalin és Kiss János országgyűlési képviselők folyamatosan napirenden tartanak, és ami előkelő helyen szerepelt Tóth-Szántai József polgármester programjában is, nem utolsó sorban pedig az önkormányzati képviselők számára is kiemelt jelentőségű. 

– Azt javaslom, ezzel kapcsolatban alakítsunk még egy munkacsoport, ami a Magyar Közút, a közlekedési államtitkárság és az útfejlesztési államtitkárság között valósul meg. Fel kell osztanunk ugyanis azt, hogy mit kezdünk a Miskolcon átmenő utakkal, a város belterületi útjaival és beszélni kell arról is, hogyan tudunk erre esetleg uniós forrásokat is felhasználni – zárta. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!