Ugrás a tartalomra

A magyar-török gazdasági kapcsolatokat erősítenék

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. május 03. péntek 11:29
Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Török-Magyar Kereskedelmi Kamarai Szövetség és Egyesület (TURKCHEM) és a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) április 26-án, Tokajban. A dokumentum aláírásának apropóját az adta, hogy Magyarország és Törökország Kormánya a diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából 2024-ben meghirdette a „Magyar-Török Kulturális Évet”.

A tokaji polgármesteri hivatalban megtartott aláírási ceremónián az együttműködési szándéknyilatkozatot Bihall Tamás, a BOKIK elnöke és Suat Gökhan Karakuş, a TURKCHEM elnöke látták el kézjegyükkel. Az ünnepélyes alkalmon jelen volt többek között dr. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese, Gülşen Karanis Ekşioğlu, a Török Köztársaság nagykövete, valamint Posta György, Tokaj város polgármestere.

A két kamara vezetője által aláírt dokumentumban a felek kinyilvánították azon szándékukat, hogy közös céljuk a TURKCHEM és a BOKIK közötti együttműködés kereteinek megteremtése, a kétoldalú kapcsolatok elősegítése. Ennek erősítése érdekében a felek támogatni kívánják a cégek közötti kereskedelmi, befektetési és gazdasági együttműködést.

Az esemény részeként a vendégek megkoszorúzták Réthly Antal (1879-1975) emléktábláját a Hímesudvarban. Réthly Antal magyar meteorológus, egyetemi tanár, a földrajztudományok doktora egykor a ma már borászatnak otthont adó tokaji házban élt. A neves tudós 1925-1927 között a török kormány megbízása alapján megszervezte Törökország meteorológiai szolgálatát. Ankarában meteorológiai obszervatóriumot létesített. Ezért 1927-ben Kemál Atatürk, a Török Köztársaság államfője, magas kitüntetésben részesítette.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!