Ugrás a tartalomra

Mesés családi programok Miskolcon

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. augusztus 20. csütörtök 17:19
Egész nap – zenével, tánccal – programok sora várta az érdeklődőket a Városház téren, a Polgármesteri Hivatal és a Megyeháza közötti területen.

„Gyönyörködöm a munkáiban. Az Isten áldja meg a kezét” – mondja egy néni a Szent István térre kitelepülő Fügedi Márta Népművészeti Egyesület egyik tagjának, miközben megigazítja a maszkot az arcán. Barnáné Juhász Ildikó mosolyogva, kedvesen válaszolva fogadja a szép szavakat. „A mesék világában élek, illusztrációkat készítek ezekhez a csodás történetekhez” – mondja már nekünk. Pár percre félre is teszi az ecsetet, miután megígértük, hogy nem tartjuk fel sokáig. Majd maga is mesébe fog.

– Régebben illusztrátornak készültem, gyerekként is elvarázsolt ez a világ, főleg a tündérek világa. A mesék nagy titkokat rejtenek, amikbe igazán bele tudjuk képzelni, élni magunkat. Minden korosztálynak mást és mást üzennek; egy kisgyerek teljesen másképp éli meg, mint egy felnőtt, mert ugye számunkra, „nagyok” számára is sok tanulsággal szolgálnak.

Képeit akvarell-lel, illetve akril festékkel készíti, ritka, hogy olajfestményt adna ki a kezei közül. – Utóbbi lassan szárad, nekem pedig nincs otthon műtermem, a saját konyhámban dolgozom. Így aztán gyorsan száradó festékeket használok.

Az egyesület rendszeresen kitelepül az ünnepekkor, ilyenkor sokan látogatnak el standjaikhoz – ahol nemcsak gyönyörködni, de bekapcsolódni is szabad a régi kézműves mesterségek fortélyainak megtanulásába. Garamhegyi Andrásné hímzéssel foglalkozik. „Minden jöhet, ami textillel kapcsolatos”, mondja Erzsike néni. – Van, hogy varrni, máskor hímezni tanítom a gyerekeket. Mindig kitalálok számukra valamilyen foglalkozást. Hogy mit, azt éjszaka megálmodom, majd másnap otthon megvalósítom, így már rutinos mozdulatokat, technikákat tudok átadni a fiatalabb generáció tagjainak.

Most éppen az ujjbábok készítésébe nyerhettek bepillantást. Némi fejtörés után, kézügyességüket használva egész jól elboldogultak vele a gyerekek. Addig mi szülőkkel beszélgetünk. Tünde elmondja, hogy augusztus 20-át a miskolci belvárosban való barangolásra szánják. Az ünnep idén náluk különös jelentőséggel bír. – A nagyobb fiunk teljesen odavan az István, a király rockoperáért. De egyébként is abszolút fogékonyak mindenre, ami magyar történelem. Igaz, most még csak regéket, mítoszokat olvasunk. Én magam is fontosnak tartom, hogy a magyarság értékeit, hagyományait átadjuk nekik.

Oroszné Fancsalszki Edina párjával, kislányukkal, valamint az egyik nagyszülővel és dédszülővel érkezett Hernádnémetiből. – Szerettünk volna egy picit kimozdulni otthonról. Tudtuk, hogy lesznek programok Miskolcon, augusztus 20-án egyébként is mindig megyünk valahová. Egyébként mindig keressük a rendezvényeket, bár idén azért olyan sok lehetőség nem volt kimozdulni. Most megragadtuk a lehetőséget.


Mocsári László képgalériája!

A Szent István téren 17:30-tól folytatódnak a programok a Miskolci Mazsorett Együttes fellépésével, majd 18:30-tól a KÖDMÖN Formációs Táncegyüttes, 19 órától a Miskolci Nemzeti Színház művészeinek műsora, 20 órától pedig a Szinvavölgyi Néptáncműhely ünnepi műsora várja az érdeklődőket, közreműködik a Tényleg Zenekar.

A Szent István téren bárki vásárolhat nemzeti szalaggal átkötött, ünnepi kenyeret, de rétesvonat, tönkölykenyér sütés-dagasztás, népi játékok, népművészeti mesterség-bemutató és játszóház várja a családokat a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület vezetésével. A Városháza és a Megyeháza között, a Városháztéren pedig a Borka Játszópark várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!