Ugrás a tartalomra

Miskolciak a Kalevala-napon: Országháza rézkarc ajándékba

Buzafalvi Győző
Utoljára módosítva
2023. március 25. szombat 11:13
A Finn Köztársaság Budapesti Nagykövetségén, február 28- án Pertti Anttinen nagykövet úr Kalevala-napi tanácskozásra hívta a Magyar-Finn Baráti Társaságok képviselőit. Ez a finn kultúra napja.
A nagykövet átvette az Országháza rézkarcot | Fotó: magánarchívum

A program szerint a FinnAgóra vezetője az évi feladatokról tartott előadást. Ezt követően Ruttkay-Miklián Eszter és Gulyás Zoltán tartottak előadást: "Reguly Antal a finnugor népek között " címmel, majd dr. Szíj Enikő ismertette a Reguly-bibliográfia újdonságait. Megkoszorúzták Tömör Ferenc gondnok emléktábláját, akit a nácik megöltek, miközben védte a nagykövetséget. A miskolci Finn-Magyar Baráti Társaság részéről jelen voltak dr. Fekete Tamás főorvos, valamint Széphalmi Jurkó László, erdélyi Magyar Örökség díjas iparművész.

Széphalmi Jurkó Lászlónak két kiállítása volt, az egyik Miskolcon, a Finn Köztársaság 75. éves évfordulója alkalmából az ITC székházban a finn Arábia cég üveg és porcelán iparművészeti alkotásaival együtt. A tárlatot Pertti Torstilla akkori nagykövet ajánlotta a jelenlevők figyelmébe. (A másik kiállítás a Finn Nagykövetség épületében volt 2012 - ben. ) Ezen kívül a Tokaj Kereskedőház világhírű történelmi borait és a Matyó Népművészeti Egyesület csodálatos öltözeteit és termékeit láthatta a nagyszámú közönség. A kiállítás fővédnöke, az akkor már a Külügyminisztériumban dolgozó államtitkár, Pertti Torstilla, védnöke pedig dr. Deák Csaba konzul.

A "veterántalálkozó" fontossága

A nagykövet úr részére a baráti kör nevében Széphalmi Jurkó László egy általa készített Országháza rézkarcképet ajándékozott, amit hivatalosan át is nyújtott neki, valamint Barta János " Önkéntesek a finn háborúban " című könyvét. Felhívta a nagykövet figyelmét a "veterántalálkozó" fontosságára. Átadta továbbá a miskolci Földes Ferenc Gimnázium igazgatójának, Fazekas Róbertnek a levelét, amely további kapcsolatépítést és -fejlesztést szorgalmazott.

Ez évben egyébként 60 esztendeje, hogy megalakult Miskolcon a Magyar Finn Baráti Társaság. Széphalmi Jurkó László átadta dr. Deák Csaba professzornak, a Finn Köztársaság tiszteletbeli konzuljának, dr. Farkas Tamás főorvosnak, elnöknek, Órás Enikő titkárnak, valamint minden baráti társasági tagnak az üdvözletét. Megemlítette a nagy tiszteletnek örvendő Breitenbach József titkár urat és ( nekünk csak ) Ruprecht Tóni barátunkat, akik sokat tettek a baráti társaság érdekében. Széphalmi Jurkó László felhívta a nagykövet figyelmét, hogy azért esett az Országház című rézkarcra a választása, mivel márciusban tárgyalja az országgyűlés Finnország NATO- csatlakozásához történő hozzájárulását. Meglepődött és pozitívnak értékelte, még a könny is kiszökött a szeméből e figyelmesség miatt. Végül a nagykövet és felesége, Katriina Apajalahti meghívták a résztvevőket egy fogadásra, ahol megkóstolhatták a rénszarvasból készült finomságokat is - mondta végezetül Széphalmi Jurkó László iparművész.

A polgármester levele

Veres Pál, Miskolc polgármestere március 9-én az alábbi levelet írta az iparművésznek:"Tisztelt Széphalmi Jurkó László Úr! Ezúton szeretnék köszönetet mondani a Finn Köztársaság Budapesti Nagykövetségén Kalevala napja alkalmából szervezett esemény kapcsán küldött tájékoztatásáért. Örömmel értesültem arról, hogy milyen sokrétű módon vesz részt a Finn-Magyar Baráti Társaság munkájában. További feladataihoz sok sikert, mindenekelőtt jó egészséget kívánok!"

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!