Ugrás a tartalomra

Önkormányzati és európai parlamenti választás 2024 – Percről percre

Tajthy Ákos-Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2024. június 09. vasárnap 23:57
Hírfolyamunkban folyamatosan követhetik a választással kapcsolatos jelentősebb helyi és országos történéseket.

23:55 Dohány András családja körében ünnepelt vasárnap késő este, mert ez az eredmény is felülmúlta elképzeléseit 

Nem csalódott, hiszen a közel 4 százalékos végeredmény is szép teljesítménynek számít így, hogy önerőből, a családja segítségével, pártfinanszírozás nélkül, független jelöltként indult el a választáson - értékelte az eredményt Dohány András, független polgármesterjelölt. Képviselőjelöltként a 18-as választókerületben indult, ott a harmadik helyre szorult, de ezt is reálisnak tartja, tekintve, hogy a közéletben még ismeretlen az emberek számára és mindössze ötven napja kezdte el a kampányát. Törzsgyökeres miskolciként, diósgyőri lakosként azt szeretné, ha Miskolc fejlődne, csak ez számít, ha ezt nem ő, hanem a frissen megválasztott polgármester éri el, annak is örülni kell – tette hozzá. 

23:30 Barkai László az összefogás hiányával magyarázza a vereséget

Dr. Barkai László (DK, LMP-Zöldek, MSZP, Párbeszéd-Zöldek) este 10 órakor körülbelül 80 százalékos feldolgozottságnál állt a Miskolc Televízió kamerái elé, és jelentette be, hogy ezt a választást elvesztették, a város polgármestere a Pont Mi Egyesület, FIDESZ és KDNP polgármesterjelöltje lesz.

Barkai László a maga és a munkatársai nevében, valamint az őket támogató politikai erők nevében megköszönte a választópolgároknak a rájuk adott szavazatokat, és a stáb személyének, illetve az egyéni jelölteknek nyújtott támogatását. Értékelve az elmúlt hetek munkáját elmondta, hogy a csapat jó munkát végzett, jól dolgozott együtt és kiváló programot állított össze Miskolcnak. A teljes cikk itt olvasható. 

23:15 Varga Andrea: gratulálok a győzteseknek, dolgozzunk együtt Miskolcért!

Fotó: Mocsári László

Fél tizenegy előtt nem sokkal tartott sajtótájékoztatót Varga Andrea, a Függetlenek SZIVE, Momentum, Jobbik-Konzervatívok polgármesterjelöltje, aki gratulált Tóth-Szántai Józsefnek, Miskolc következő polgármesterének, a Ponti Mi, a Fidesz és a KDNP jelöltjének.

„Szívből gratulálok a győzteseknek és mindenkinek, aki ezt a kampányt tisztességgel végigcsinálta – kezdte Varga Andrea, majd köszönetet mondott azoknak is, akik rá, illetve a Függetlenek SZIVE, a Momentum és a Jobbik-Konzervatívok jelöltjeire szavaztak. A teljes cikk itt olvasható. 

23:09 Bodor Márk nyert a 18. számú egyéni választókerületben 

Miskolc 18. számú egyéni választókerületében 100 %-os feldolgozottság mellett, Bodor Márk a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP képviselőjelöltje 37,02 százalékát, Gulyás Edit a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek jelöltje a szavazatok 17,72 százalékát, Dohány András független jelölt 10,67 százalékát, Hornyik Dávid független jelölt 9,73 százalékát, Kovács Imre István a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum jelöltje 9,34 százalékát, Imre Gábor a Mi Hazánk jelöltje 6,67 százalékát, Lerch Zsolt a Nép Pártján jelöltje 6,12 százalékát, Révész Péter független jelölt 2,73 százalékát szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

23:07 dr. Hojnyák Dávid nyert a 17. egyéni választókerületben

Miskolc 17. számú egyéni választókerületében 100 %-os feldolgozottság mellett, dr. Hojnyák Dávid a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a szavazatok 39,78 százalékát, Lehoczki-Spider László a Nép Pártján jelöltje 19,84 százalékát, Dr. Csollák Isván a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek jelöltje 18,9 százalékát, Horváth Rita a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum jelöltje 13,65 százalékát, Tarnóczi Attila a Mi Hazánk jelöltje 7,83 százalékát szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

23:03 Deák-Bárdos Mihály nyert a 13. számú egyéni választókerületben

Miskolc 13. számú egyéni választókerületében 100 %-os feldolgozottság mellett Deák-Bárdos Mihály a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a szavazatok 47,54 százalékát, Vass Tamás József a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek jelöltje 21,57 százalékát, Kondogogosz Konsztadinosz a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum jelöltje a szavazatok 13,12 százalékát, Nyitrai Attila a Mi Hazánk jelöltje 10,44 százalékát, Tamás Attiláné a Nép Pártján jelöltje 7,33 százalékát szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

23:01 Hollósy András nyert a 12. számú egyéni választókerületben

Miskolc 12. számú egyéni választókerületében 100 %-os feldolgozottság mellett Hollósy András a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a szavazatok 37,37 százalékát, dr. Simon Gábor a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek jelöltje 32,44 százalékát, Szűcs Tamás a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum jelöltje a szavazatok 12,75 százalékát, Lichtenstein Raymond független jelölt 9,33 százalékát, Skrobák István a Nép Pártján jelöltje 8,11 százalékát szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

22:59 Fodor Zoltán nyert a 7. számú egyéni választókerületben

Miskolc 7. számú egyéni választókerületében 100 %-os feldolgozottság mellett Fodor Zoltán a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek képviselőjelöltje a szavazatok 52,23 százalékát, Ficzere Beatrix a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP jelöltje 30,28 százalékát, Csabalik Zsuzsanna a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum jelöltje 6,61 százalékát, Végh Patrik a Nép Pártján jelöltje 6,04 százalékát, Liszkai Károly a Mi Hazánk jelöltje 4,84 százalékát, szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

22:51 Alavári Zsuzsa nyert az 5. számú egyéni választókerületben

Miskolc 5. számú egyéni választókerületében 100 %-os feldolgozottság mellett Alavári Zsuzsa a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a szavazatok 34,89 százalékát, Szarka Dénes a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum jelöltje 29,9 százalékát, Kiss Tibor György a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek jelöltje 18,65 százalékát, Iski Csaba a Nép Pártján jelöltje 8,7 százalékát, Tóth Zsolt István a Mi Hazánk jelöltje 7,87 százalékát szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

22:49 Barta Gábor nyert a 3. számú egyéni választókerületben 

Miskolc 3. számú egyéni választókerületében 100 %-os feldolgozottság mellett Barta Gábor a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a szavazatok 40,53 százalékát, Dr. Korcsmárosi Szilárd a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek jelöltje 24,54 százalékát, Máthé Botond a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum jelöltje a szavazatok 17,64 százalékát, Éles Zoltán a Mi Hazánk jelöltje 9,46 százalékát, Leitner Jánosné a Nép Pártján jelöltje 7,83 százalékát szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

22:46 Czinkné Sztán Anikó nyert a 2. számú egyéni választókerületben

Miskolc 2. számú egyéni választókerületében 100 %-os feldolgozottság mellett Czinkné Sztán Anikó a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a szavazatok 39,34 százalékát, Cseléné Figula Edina a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum jelöltje 34,44 százalékát, Hanyu Hajnalka a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek jelöltje 14,31 százalékát, Fölföldi Boldizsár a Nép Pártján jelöltje 6,36 százalékát, Bári Norbert a Mi Hazánk jelöltje 5,55 százalékát szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

22:44 Klinga Dániel nyert az 1. számú egyéni választókerületben

Miskolc 1. számú egyéni választókerületében 100 %-os feldolgozottság mellett Klinga Dániel a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a szavazatok 45,31 százalékát, Badány Lajos a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum jelöltje a szavazatok 18,71 százalékát, Mezei Attila a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek jelöltje 18,02 százalékát, Petró Csaba a Mi Hazánk jelöltje 9,64 százalékát, Dobrosi László a Nép Pártján jelöltje 8,31 százalékát szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

22:10 Tóth-Szántai József Miskolc új polgármestere 

Fotó: Juhász Ákos

88,37%-os feldolgozottságnál a szavazatok 40,25%-a (21 690 szavazat) érkezett Tóth-Szántai Józsefre. A Pont Mi – Lokálpatrióták Egyesülete és Fidesz-KDNP 22:00 körül tartott sajtótájékoztatót a Fidesz Kossuth utcai irodájában, ahol az egyesület, illetve pártok politikusai és szimpatizánsai gratuláltak Tóth-Szántai Józsefnek. 

„Kedves Barátaim ezt megnyertük. Pokolian kemény négy hónap van mögöttünk, borzasztóan sokat dolgoztunk, de ezt a négy hónapot én semmiért nem cserélném el. Olyan barátságok születtek, olyan emberi kapcsolatok alakult ki,melyk nagyon jó alapot adhatnak arra arra, hogy ezt a várost október 1-jétől jó irányba állítsuk – fogalmazott Tóth-Szántai József. - A választást nem azért nyertük meg, mert az ellenfeleink gyengék voltak, hanem mert újra erősek vagyunk. Az erőnket két dolognak köszönhetjük, az elvégzett munkának és a bizalomnak, amit a miskolciaktól kaptunk. Minél nagyobb a bizalom, annál nagyobb az alázat. A bizalmat meg kell hogy becsüljük. Az elkövetkezendő időszakban sok dolgunk lesz, de ezt csak együtt tudjuk megvalósítani. Mindenkire szükségünk van, mert csak egy Miskolc van – jelentette ki Tóth-Szántai József.  A teljes cikk itt olvasható. 

Juhász Ákos képgalériája

22:41 Bartha György vezet a 16-osban

Miskolc 16. számú egyéni választókerületében 57,14 %-os feldolgozottság mellett Bartha György Imre a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek képviselőjelöltje a szavazatok 56,14 százalékát, dr. Osváthné Kobolák Zsaklin a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP jelöltje 29,4 százalékát, Dancsákné Oroszi Beáta a Mi Hazánk jelöltje 5,5 százalékát, Papp Tamás a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum jelöltje 4,88 százalékát, Kázmér Tamás a Nép Pártján jelöltje 4,08 százalékát szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

22:38 Pakusza Zoltán vezet a 15-ösben

Miskolc 15. számú egyéni választókerületében 85,71 %-os feldolgozottság mellett Pakusza Zoltán a Mi Hazánk képviselőjelöltje a szavazatok 40,67 százalékát, Bazin Levente a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek jelöltje 25,72 százalékát, Sebestyén Csaba a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a szavazatok 23,02 százalékát, Horváth Zoltán a Nép Pártján jelöltje 5,78 százalékát, Vincze Tamás a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum jelöltje a szavazatok 4,81 százalékát, szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

22:35 Bajusz Gábor vezet a 14-esben

Miskolc 14. számú egyéni választókerületében 75 %-os feldolgozottság mellett Bajusz Gábor a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a szavazatok 41,7 százalékát, Venczel Tibor a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum jelöltje a szavazatok 23,25 százalékát,  Iványi István a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek jelöltje 20,15 százalékát, Méhes Zsolt a Mi Hazánk jelöltje 9,31 százalékát, Kiss Violett a Nép Pártján jelöltje 5,6 százalékát szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

22:33 Deák-Bárdos Mihály vezet a 13-asban

Miskolc 13. számú egyéni választókerületében 71,43 %-os feldolgozottság mellett Deák-Bárdos Mihály a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a szavazatok 49,38 százalékát, Vass Tamás József a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek jelöltje 20,57 százalékát, Kondogogosz Konsztadinosz a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum jelöltje a szavazatok 13,37 százalékát, Nyitrai Attila a Mi Hazánk jelöltje 10,41 százalékát, Tamás Attiláné a Nép Pártján jelöltje 7,14 százalékát szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

22:30 Hollósy András vezet a 12-esben

Miskolc 12. számú egyéni választókerületében 57,14 %-os feldolgozottság mellett Hollósy András a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a szavazatok 37,55 százalékát, dr. Simon Gábor a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek jelöltje 32,95 százalékát, Szűcs Tamás a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum jelöltje a szavazatok 12,5 százalékát, Lichtenstein Raymond független jelölt 8,25 százalékát, Skrobák István a Nép Pártján jelöltje 8,05 százalékát szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

22:27 Molnár Péter vezet a 11-esben

Miskolc 11. számú egyéni választókerületében 42,86 %-os feldolgozottság mellett Molnár Péter a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a szavazatok 47,5 százalékát, Erdei Sándor Zsolt a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum jelöltje 26,97 százalékát, Maros Éva a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek jelöltje 17,02 százalékát, Seres Gábor a Nép Pártján jelöltje 8,51 százalékát szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

22:25 Szécsényi Marianna vezet a 10-esben

Miskolc 10. számú egyéni választókerületében 71,43 %-os feldolgozottság mellett Szécsényi Marianna a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a szavazatok 37,76 százalékát, Kun Szabolcs László a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek jelöltje 28,08 százalékát, Szopkó Tibor a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum képviselőjelöltje a szavazatok 18,77 százalékát, Molnár Gergely a Mi Hazánk jelöltje 7,9 százalékát, Ujpál Zsolt független jelölt 7,5 százalékát szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

22:22 Matiscsák Éva vezet a 9-esben

Miskolc 9. számú egyéni választókerületében 71,43 %-os feldolgozottság mellett Matiscsák Éva a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a szavazatok 39,1 százalékát, Dr. Mokrai Mihály a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek jelöltje a 27,9 százalékát, Szegedi Judit Katalin a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum jelöltje 13,7 százalékát, Péter Vivien a Nép Pártján jelöltje 10,5 százalékát, Miklós Árpád Ferenc a Mi Hazánk jelöltje 9,36 százalékát szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

22:18 Kavecsánszki Erzsébet vezet a 8-asban

Miskolc 8. számú egyéni választókerületében 57,14 %-os feldolgozottság mellett Kavecsánszki Erzsébet a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a szavazatok 44,13 százalékát, Orosz Bernadett a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek jelöltje a szavazatok 21 százalékát, Pappné Bodolai Rita a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum jelöltje 12,3 százalékát, Nagy Bálint független jelölt 11,51 százalékát, Hudák Szilárd a Nép Pártján jelöltje 11,06 százalékát szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

22:14 Fodor Zoltán vezet a 7-esben

Miskolc 7. számú egyéni választókerületében 28,57 %-os feldolgozottság mellett Fodor Zoltán a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek képviselőjelöltje a szavazatok 52,54 százalékát, Ficzere Beatrix a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP jelöltje 28,28 százalékát, Végh Patrik a Nép Pártján jelöltje 7,34 százalékát, Liszkai Károly a Mi Hazánk jelöltje 6,38 százalékát, Csabalik Zsuzsanna a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum jelöltje 5,46 százalékát szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

22:06 Kozma István Jánosné nyert a 6-os egyéni választókerületben

Miskolc 6. számú egyéni választókerületében 100 %-os feldolgozottság mellett Kozma István Jánosné a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a szavazatok 39,91 százalékát, Szilágyi Szabolcs a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek jelöltje 30,3 százalékát, Barkasziné Leskó Gyöngyi a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum jelöltje 10,11 százalékát, Rózsa-Atkinson Erika Terézia a Nép Pártján jelöltje 10, Vozár Martin a Mi Hazánk jelöltje 9,68 százalékát szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

22:05 Barta Gábor vezet a 3-asban 

Miskolc 3. számú egyéni választókerületében 28,57 %-os feldolgozottság mellett Barta Gábor a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a szavazatok 39,85 százalékát, Dr. Korcsmárosi Szilárd a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek jelöltje 25,71 százalékát, Máthé Botond a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum jelöltje 16,28 százalékát, Éles Zoltán a Mi Hazánk jelöltje 9,05 százalékát, Leitner Jánosné a Nép Pártján jelöltje 7,48 százalékát szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

22:00 Czinkné Sztán Anikó vezet a 2-esben

Miskolc 2. számú egyéni választókerületében 57,14 %-os feldolgozottság mellett Czinkné Sztán Anikó a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a szavazatok 39,66 százalékát, Cseléné Figula Edina a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum jelöltje a szavazatok 33,91 százalékát, Hanyu Hajnalka a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek jelöltje 14,68 százalékát, Fölföldi Boldizsár a Nép Pártján jelöltje 6,27 százalékát, Bári Norbert a Mi Hazánk jelöltje 5,49 százalékát szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

21:57 Klinga Dániel vezet az 1-esben

Miskolc 1. számú egyéni választókerületében 42,86 %-os feldolgozottság mellett Klinga Dániel a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a szavazatok 43,06 százalékát, Badány Lajos a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum jelöltje a szavazatok 20,38 százalékát, Mezei Attila a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek jelöltje 18,56 százalékát, Petró Csaba a Mi Hazánk jelöltje 9,36 százalékát, Dobrosi László a Nép Pártján jelöltje 8,64 százalékát szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint. 

21:52 86,05%-os a polgármester-választás feldolgozottsága

86,05%-os feldolgozottságnál továbbra is Tóth-Szántai József vezet a polgármesterjelöltek között a szavazatok 40,22%-ával (21 104 szavazat), a második helyen Barkai László 22,18% (11 640), Varga Andrea Klára továbbra is a harmadik helyen áll a voksok 13,40%-ával (7031 szavazat). Negyedik helyen Lehoczki-Spider László áll 12,46%-kal, az ötödiken Pakusza Zoltán 6,92%-kal. Dohány András és Fintor Zsolt továbbra is sereghajtó 3,94%, illetve 0,87%-kal.

21:50 Bodor Márk vezet a 18-asban

Miskolc 18. számú egyéni választókerületében 66,67%-os feldolgozottság mellett, Bodor Márk a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a szavazatok 35,58 százalékát, Gulyás Edit a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek jelöltje a 17,22 százalékát, Dohány András független jelölt 10,93 százalékát, Kovács Imre István a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum jelöltje 10,42 százalékát, Hornyik Dávid független jelölt 9,96 százalékát, Lerch Zsolt a Nép Pártján jelöltje 6,57 százalékát, Imre Gábor a Mi Hazánk jelöltje 6,38 százalékát, Révész Péter független jelölt 2,94 százalékát szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

21:47 Hojnyák Dávid vezet a 17-esben

Miskolc 17. számú egyéni választókerületében 28,57 %-os feldolgozottság mellett, dr. Hojnyák Dávid a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP képviselőjelöltje 37,78 százalékát, Lehoczki-Spider László a Nép Pártján jelöltje 21,45 százalékát, Dr. Csollák Isván a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek jelöltje a szavazatok 18,46 százalékát, Horváth Rita a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum jelöltje 13,45 százalékát, Tarnóczi Attila a Mi Hazánk jelöltje 8,86 százalékát szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

21:44 Bartha György vezet a 16-osban 

Miskolc 16. számú egyéni választókerületében 42,82 %-os feldolgozottság mellett Bartha György Imre a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek képviselőjelöltje a szavazatok 55,2 százalékát, dr. Osváthné Kobolák Zsaklin a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP jelöltje 29,81 százalékát, Dancsákné Oroszi Beáta a Mi Hazánk jelöltje 5,91 százalékát, Papp Tamás a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum jelöltje 4,98 százalékát, Kázmér Tamás a Nép Pártján jelöltje 4,11 százalékát szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

21:35 Tóth-Szántai József 7 ezer szavazattal vezet

68,22%-os feldolgozottságnál továbbra is Tóth-Szántai József vezet a polgármesterjelöltek között a szavazatok 40,74%-ával (16 616 szavazat), a második helyen Barkai László 21,92%-kal (8939), Varga Andrea Klára továbbra is a harmadik helyen áll a voksok 13,06%-ával (5328 szavazat). Negyedik helyen Lehoczki-Spider László áll 12,63%-kal (5153 szavazat), az ötödiken Pakusza Zoltán 6,86%-kal. Dohány András és Fintor Zsolt továbbra is sereghajtó 3,92%, illetve 0,87%-kal.

21:34 Pakusza Zoltán vezet a 15-ösben

Miskolc 15. számú egyéni választókerületében 42,86 %-os feldolgozottság mellett Pakusza Zoltán a Mi Hazánk képviselőjelöltje a szavazatok 43,7 százalékát, Bazin Levente a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek jelöltje 24,06 százalékát, Sebestyén Csaba a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a szavazatok 22,23 százalékát, Horváth Zoltán a Nép Pártján jelöltje 5,73 százalékát, Vincze Tamás a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum jelöltje a szavazatok 4,28 százalékát, szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

21:33 Bajusz Gábor vezet a 14-esben

Miskolc 14. számú egyéni választókerületében 50 %-os feldolgozottság mellett Bajusz Gábor a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a szavazatok 38,69 százalékát, Venczel Tibor a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum jelöltje a szavazatok 27,57 százalékát,  Iványi István a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek jelöltje 20,44 százalékát, Méhes Zsolt a Mi Hazánk jelöltje 7,74 százalékát, Kiss Violett a Nép Pártján jelöltje 5,56 százalékát szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

21:32 Deák-Bárdos Mihály vezet a 13-asban

Miskolc 13. számú egyéni választókerületében 14,29 %-os feldolgozottság mellett Deák-Bárdos Mihály a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a szavazatok 47,75 százalékát, Vass Tamás József a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek jelöltje 23,78 százalékát, Kondogogosz Konsztadinosz a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum jelöltje a szavazatok 13,51 százalékát, Nyitrai Attila a Mi Hazánk jelöltje 10,09 százalékát, Tamás Attiláné a Nép Pártján jelöltje 4,86 százalékát szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

21:22 Hollósy András vezet a 12. egyéni választókerületben

Miskolc 12. számú egyéni választókerületében 28,57 %-os feldolgozottság mellett Hollósy András a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a szavazatok 39,34 százalékát, dr. Simon Gábor a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek jelöltje 31,26 százalékát, Szűcs Tamás a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum jelöltje a szavazatok 12,22 százalékát, Lichtenstein Raymond független jelölt 9,21 százalékát, Skrobák István a Nép Pártján jelöltje 7,97 százalékát szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

21:19 Molnár Péter vezet a 11-esben

Miskolc 11. számú egyéni választókerületében 14,29 %-os feldolgozottság mellett Molnár Péter a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a szavazatok 44,27 százalékát, Erdei Sándor Zsolt a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum jelöltje a szavazatok 29,13 százalékát, Seres Gábor a Nép Pártján jelöltje 13,3 százalékát, Maros Éva a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek jelöltje 13,3 százalékát szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

21:19 Szécsényi Marianna vezet a 10-esben

Miskolc 10. számú egyéni választókerületében 28,57 %-os feldolgozottság mellett Szécsényi Marianna a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a szavazatok 37,7 százalékát, Kun Szabolcs László a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek jelöltje 29,05 százalékát, Szopkó Tibor a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum képviselőjelöltje a szavazatok 18,65 százalékát, Molnár Gergely a Mi Hazánk jelöltje 7,84 százalékát, Ujpál Zsolt független jelölt 6,76 százalékát szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

21:18 Borkuti László vezet a 4-esben

Miskolc 4. számú egyéni választókerületében 28,57 %-os feldolgozottság mellett Borkuti László a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum képviselőjelöltje a szavazatok 33,92 százalékát, Berencsy Sándor Máté a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a szavazatok 33,43 százalékát, Vargáné Oláh Mária a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek jelöltje 16,28 százalékát, Pokoraczki Péter független jelölt a szavazatok 8,97, Molnár István a Nép Pártján jelöltje 7,41 százalékát, százalékát szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

21:15 A polgármesterjelöltekre leadott szavazatok több mint felét megszámolták már

53,49%-os feldolgozottságnál továbbra is Tóth-Szántai József vezet a polgármesterjelöltek között a szavazatok 39,95%-ával, a második helyen Barkai László 22,56%-kal, Varga Andrea Klára továbbra is a harmadik helyen áll a voksok 12,98%-ával. Negyedik helyen Lehoczki-Spider László áll 12,63%-kal, az ötödiken Pakusza Zoltán 7,16%-kal. Dohány András és Fintor Zsolt továbbra is sereghajtó 3,87%, illetve 0,84%-kal.

21:05 Tóth-Szántai József fölényesen vezet 

32,56% százalékos feldolgozottságnál továbbra is Tóth-Szántai József vezet a polgármesterjelöltek között a szavazatok 38,89%-ával, a második helyen Barkai László 22,53%-kal, Varga Andrea Klára továbbra is a harmadik helyen áll a voksok 12,91%-ával. Negyedik helyen Lehoczki-Spider László áll 12,60%-kal, az ötödiken Pakusza Zoltán 7,45%-kal. Dohány András és Fintor Zsolt továbbra is sereghajtó 3,89%, illetve 0,78%-kal. 

21:02 Alavári Zsuzsa vezet az 5-ösben

Miskolc 5. számú egyéni választókerületében 14,29 %-os feldolgozottság mellett Alavári Zsuzsa a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a szavazatok 32,34 százalékát, Szarka Dénes a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum jelöltje 28,19 százalékát, Kiss Tibor György a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek jelöltje 17,8 százalékát, Tóth Zsolt István a Mi Hazánk jelöltje 12,7 százalékát, Iski Csaba a Nép Pártján jelöltje 9,5 százalékát szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

20:57 Bartha György vezet a 16. egyéni választókerületben

Miskolc 16. számú egyéni választókerületében 14,29 %-os feldolgozottság mellett Bartha György Imre, a DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-Zöldek képviselőjelöltje a szavazatok 63,65 százalékát, dr. Osváthné Kobolák Zsaklin a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP jelöltje 25 százalékát, Papp Tamás a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum jelöltje 3,9 százalékát, Dancsákné Oroszi Beáta a Mi Hazánk jelöltje 3,9 százalékát, Kázmér Tamás a Nép Pártján jelöltje 3,55 százalékát szerezte meg – a valasztas.hu tájékoztatása szerint.

20:55 A Miskolc Tv stúdiójában értékelt Ignácz Dávid, Miskolc jegyzője 

- Az adatokból látható, hogy a választópolgárok mintegy fele gondolta úgy, hogy fontos számukra, hogy Miskolc közéletébe ilyen módon is beleszóljanak. A 18:30 órai számok alapján a legkisebb részvétel a Lyukó-völgyben volt, a legmagasabb a belvárosban, illetve Martinkertvárosban és környezetében – tájékoztatott Miskolc jegyzője. Ismertette, a szavazás rendben lezajlott, nem volt rendkívüli esemény, időnként néhány perces sorok kialakultak, de sem tumultuózus jelenetek nem voltak, a magas részvétel ellenére. Elmondható, a szavazás Miskolcon gördülékenyen zajlott le. Teljes cikkünk itt olvasható. 

20:47 Az Ifiházban gyülekezik a Függetlenek SZIVE

Folyamatosan érkeznek a Függetlenek SZIVE, a Momentum és a Jobbik-Konzervatívok jelöltjei az Ifiházba. Feszültség érezhető a levegőben, illetve várakozás. A helyszínen lévő munkatársunk elmondása szerint azt, hogy fognak-e sajtótájékoztatót tartani az eredményről, jelenleg még nem tudni. 

20:45 A szavazatok ötödét már feldolgozták

20,16 százalékos feldolgozottságnál továbbra is Tóth-Szántai József vezet a polgármesterjelöltek között a szavazatok 37,89%-ával, a második helyen Barkai László 22,98%-kal, Varga Andrea Klára felugrott a harmadik helyre a voksok 13%-ával. Negyedik helyen Lehoczki-Spider László áll 12,09%-kal, az ötödiken Pakusza Zoltán 9%-kal. Dohány András és Fintor Zsolt továbbra is sereghajtó 4,18, illetve 0,85 százalékkal. 

20:30 Kijöttek az első részadatok

5,43%-os feldolgozottság mellett Tóth-Szántai József a szavazatok 34,93 százalékát, Barkai László a 23,33 százalékát, Lehoczki-Spider László a 12,93 százalékát, Varga Andrea Klára a 11,73%-át, Pakusza Zoltán a 11,64 százalékát, Dohány András a 4,45 százalékát, míg Fintor Zsolt a voksok 0,98 százalékát szerezte meg - a valasztas.hu tájékoztatása szerint. 

20:15 Az eredményekre várva 

A Pont Mi – Lokálpatrióták Egyesülete és a Fidesz-KDNP jelöltjei, politikusai és szimpatizánsai a párt Kossuth utcai irodájában tartják az eredményvárót. Az érkezők többnyire mosolyogva érkeztek, a hangulat egyértelműen bizakodó. A rendezvényre már megérkezett Tóth-Szántai József polgármesterjelölt is. Az esemény nem sajtó nyilvános, de fognak majd sajtótájékoztatót tartani, mihelyst kiderül az eredmény - tájékoztatta szerkesztőségünket a helyszínen lévő kollégánk. 


19:40 Megkezdte a levélszavazatok számlálását az NVI

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap este 7 órakor megkezdte az irodához érkezett levélszavazatok felbontását és a szavazólapok számlálását az európai parlamenti (EP-) választáson. A voksokat géppel és kézzel is megszámolják.

Levélben a sem magyarországi, sem más uniós lakóhellyel nem rendelkező magyar választópolgárok szavazhattak az EP-listákra, az NVI összesen 127 ezer levélben szavazót vett fel a névjegyzékbe. Az NVI június 3-a óta a visszaérkező levélcsomagok külső borítékját bontotta fel, és ellenőrizte az azonosító nyilatkozatok adatainak hitelességét. Az érvényes azonosító nyilatkozat melletti, szavazatot tartalmazó borítékokat azonban félretették, azok felbontásával ugyanis meg kellett várniuk a vasárnap este 7 órát. Az irodához több mint 50 ezer levélszavazat érkezett vissza, és valamennyinek az azonosító nyilatkozatát ellenőrizték.

19:30 Az EP-választás eredményét legkésőbb június végén állapítja meg az NVB

A szavazókörök zárása után a szavazatszámláló bizottságok (szszb) elkezdik összesíteni a leadott voksokat, de a külképviseleteken és a levélben leadott szavazatok "bevárása" miatt az európai parlamenti (EP-) választás eredményét csak később lehet megállapítani, addig csak előzetes eredményről lehet beszélni Magyarországon.

 A szavazókörök vasárnap esti zárása után a 10 119 szavazókörben elkezdték összeszámolni a szavazatokat, és jegyzőkönyvet is kiállítanak a szavazás szavazóköri eredményéről. Azt követően, hogy az szszb megállapította a szavazókörben a szavazás eredményét, a szavazatok újraszámlálására csak jogorvoslati eljárásban van lehetőség.

A 147 külképviseleten leadott voksokat nem számlálják meg a külképviseleteken, hanem csütörtök éjfélig Magyarországra szállítják a voksokat tartalmazó urnákat és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) felügyelete mellett a Nemzeti Választási Iroda (NVI) számlálja meg ezeket a szavazatokat. Ugyancsak az NVI számlálja meg a sem Magyarországon, sem más uniós tagállamban lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok levélben leadott szavazatait.

Az NVB külön határozatban állapítja meg a külképviseleti szavazás eredményét és a levélszavazás eredményét, amelyek ellen jogorvoslattal lehet élni. A háromnapos jogorvoslati határidő letelte után állapítja meg az NVB 10 119 magyarországi szavazóköri jegyzőkönyv, a külképviseleti szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv és a levélben leadott szavazatok megszámlálásának eredményét megállapító jegyzőkönyv alapján az EP-választás eredményét, legkésőbb június 28-án. Az NVB döntése ellen három napon belül lehet a Kúriához fordulni, a bírósági felülvizsgálati kérelmet az NVI legkésőbb másnap felterjeszti, és a Kúriának három napja van azt elbírálni; így az EP-választás jogerős végeredménye legkésőbb július 5-éig megszületik.

19:20 Bezártak a szavazókörök Magyarországon, megkezdődött a voksok összeszámlálása

Vasárnap este 7 órakor befejeződött az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) képviselők választása Magyarországon, a 10 119 szavazókörben. Ha este 7 órakor még sorban állnak választópolgárok a szavazáshoz, akkor ők még szavazhatnak, a később érkezők azonban nem. 

A szavazás befejezését követően a szavazatszámláló bizottságok először összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát (külön a nemzetiségenként megjelentek számát is), csak ezek után bonthatják fel az urnákat. A bizottságoknak ellenőrizniük kell, hogy az urnák sértetlenek-e, ha nem, akkor ezt rögzítik a rendkívüli események jegyzőkönyvében. (A bizottság dönt arról, hogy az urna sérülését figyelmen kívül hagyva belekeveri annak tartalmát a többi szavazólap közé, vagy a sérült urnát nem bontja fel.)

A szavazókörökben először a mozgóurnát bontják fel, megkeresik benne az ellenőrző lapot, mert ha az nincs ott, akkor az urnában lévő összes szavazólap érvénytelen. Ezután felbontják a szavazóhelyiségben használt urnákat és a tartalmukat összekeverik a mozgóurnák tartalmával. Tovább >>>


19:17 56 százalék felett a részvételi arány este fél hétkor

18.30-ig a szavazásra jogosultak 56,09 százaléka (4 416 794) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. 

Budapesten a szavazók 57,56 százaléka, 773 293 választó adta le szavazatát 18:30-ig. A vármegyék közül a 18:30-as adatok szerint Vas vármegye vezet, 58,65 százalékkal, ami 164 836 szavazót jelent. Jász-Nagykun-Szolnok vármegye a sereghajtó 52,41 százalékkal, 154 122 szavazóval. Borsod-Abaúj-Zemplénben 55,49 százalék a részvételi arány (281 857 szavazó).

Miskolcon 18:30-ig a választásra jogosult lakosság 49,93 százaléka (59 817) járult az urnákhoz, most is a 02-es számú választókerület vezet (59,24 százalék, azaz 3920 szavazó), legkevesebben jelenleg a 6-osban szavaztak (40,15 százalék, azaz 2727szavazó).

Az 1998-as önkormányzati választáson 39,74 százalék, a 2002-es választáson 45,7 százalék szavazott 17 óráig. A 2006-os önkormányzati választáson a választásra jogosultak 46,53 százaléka, a 2010-es választáson 41,77 százaléka, tíz évvel ezelőtt 39,82 százaléka, öt évvel ezelőtt pedig 42,69 százaléka (3.426.129 fő) voksolt 17 óráig.

2014-ig az önkormányzati választásokon az utolsó részvételi adatot 17:30-kor tették közzé, a 2019-es választáson 47,20 százalék szavazott 18:30 óráig. A 2004-es EP-választáson 36,89 százalék, a 2009-es választáson 34,90 százalék szavazott, tíz évvel ezelőtt 27,64 százalék, öt évvel ezelőtt pedig 41,74 százalék voksolt 18.30 óráig.

Miskolcon öt évvel ezelőtt az önkormányzati választáson 44,55 százalékos volt a részvételi arány 17 órakor, azaz valamivel továbbra többen szavaznak a városban, mint 2019-ben.

A végleges, nem hivatalos részvételi adatok az éjszakai órákban lesznek elérhetők az NVI honlapján. (minap.hu)
 

18:00 50 százalék fölött a részvételi arány 17 órakor

Tizenhét óráig a szavazásra jogosultak 50,69 százaléka (3 991 444 fő) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. 

Budapesten a szavazók 51,64 százaléka, 693 876 választó adta le szavazatát 17 óráig. A vármegyék közül a 17 órás adatok szerint Vas vármegye vezet, 55, 86 százalékkal, ami 114 464 szavazót jelent. Most Bács-Kiskun vármegye a sereghajtó 47,30 százalékkal, 194 270szavazóval. Borsod-Abaúj-Zemplénben 50,38 százalék a részvételi arány (255 879 szavazó).

Miskolcon 17 óráig a választásra jogosult lakosság 45,26 százaléka (54 231) járult az urnákhoz, most is a 02-es számú választókerület vezet (52,64 százalék, azaz 3483 szavazó), legkevesebben jelenleg a 6-osban szavaztak (36,65 százalék, azaz 2489 szavazó).

Az 1998-as önkormányzati választáson 39,74 százalék, a 2002-es választáson 45,7 százalék szavazott 17 óráig. A 2006-os önkormányzati választáson a választásra jogosultak 46,53 százaléka, a 2010-es választáson 41,77 százaléka, tíz évvel ezelőtt 39,82 százaléka, öt évvel ezelőtt pedig 42,69 százaléka (3.426.129 fő) voksolt 17 óráig.

Miskolcon öt évvel ezelőtt az önkormányzati választáson 44,55 százalékos volt a részvételi arány 17 órakor, azaz valamivel továbbra többen szavaznak a városban, mint 2019-ben.

A 2004-es EP-választáson 32,25 százalék, a 2009-es választáson 30,25 százalék szavazott, tíz évvel ezelőtt 24,06 százalék, öt évvel ezelőtt pedig 37,06 százalék voksolt 17 óráig.

Fotó: Horváth Csongor


16:48 Az NVI várhatóan este 8 órától közli az önkormányzati választás eredményeit

A szavazólapok feldolgozottságának függvényében, várhatóan vasárnap este 8 órától kezdi meg a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a helyi önkormányzati választás eredményeinek közlését; a szavazatszámláló bizottságok először a polgármester-választások szavazólapjait számolják össze. A vasárnapi választások előzetes eredményeit a www.valasztas.hu oldalon folyamatosan teszik közzé, de a nagy adathalmaz miatt az adatösszesítést végző háttérendszerből történő adatátadás időpontja és a tényleges megjelenés között várhatóan 10-15 perc telik el.

A szavazatszámláló bizottságok először a polgármester-választás szavazólapjait számlálják meg, ezt a képviselő-testületi tagokra leadott szavazatok követik, majd Budapesten a főpolgármester-választás szavazólapjai. Ezután számlálják össze a vármegyei közgyűlésekre (Budapesten a Fővárosi Közgyűlésre) leadott szavazatokat, végül az európai parlamenti (EP-) választás szavazólapjai következnek. (MTI)

16:22 Az EP 20.15-kor közzéteszi az európai szintű becslését

Az Európai Parlament (EP) vasárnap este, 20.15 után teszi közzé az első becslést az új EP összetételéről, a 27 tagállam előzetes eredményeit pedig 23 óra után közlik, miután az utolsó szavazókörök is bezártak. Bár Magyarországon már este 7 órakor bezárnak a szavazókörök, az EP-választás előzetes eredményeit az uniós előírások alapján nem lehet közzétenni addig, amíg az unióban minden szavazókört be nem zárnak. Vagyis a magyarországi előzetes eredmények közlésével is meg kell várnia a Nemzeti Választási Irodának, hogy este 11 órakor bezárjanak az olaszországi szavazóhelyiségek. Az azonban nem tiltott, hogy a választások előtt készült közvélemény-kutatások, illetve esetleges exit-pollok alapján becsléseket hozzanak nyilvánosságra az EP-választás várható eredményéről. (Magyarországon a helyi szabályozás miatt azonban a szavazásra vonatkozó exit-pollokat is csak a szavazóhelyiségek zárását követően lehet közölni.) Az EP-választás összeurópai adatai vasárnap estétől folyamatosan frissülnek majd a https://results.elections.europa.eu/hu/ weboldalon, például az előzetes becslésekkel, esetleges exit-pollokkal, majd előzetes eredményekkel. (MTI)

Fotó: Horváth Csongor

15:46 42 százalék felett járt a részvétel 15 órakor

Tizenöt óráig a szavazásra jogosultak 42,04 százaléka (3 310 686) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. Budapesten a szavazók 43,63 százaléka, 586 199 választó adta le szavazatát 15 óráig. A vármegyék közül a 15 órás adatok szerint továbbra is Veszprém vármegye vezet, 43,77 százalékkal, ami 123 049 szavazót jelent. Most Bács-Kiskun vármegye a sereghajtó 38,91 százalékkal, 159 842 szavazóval. Borsod-Abaúj-Zemplénben 41,26 százalék a részvételi arány (209 548 szavazó).

Miskolcon tizenöt óráig a választásra jogosult lakosság 38,19 százaléka (45 754 szavazó) járult az urnákhoz, most is a 11-es számú választókerület vezet (43,80 százalék, azaz 2924 szavazó), legkevesebben jelenleg a 6-osban szavaztak (31,85 százalék, azaz 2163 szavazó).

Az 1998-as önkormányzati választáson 29,62 százalék, a 2002-es választáson 34,66 százalék szavazott 15 óráig. A 2006-os önkormányzati választáson a választásra jogosultak 34,77 százaléka, a 2010-es választáson 31,47 százaléka, tíz évvel ezelőtt 30,11 százaléka, öt évvel ezelőtt pedig 34,69 százaléka voksolt 15 óráig.

A 2004-es EP-választáson 25,50 százalék, a 2009-es választáson 24,09 százalék szavazott, tíz évvel ezelőtt 19,53 százalék, öt évvel ezelőtt pedig 30,52 százalék voksolt 15 óráig.

Miskolcon öt évvel ezelőtt az önkormányzati választáson 37,43 százalékos volt a részvételi arány 15 órakor, azaz valamivel továbbra többen szavaznak a városban, mint 2019-ben.

Legközelebb 17 órakor ad ki részvételi adatokat a Nemzeti Választási Iroda. (NVI/minap.hu)

Fotó: Mocsári László

14:47 New Yorkban szavazott eddig a legtöbb magyar az EP-választásra az Amerikai kontinensen

Az időeltolódás miatt magyar idő szerint szombaton szavazhattak a választás napján külföldön tartózkodó, de magyarországi lakhellyel rendelkező, külképviseleti névjegyzékbe felvett szavazópolgárok az Európai Parlament magyar tagjainak választásán.

Az amerikai kontinens 22 külképviseletén 1293 választópolgárból 1087 meg is jelent az urnáknál, így 84 százalékos volt a részvétel, közölte az NVI. Öt külképviseleten – Brazíliaváros, Sao Paulo (Brazília), Montevideo (Uruguay), Ottawa (Kanada) és Quito (Ecuador) az összes külképviseleti névjegyzékben szereplő választópolgár elment szavazni, ők 42-en voltak.

90 százalék felett alakult a részvételi arány Bogotában (Kolumbia), ott 22-ből 21, Buenos Airesben (Argentína) 19-ből 18, Ottawában (Kanada) 32-ből 30, Montrealban (Kanada) 60-ból 55, Havannában (Kuba) 10-ből 9 választó szavazott. A legtöbb szavazót, szám szerint 350-et New Yorkban várták, ebből 287-en meg is jelentek.

A részvétel 80 és 90 százalék között alakult Los Angelesben és Washingtonban (Amerikai Egyesült Államok), Vancouverben és Torontóban (Kanada), Panamavárosban (Panama) és Limában (Peru).

Öt további külképviseleten 70-80 százalék közötti volt a részvétel – Mexikóváros (Mexikó), továbbá San Francisco, Chicago, Miami (Amerikai Egyesült Államok). Houstonban (Amerikai Egyesült Államok) volt a legalacsonyabb a részvétel az amerikai kontinensen, az 54 választóból 40-en éltek szavazati jogukkal. (MTI)

14:17 Barkai László is voksolt

barkai lászló polgármesterjelölt önkormányzati  választás
Fotó: Mocsári László

A DK, LMP-Zöldek, MSZP és Párbeszéd-Zöldek polgármesterjelöltje ugyancsak a Könyves Kálmán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában szavazott. (minap.hu)

14:12 Szavazott Dohány András is

dohány andrás szavazás önkormányzati választás
Fotó: Mocsári László

A független polgármesterjelölt a Könyves Kálmán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában járult az urnához. (minap.hu)

14:06 Megyénk egyelőre rendkívüli esemény nélkül

A választások kezdetétől 11:49-ig összesen 18 rendkívüli eseményt rögzített a Nemzeti Választási Iroda. Pest vármegyében 5, Budapesten 3, Baranyában Csongrád-Csanád és Heves vármegyében 2-2, míg Nógrádban, Fejérben, Komárom-Esztergomban és Hajdú-Biharban 1-1. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében és Miskolcon a fent említett időpontig nem történt rendkívüli esemény. (minap.hu)

13:45 Minden eddiginél többen szavaztak 13 óráig

Tizenhárom óráig a szavazásra jogosultak 33,14 százaléka (2 609 173) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

Budapesten a szavazók 34,58 százaléka, 464 534 választó adta le szavazatát 13 óráig. A vármegyék közül a 13 órás adatok szerint Veszprém megye átvette a vezetést, 34,43 százalékkal, ami 96 777 szavazót jelent. Továbbra is Szabolcsban a legalacsonyabb a részvételi arány: 30,24 százalék (131.655 szavazó), Borsod-Abaúj-Zemplénben 31,63 százalék a részvételi arány (160.640)

Miskolcon tizenhárom óráig a választásra jogosult lakosság 30,74 százaléka (36 230 szavazó) járult az urnákhoz, most a 11-es számú választókerület vezet (34,69 százalék, azaz 1683-en), legkevesebben jelenleg a 6-osban szavaztak (24,78 százalék, azaz 1107-en).

Az 1998-as önkormányzati választáson 22,66 százalék, a 2002-es választáson 26,33 százalék szavazott 13 óráig. A 2006-os önkormányzati választáson a választásra jogosultak 26,98 százaléka, a 2010-es választáson 23,68 százaléka, tíz évvel ezelőtt 23,53 százaléka, öt évvel ezelőtt pedig 26,60 százaléka voksolt 13 óráig.
    
A 2004-es EP-választáson 19,90 százalék, a 2009-es választáson 19,40 százalék szavazott, tíz évvel ezelőtt 15,90 százalék, öt évvel ezelőtt pedig 24,01 százalék voksolt 13 óráig.

Miskolcon öt évvel ezelőtt az önkormányzati választáson 29,44 százalékos volt a részvételi arány 13 órakor, tehát továbbra is lényegesen többen szavaznak a városban, mint 2019-ben.

15 órakor jön a legfrissebb adatokkal a  Nemzeti Választási Iroda. (NVI/minap.hu)

13:34 Negyedórájuk van kiérni a rendőrőknek a szavazóhelyiségekhez

A választással összefüggő rendőri feladatokról szóló ORFK-utasítás szerint a rendőrkapitányságok vezetőinek gondoskodniuk kell arról, hogy a szavazás napján, valamint az azt megelőző és követő napon biztosított legyen a szavazóhelyiségek környékén a rendszeres rendőri jelenlét - írja az MTI

A rendőrkapitányságok vezetői gondoskodnak arról, hogy az illetékességi területükön működő szavazatszámláló bizottsági elnökök megkapják a tájékoztatást arról, miként lehet gyorsan rendőri intézkedést igényelni. A közterületi szolgálatot úgy kell megszervezni, hogy a szavazóhelyiséget érintő segítségkérés esetén az első rendőr 15 percen belül megérkezzen.

A szavazóhelyiségben a rend fenntartása elsődlegesen a szavazatszámláló bizottság feladata, de ha szükség van rendőri intézkedésre, akkor azt haladéktalanul meg kell tennie a rendőrnek, de biztosítani kell a választás zavartalanságát.

A szavazás napján a rendőrség biztosítja a Nemzeti Választási Bizottságnak és a Nemzeti Választási Irodának otthont adó Nemzeti Választási Központot. (MTI)

13:23 Képgaléria a választásról 1.

Fotóriporterink a nap folyamán több szavazókört is felkeresnek. Elsőként a Juhász Ákos képeiből összeállított képgaléria következik:

(minap.hu)

12:23 Először szavaznak és felelős döntést szeretnének hozni

Felkészültek a jelöltekből és azt remélik, szavazatukkal ők is hozzájárulnak ahhoz, hogy Miskolcnak jó vezetése legyen ősztől is – erről beszélt munkatársunknak az a két tizennyolcadik évét betöltött első szavazó, akit a közelmúltban kérdezett a választással kapcsolatban. Mindketten beletartoznak abba 216 ezres táborba, akik a 2022-es választás óta lettek felnőttek így idén először járulhattak az urnák el. Tovább a cikkünkhöz>>

11:55 Pakusza Zoltán is leadta szavazatát

Fotó: Osztie Tibor

A Mi Hazánk polgármesterjelöltje a Diósgyőri Gimnáziumban voksolt. (minap.hu)

11:50 Huszonkét százalék felett a részvételi arány 11 órakor

Tizenegy óráig a szavazásra jogosultak 22,82 százaléka (1 802 332 szavazó) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

Budapesten a szavazók 21,89 százaléka, 295.259 választó adta le szavazatát 11 óráig. A vármegyék közül a 11 órás adatok szerint változatlanul vezet Tlna vármegye, 25,72 százalékkal, ami 117 156 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány viszont már Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében volt, itt 20,74 százalék, 105 335 szavazó voksolt, Szabolcs-Szatmár-Beregben viszont csak a szavazásra jogosultak 19,12 százaléka szavazott (83.255 szavazó).

Miskolcon tizenegyig a választásra jogosult lakosság 19,44 százaléka járult az urnákhoz, jelenleg a 4-es számú választókerület vezet (20,93 százalék, azaz 1363-en), legkevesebben továbbra is a 17-esben szavaztak (17,06 százalék, azaz 1107-en).

Az 1998-as önkormányzati választáson 15,51 százalék, a 2002-es választáson 17,91 százalék szavazott 11 óráig. A 2006-os önkormányzati választáson a választásra jogosultak 18,53 százaléka, a 2010-es választáson 16,31 százaléka, tíz évvel ezelőtt 16,50 százaléka, öt évvel ezelőtt pedig 18,25 százaléka voksolt 11 óráig.
    
A 2004-es EP-választáson 13,75 százalék, a 2009-es választáson 13,77 százalék szavazott, tíz évvel ezelőtt 11,53 százalék, öt évvel ezelőtt pedig 17,16 százalék voksolt 11 óráig.

Miskolcon öt évvel ezelőtt az önkormányzati választáson 19,1 százalékos volt a részvételi arány 11 órakor, tehát továbbra is többen szavaznak a városban, mint 2019-ben.

Legközelebb a 13 órás adatokat közli a Nemzeti Választási Iroda. (NVI/minap.hu)

11:39 Szavazott Lehoczki-Spider László

Fotó: Osztie Tibor

A Nép Pártján polgármesterjelöltje még a reggeli órákban adta le voksát a Miskolci SzC Kós Károly Technikumban. (minap.hu)

11:26 Ötven nemzetközi megfigyelő figyeli a választásokat

Mintegy félszáz nemzetközi megfigyelő regisztrált a vasárnapi választásra - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnapi adataiból. Öt éve az EP választást 33, míg az önkormányzati és nemzetiségi választást 30 nemzetközi megfigyelő követte.

Az NVI szerint 48 nemzetközi megfigyelőt akkreditáltak a választásra: a nagykövetségek közül az indonéz, a kazah és az üzbegisztáni öt megfigyelőt akkreditált. Azerbajdzsán, Georgia, Törökország, Montenegró és Üzbegisztán 2-2, Kazahsztán három, Bosznia-Hercegovina egy megfigyelőt regisztrált,

A European Network of Election Monitoring Organizations (ENEMO) nevű szervezettől 23 megfigyelőt regisztráltak, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) közösen két, az Election-Watch.EU nevű szervezet pedig négy megfigyelőt akkreditált a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament magyar tagjainak vasárnapi választására.

Öt éve az EP-választásra 33 nemzetközi megfigyelőt vettek nyilvántartásba, az októberi önkormányzati választást pedig öt nagykövetség és egy szervezet összesen harminc nemzetközi megfigyelője követte. (MTI)

11:19 Varga Andrea is leadta szavazatát

varga andrea klára önkormányzati választás
Fotó: Mocsári László

A Függetlenek SZIVE, a Momentum és a Jobbik -Konzervatívok polgármesterjelöltje a berekaljai Diósgyőri Szent Ferenc Római Katolikus Általános Iskolában voksolt a délelőtti órákban. (minap.hu)

11:11 Voksolt Veres Pál is

Fotó: Osztie Tibor

Miskolc jelenlegi polgármesteri, aki végül nem indult újra posztjáért, szintén reggel szavazott, ő a Miskolci SzC Baross Gábor Üzleti és Közlekedési Technikumában szavazott. (minap.hu)

11:03 Leadta szavazatát Tóth-Szántai József

Fotó: Juhász Ákos

A Pont Mi-Lokálpatrióták Egyesülete, és Fidesz és KDNP polgármesterjelöltje reggeli a Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikumban a reggeli órákban voksolt.  (minap.hu)

10:51  Miskolcon is magasabb a részvételi arány 2019-hez képest

Miskolcon is többen szavaztak az önkormányzati választáson eddig most, mint 2019-ben. A 9-es és a 11-es adatok közlése között volt egy kis időnk, így megnéztük azt, mennyien mentek el voksolni a szavazásra jogosultak közül reggel hétig, illetve kilencig öt éve, és most.

2019-ben reggel hétig a miskolci választásra jogosult választópolgárok 0.99 százaléka adta le szavazatát, idén 1.25 százalék volt ez az adat. Reggel kilenckor öt évvel ezelőtt 6.79 százalékos volt a részvételi arány, most pedig 7.24 százalékos.

Persze, hogy kinek kedvez a magas részévételi arány, az majd csak este nyolc után derül ki. (minap.hu)

10:42 Kétszázezernél is többen először voksolnak

Több mint 216 ezer választó élhet első alkalommal a választójogával a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament tagjainak vasárnapi választásán. Ők azok, akik a 2022-es országgyűlési választás óta váltak nagykorúvá, azaz választópolgárrá.

Az első választók kulcstartót kapnak a szavazatszámláló bizottságtól, a bevásárlókocsiknál használható érme nagyságú kulcstartó egyik oldalán Magyarország, a másikon az Európai Unió zászlaja látható. (MTI)

10:02 Továbbra is hatalmas a részvételi arány a korábbi évekhez képest

Fotó: Juhász Ákos

Reggel kilencig a szavazásra jogosultak 9,98 százaléka (785 546 szavazó) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

Budapesten a szavazók 8,9 százaléka, 111.431 választó adta le szavazatát 9 óráig. A vármegyék közül a 9 órás adatok szerint továbbra is Tolna vezet, 12,69 százalékkal, ami 22 156 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében volt: 8,48 százalék, 43 069 szavazó.

Miskolcon reggel kilencig a választásra jogosult lakosság 7,24 százaléka járult az urnákhoz, legtöbben a 15-ös választókerületben (8,25 százalék, azaz 539-en), legkevesebben a 17-esben (6,07 százalék, azaz 394-en).

 Az 1998-as önkormányzati választáson 5,05 százalék, a 2002-es választáson 6,42 százalék szavazott 9 óráig. A 2006-os önkormányzati választáson a választásra jogosultak 7,70 százaléka, a 2010-es választáson 6,60 százaléka, tíz évvel ezelőtt 6,97 százaléka, öt évvel ezelőtt pedig 7,20 százaléka voksolt 9 óráig.

A 2004-es EP-választáson 5,45 százalék, a 2009-es választáson 6,03 százalék szavazott, tíz évvel ezelőtt 5,25 százalék, öt évvel ezelőtt pedig 7,78 százalék voksolt 9 óráig.

Legközelebb a 11 órás adatokat közli a Nemzeti Választási Iroda. (NVI/minap.hu)

09.54 Negyvenkét jelölt nevét húzták ki az utolsó napon

Minden választáson előfordul, hogy jelöltek a nyilvántartásba vételük után visszalépnek, elveszítik választójogukat vagy elhaláloznak. A mostani önkormányzati választáson a jelöltek nyilvántartásba vétele után 581-en estek ki a Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint, ebből 42-en az utolsó napon, pénteken.

Az NVI adatai szerint az utolsó napon egy főpolgármester-jelölt és 18 polgármesterjelölt esett ki, valamint a tízezer lakosnál kisebb településeken 15 egyéni listás képviselőjelölt, a tízezernél több lakosú településeken pedig öt egyéni választókerületi képviselőjelölt és három települési kompenzációs listás jelölt. Az utolsó napon kiesett továbbá két nemzetiségi választáson induló jelölt.

A kiesett jelölteket törölni kell az egyéni szavazólapokról, vagyis "lehúzzák" őket a szavazólapról, és a jelölt kieséséről a szavazatszámláló bizottság is tájékoztatja a választópolgárokat. (MTI)

09:29 Aki nem írja alá a névjegyzéket, nem szavazhat

Nem engedik szavazni a szavazatszámláló bizottságok azt a választópolgárt, aki nem tudja igazolni a személyazonosságát és a lakcímét vagy a személyi azonosítóját (személyi számát), nem szerepel a szavazóköri névjegyzékben, már szavazott vagy megtagadja a névjegyzék aláírását.

Ha valaki nem tudja igazolni a személyazonosságát, a lakcímét vagy a személyi azonosítóját, és emiatt felveszik a visszautasítottak jegyzékére, de később visszamegy és magával viszi az érvényes igazolványát, akkor természetesen szavazhat. Vissza kell utasítani azt, aki nem szerepel a névjegyzékben, esetleg már szavazott (azaz már szerepel az aláírása a névjegyzéken). 

A választó a névjegyzéken aláírásával igazolja, hogy átvette a szavazólapot. Ha a választópolgár kifogásolja, hogy alá kell írnia a névjegyzéket, akkor a szavazatszámláló bizottság elnöke felvilágosítja: az aláírás célja a szavazólapok átvételének elismerése. Ha a választó megtagadja a névjegyzék aláírását, akkor vissza kell őt utasítani, és fel kell vezetni a visszautasítottak jegyzékébe. (MTI)

9:08 Nem mindenki ugyanott szavaz, ahol az országgyűlési választáson

A jelenleg zajló választáson a legtöbb választópolgár abban a szavazókörben szavazhat, ahol a két évvel ezelőtti országgyűlési voksoláson, néhány esetben azonban máshol kell szavazni. A választónak célszerű indulás előtt ellenőriznie a választási irodától kapott tájékoztatón, hogy melyik szavazókörbe várják. 

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint 124-gyel kevesebb szavazókör van a most vasárnapi választáson, mint a két évvel ezelőtti országgyűlésin: akkor 10 243 magyarországi szavazókör volt, most 10 119.

Ennek az az oka, hogy a jegyzőknek folyamatosan figyelemmel kell kísérniük a települési lakosságszám alakulását, és ha változást vagy jelentős eltérést tapasztalnak, és az egyes szavazókörhöz tartozók száma átlépi az 1500-at (például azért, mert egy új lakópark épült), és emiatt ketté kell osztani a szavazókört, vagy két szomszédos szavazókör összlétszáma 1500 alá csökken, és így össze kell vonni azokat, vagy csak az egyenlőtlenségek megszüntetése miatt módosítaniuk kell a szavazókörök határát. Ezt a munkát minden év januárjában el kell végezniük. Előfordulhat az is, hogy a szavazóhelyiségeket áthelyezik, ha a korábbi szavazókör már nem alkalmas a szavazás lebonyolítására, például bezárt az iskola, ahol a szavazókör volt. (MTI)

08:53 Állampolgári kötelességünk

A minap.hu által megkérdezett szavazók közül a legtöbben azt mondták, hogy állampolgári kötelességüknek tartják a voksolást, és fontosnak tartják, hogy amikor csak tehetik, kinyilvánítsák a véleményüket. (minap.hu) Tovább a cikkünkhöz>>

08:36 A szavazópolgár jelenlétében kell lepecsételni a szavazólapokat

A vasárnapi választásokon nem érvényes az a szavazólap, amelyet a szavazatszámláló bizottság nem pecsétel le. A szavazólapot tilos előre lebélyegezni, azt csak a választópolgár jelenlétében pecsételheti le, azaz "érvényesítheti" a bizottság egyik tagja. (MTI)

08:10 Megérkeztek az első részvételi adatok, kiemelkedően magas a részvételi arány

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők és az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán vasárnap reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,88 százaléka (148 427 szavazó) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

Budapesten a szavazók 1,62 százaléka, 21 744 választó adta le szavazatát 7 óráig. A vármegyék közül a részvételi arány 7 órakor Tolna vármegyében volt a legmagasabb, 2,47 százalék, ami 4331 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében volt: 1,53 százalék, 7760 szavazó.

Az 1998-as önkormányzati választáson 0,93 százalék, a 2002-es választáson 0,92 százalék szavazott 7 óráig. A 2006-os önkormányzati választáson a választásra jogosultak 1,12 százaléka, a 2010-es választáson 0,99 százaléka, tíz évvel ezelőtt 1,06 százaléka, öt évvel ezelőtt pedig 1,12 százaléka voksolt 7 óráig.

A 2004-es EP-választáson 0,90 százalék, a 2009-es választáson 1,07 százalék szavazott, tíz évvel ezelőtt 0,96 százalék, öt évvel ezelőtt pedig 1,48 százalék voksolt 7 óráig. Az NVI kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 9 óra után lesznek elérhetők. (NVI/MTI)

07,52 Rendkívüli nyitvatartás van a kormányablakokban

Vasárnap is rendkívüli nyitvatartás van a kormányablakokban, hogy a lejárt személyi okmányok helyett újakat igényelhessenek a választópolgárok.

A választási törvény szerint szavazni kizárólag a személyazonosság, valamint a lakcím vagy a személyi azonosító (személyi szám) igazolása után lehet, a szavazatszámláló bizottság nem engedi szavazni azt, aki ezt nem tudja igazolni, vagy lejárt valamelyik dokumentumának érvényessége. Minden választásnál akadnak olyanok, akik csak a szavazás napján szembesülnek azzal, hogy lejárt valamelyik személyi okmányuk.

A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium korábban közölte: annak érdekében, hogy minél többen élhessenek szavazati jogukkal, és azok se maradjanak ki a voksolásból, akik csak a szavazás napján eszmélnek rá, hogy kulcsfontosságú okmányaik lejártak vagy elvesztek, a kormányablakok - néhány kivétellel - országszerte nyitva tartanak a választási hétvégén, vasárnap, a választás napján 7 és 19 óra között.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a választási hétvégén kizárólag személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézésre van lehetőség. Ugyanakkor új lakcímet csak június 7-én pénteken 10 óráig lehetett bejelenteni, ezt követően hétfőig csak az elveszett lakcímkártya pótlására van lehetőség, a lakcímváltozás bejelentésére nincs.

Közölték azt is, ha a voksolás hétvégéjén valakinek semmilyen érvényes személyazonosító igazolványa sincs, a kormányablakban ideiglenes személyi igazolványt állítanak ki, amivel lehetséges a szavazás. A nyitva tartó kormányablakokról a https://kormanyhivatalok.hu/kormanyablakok oldalon lehet tájékozódni. (MTI)
 

07:31 Miskolcon is rendben zajlik a szavazás

Miskolcon is megkezdődött a választás, fotóriporterünk a Jókai Mór Református Általános És Alapfokú Művészeti Iskolában örökítette meg az urnapecsételés pillanatait, és azt, amint az érintett szavazókör első voksolója leadja szavazatát. (minap.hu)

választás szavazó urna pecsételés
Fotók: Mocsári László
önkormányzati európai parlamenti választás szavazás

07:21 Csak a szavazókörök közelében tilos kampányolni

Az elmúlt évekhez hasonlóan a szavazás alatt most sincs általános kampánycsend, a választási törvény azonban előírja, hogy a szavazókörnek helyet adó épület bejáratától számított 150 méteres sugarú területen belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni. A szavazás napján választási gyűlést sem lehet tartani. A Nemzeti Választási Bizottság 2014-es iránymutatása szerint továbbá a választási szervek tagjai a szavazás napján nem viselhetnek ruházatukon jelöltet vagy jelölőszervezetet népszerűsítő, azokhoz köthető szimbólumokat a szavazóhelyiségekben. (MTI)

07:00 Rendben indult a voksolás

választás szavazó urna pecsételés
Fotó: Mocsári László

Valamennyi szavazókör rendben megnyílt a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szervezési főosztályának vezetője. Mucsi Tamás azt mondta: mind a 10 119 szavazókör rendben megkezdte a munkáját, biztosítottak a szavazás feltételei, az elsőként szavazó választópolgárok mindenhol leadhatták szavazatukat. Reggel óta a nemzetközi megfigyelők is figyelemmel követik a szavazást. (MTI)

06:51 Hétszer adnak ki részvételi adatokat

Hét alkalommal (7, 9, 11, 13, 15, 17 órakor, valamint 18:30-kor) ad tájékoztatást napközben a részvételi adatokról a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

A szavazókörök zárása követően a helyi önkormányzati és nemzetiségi választás eredményeinek közlését - a szavazólapok feldolgozottságának függvényében - várhatóan 20 órától kezdi meg az NVI a www.valasztas.hu oldalon, az EP-választás nem hivatalos, előzetes eredményeit azonban csak este 11 órakor hozhatja nyilvánosságra, miután az Európai Unió valamennyi tagállamában befejeződött a szavazás. (MTI)

06:38 Színes keretek a megkülönböztethetőség érdekében

A választópolgárok attól függően, hogy a fővárosban, megyei jogú városban, tízezernél nagyobb vagy annál kisebb településeken voksolnak - egy, két, három, négy vagy öt szavazólapon adhatják le szavazataikat a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az európai parlamenti (EP-) képviselők választásán. A nemzetiségi választásra regisztrált szavazók pedig akár további három szavazólapot is kaphatnak. A lapokat a könnyebb megkülönböztethetőség érdekében a szavazólapokat eltérő színű kerettel látták el. (MTI)

06.25. Mozgóurna

Délig igényelhet mozgóurnát az, aki mozgásában akadályozott vagy beteg, aki azonban nem kért, az nem szavazhat így akkor sem, ha egy másik, a háztartásában lakó választópolgárhoz kiviszik a mozgóurnát. Tovább a cikkünkhöz>> (minap.hu)

0615 Igazolni kell személyazonosságunkat

Az önkormányzati választásra 7 millió 850 ezer választópolgárt várnak a 10 119 magyarországi szavazókörben este 7 óráig. Az európai parlamenti voksoláson a magyarországi szavazókörökben, a 147 külképviseleten és levélben ennél kevesebben, mintegy 7 millió 800 ezren szavazhatnak. A nemzetiségi névjegyzékbe regisztrált 345 633 választó pedig szavazhat a nemzetiségi választáson.

Szavazni csak személyesen, a személyazonosság, valamint a lakcím vagy a személyi azonosító igazolása után lehet. Mindenki csak a számára kijelölt szavazókörben adhatja le voksát, ennek helyéről korábban valamennyi választópolgárt tájékoztatták.

Az önkormányzati választáson 43 351-en kérték, hogy a bejelentett tartózkodási helyük szerinti jelöltekre szavazhassanak. Az EP-választáson pedig 67 458-en jelentkeztek át a lakóhelyüktől eltérő más magyarországi településre; ők az átjelentkezéssel szavazóknak kijelölt szavazókörben adhatják le voksukat az EP-választáson, de nem kapnak az önkormányzati választáshoz kapcsolódó szavazólapot. (Ugyanakkor az EP-választásra más településre átjelentkezők a lakóhelyük szerinti szavazókörben továbbra is névjegyzéken maradnak az önkormányzati választáson.)    

A választáson 216 558 fiatal lesz jogosult arra, hogy először szavazhasson, ők a 2022-es országgyűlési választás óta lettek nagykorúak. (MTI)

06:00  Megkezdődött a szavazás

Elindult az önkormányzati és európai parlamenti választás. Miskolcon 129 szavazókörben, 18 választókerület összességében több mint száz jelöltre szavazhatnak, hét polgármesterjelölt közül választhatnak és tíz nemzetiség képviselőjelöltjére is voksolhatnak. Reggel hatkor megnyitottak a szavazókörök, voksolni este hétig óráig lehet. (minap.hu)

05:57 Kezdünk

Jó reggelt kívánunk minden olvasónknak, választási hírfolyamunkban, melyben napközben igyekszünk hírt adni minden fontosabb helyi és országos hírről, este pedig a Miskolc Televízióval karöltve követjük nyomon az eredményeket, ott leszünk a Helyi Választási Irodában és az eredményvárókban, valamint sajtótájékoztatókon is. Tartsanak velünk, kezdünk!

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!