Ugrás a tartalomra

Világában mindenki kedvére bogarászhat

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. február 24. szombat 11:58
Határ Attila képzőművész, az Eszterházy Károly Egyetem művésztanára kapta idén a fiatal alkotókat támogató Mazsaroff-díjat. Az ifjú alkotót kérdeztük.
Dr. Nikolaeva Maria átadja a Mazsaroff-díjat Határ Attilának
Fotó: Juhász Ákos

Határ Attila képeinek meghatározó témája a különböző emberi kapcsolatok, hol figurális, hol absztrakt elemekkel megjelenítve, melyek aránya sorozatonként változik. – Sorozatokban gondolkodom, mert az adott szituáción kívül más is hat rám, ezért a mondanivalót nem lehet egy képpel lezárni. Egy-egy helyzet megélését a valós vagy a fiktív emlékeim is befolyásolják. A képek pedig segítenek megőrizni ezeket az emlékeket. Az azokhoz kötődő érzelmek pedig a képek által újra előhívhatók, de igyekszem észrevenni azokat a témákat is, amelyeket az élet az utamba sodor – mondta művészetéről Határ Attila. S mivel szeretne a fiatal kortárs közegben aktív alkotóként tekinteni magára, folyamatosan keresi az új témákat, így művein a vissza-visszatérő emberi alakok és a táj mellett legújabban a naiv szobrokat idéző kis plasztikák is megjelennek. Hosszú keresgélés után úgy gondolja, hogy mára kialakult az a képi világ, mit tudatosan használ. 

Arrival (2023)

Általában a mindennapokból és azok örömeiből, problémáiból inspirálódik. – Nyilván olyan dolgokról van szó, melyek közel állnak hozzám az adott életszakaszban. Ezeket tartom hiteles forrásoknak, de konkrétan nem azokat szeretném leképezni, hanem ezekből egy önálló alkotást szeretnék létrehozni. Legújabb sorozatát a leuralás, az elengedés témaköre ihlette – mondta, a művész, aki saját festészetét önismereti folyamatként értelmezi, melyen keresztül másokat is megismerhet. 

Egyedi stílusát az ábrázolt kapcsolat milyensége, helyzete határozza meg, hiszen minden egyes történet más-más megjelenítést és színeket kíván. Mint ahogy fogalmaz: nem konkrét stílusról van szó, hanem arról, hogy egy bizonyos stílussal milyen témát kapcsolunk össze, pontosabban: hogy a forma miként kapcsolódik a tartalommal.  

Már megint egy szobor, de ez most jelmezben (2023)

Legtöbb munkája egy ülésre készül el, amit több hétig tartó tervezési folyamat előz meg. – A sorrend általában a téma megtalálásával kezdődik, majd megindul a tervezés manuálisan, és digitálisan egyaránt. Ezeknek a nyersanyagoknak a körülbelül tíz százalékát használom fel – árulta el, – de még alkotás közben is alakítgatok ezt-azt – tette hozzá. A hangsúlyt a láttatásra helyezi. – Szinte minden sorozatban egy világ megteremtése a cél, melyben mindenki kedvére bogarászhat. A képi világnál keresem az ellentéteket. Színben, formában, hangulatban, témában – vallja. Szembesíteni akar. – Annyit szeretnék elérni, hogy akit érint egy kép témájának a problémája, az fel is ismerje azt. Történjen valamiféle szembesítés – jelentette ki. 

Sliced blessing (2023)

Határ Attila szerint sokat segítenek az érvényesülésben a pályázatok, amelyek révén elindulhat egy jó út, és ha az ember nem is ér el helyezést egy pályázaton van hasonlón, az sem kell, hogy gondot jelentsen. Hisz ilyenkor lehetőség van arra, hogy más nézőpontokat ismerjünk meg. – A Mazsaroff-díj nekem több szempontból is segít. Bővítem vele a szakmai önéletrajzomat, de financiális tekintetben is fontos, hisz így lehetőségem nyílik arra, hogy képeket készíthessek, a kiállítási lehetőség pedig nagy öröm és megtisztelő számomra – mondta. 

Határ Attila munkái jelenleg Budapesten, a Resident Art-ban március 30-ig tekinthetőek meg. A művész év végén a Godot Galériában állít ki.

(Címlapfotó: Juhász Ákos)

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!