Ugrás a tartalomra

1956 hőseire emlékezett a vármegyei közgyűlés

Miskolc Televízió/Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. október 22. kedd 17:53
Ünnepi ülésen emlékezett az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye közgyűlése a vármegyeháza dísztermében kedden.

Ünnepi közgyűlés a vármegyeházán. Mocsári László képgalériája

Az eseményen először Bánné Gál Boglárka közgyűlési elnök szólt, aki a megemlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet és kiemelte, hogy az 56-os forradalom bőven túlmutat önmagán.

– Generációk életét és jövőjét változtatta meg. Egy maroknyi fiatal, akik felvették a haza becsületét a sárból, ezzel erőt adva a vidéknek is, akik a forradalomhoz csatlakozva ugyanezt tették. Ha ők csendben maradnak, a forradalom máshogy alakul, hogy pontosan hogyan, azt nem tudjuk, de egy biztos, így, ebben a körben nem ülnénk most itt – mondta.

Bánné Gál Boglárka. Fotó: Mocsári László

Az ünnepi közgyűlésre meghívást kapott Novák Irén, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára is, aki beszédében úgy fogalmazott: Az 1956-os forradalom az egész ország együttes kiállása volt a zsarnokság ellen.

– Minden magyar településnek megvolt a maga forradalmi eseménye. Miskolc és a vármegye szülöttei, az itteni települések lakói szintén megmozdultak. A szerencsiek és a sátoraljaújhelyiek nem egyszer a járás többi településére elmentek, hogy az ottani lakosoknak elvigyék a DIMÁVAG 21 pontját. Megalakultak a munkástanácsok, megteltek a terek, sokszor már a Budapesten elesett forradalmárok tiszteletére vonultak a lakosok vármegyeszerte. Harmincöt-negyvenezres tömeg hullámzott a miskolci utcákon, élükön a DIMÁVAG munkásaival, egyetemistákkal, fiatalokkal. Az október 26-ai miskolci sortűzben ártatlanok vesztették életüket, köztük a városban zajló események legfiatalabbjai, Misley Emese, Dúzs László és Grómusz Mária együtt sem voltak még ötvenévesek. Rájuk, a forradalom, valamint a későbbi megtorlás valamennyi mártírjára kegyelettel emlékezünk ma – részletezte a helyettes államtitkár.

Novák Irén. Fotó: Mocsári László

Az ünnepi közgyűlés végén Tóth-Szántai József, Miskolc polgármestere mondott pohárköszöntőt.

– Az ünnepeink megélése, a személyes történeteinken keresztül és azon túl is azért nagyon fontos, mert ez adja a mi nemzeti tudatunkat, ez adja a magyarság gerincét. Áldja meg az Isten azokat, akik 1956-ban vérüket adták ezért a hazáért, áldja meg azokat, akik ezeket a történeteket mesélték, és áldja meg azokat is, akik ma ünnepségeken emlékeznek a régmúlt hőseire – hangoztatta.

Tóth-Szántai József. Fotó: Mocsári László

Az október 23-ai nemzeti ünnep tiszteletére rendezett ünnepi közgyűlésen átadták a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata „Pro Comitatu” és Alkotói díját. A rendezvényen elismerést kapott Molnár Irén festőművész és Fehér Annamária, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház gyermekgyógyász főorvosa.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!