Ugrás a tartalomra

Az Európai Egyetemi Játékok komoly „örökséget” hagy Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. június 30. vasárnap 17:38
A sportprogramnak köszönhetően több komoly infrastrukturális fejlesztés valósult meg a Miskolci Egyetem területén.

Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) megbízásából a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) Debrecen és Miskolc városával, a Debreceni Egyetemmel, valamint a Miskolci Egyetemmel közösen július 12-24. között Európai Egyetemi Játékokat (EUG) rendez.

A két rendező városban összesen tizenhét sportágat felvonultató multisport eseményre, melyhez hasonló még nem volt Magyarországon, várhatóan negyven ország, négyszáz egyeteméről több, mint ötezer résztvevőt várnak. Miskolc tíz sportágnak - férfi és női kosárlabda, férfi és női strandröplabda, vízilabda, sakk, judo, taekwondo, karate, kick-boksz - ad otthont.

A rendezéshez természetesen megfelelő infrastruktúra szükséges. A versenyek, illetve edzések helyszínei között említhetjük a miskolctapolcai Ellipsum Élmény- és Strandfürdőt, a Miskolci Egyetem Körcsarnokát, az E/4-es kollégium tornatermét, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium Szent György Sportcsarnokát, az újonnan felújított Egyetemi Könyvtárat, a Generali Arénát, a Jégcsarnokot és a DVTK Arénát.

Az EUG2024 kapcsán – a magyar kormány anyagi támogatásának köszönhetően – komoly infrastrukturális fejlesztések történtek Miskolcon, melyek mind-mind az esemény „örökségének” a részét képezik.

Az Egyetemvárosban az E/5 és az E/6-os kollégium teljes felújításával folytatták a 2022-ben, az E/1-es kollégiummal elkezdett, nagyszabású szálláshely rekonstrukciót. A több, mint 5 milliárdos beruházásban 1-2 ágyas apartmanokat alakítottak ki, saját zuhanyzóval, mini konyhával, mely minden tekintetben megfelel a mai kor követelményeinek.

A sportinfrastrukturális beruházás keretében - az Egyetemi Körcsarnok szomszédságában -megépült egy, a nemzetközi teniszsport igényeinek is megfelelő sportközpont, mellyel párhuzamosan teljes mértékben felújították a tenisz klubházat. Az új létesítményhez 4 darab fedett, a legkorszerűbb kemény borítással ellátott teniszpálya, 2 darab fallabda pálya, 4 darab szabadtéri, villanyvilágításos kemény borítású teniszpálya tartozik. Ezen túlmenően rekonstrukción esett át az első szektor 4 darab salakos teniszpályája is. A beruházás teljes költsége elérte az 1 milliárd forintot.

Elkészült a Campuson egy strandröplabda-centrum is, melyet június 21-én a Strandröplabda MEFOB keretén avattak fel. A 4 darab kivilágított versenypályához konténeres öltözők is tartoznak. Az Egyetemváros aszfalt útjait, és járdáit részben szintén felújították.

A felújítások nem érnek véget. A fejlesztések körébe tartozik a Miskolci Egyetem éttermének és szórakozóhely-épületének teljes körű megújítása, modernizálása is, de ez csak az EUG 2024 után valósul meg. Hamarosan kezdődik az E/2, E/3 és E/4-es kollégiumok teljes felújítása is, melynek befejezését követően a Miskolci Egyetem mindenkori szálláshelye a XXI. század elvárásainak megfelelő lesz.

A megvalósult beruházásoknak köszönhetően a Miskolci Egyetem színvonalas házigazdája lesz majd az Európai Egyetemi Játékoknak.

További hírek

Olvasnivaló