Ugrás a tartalomra

Berobbant az iparfejlesztés - van még tartalék Miskolcban

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. szeptember 29. péntek 07:43
Az elmúlt két hétben több nagyszabású miskolci és környékbeli beruházást is bejelentettek. Már korábban letelepült vállalatok mellett újak is érkeztek Miskolcra és agglomerációjába.
Fotók: Kézdi Ákos, Mocsári László

Menjünk sorjában: a bejelentések között szerepelt az LG Magna 20 milliárd forintos fejlesztése, a Sanofi nyolcmilliárd forintos beruházásának befejezése és a Bosch Energy and Body Systems Kft. 18 milliárdos fejlesztése. A Felsőzsolcára érkező GKN Automotive Hungary Kft. pedig 52 milliárd forintos beruházás keretében építette meg féltengelyeket gyártó üzemét. Ezek a beruházások összességében Miskolcon belül nagyságrendileg 500, míg Felsőzsolcán akár 1500 új munkahelyet is jelenthetnek.

- Valóban, mozgalmas és sikeres heteken vagyunk túl - mondta Veres Pál polgármester, amikor a beruházások jelentőségéről kérdeztük. A már jól ismert, Miskolcon letelepült nagyvállalatok kapcsán a városvezető megjegyezte: láthatóan jól érzik magukat nálunk, hiszen itt bővítenek.

- Meggyőző számukra az, amit nálunk tapasztaltak az évek során. A tárgyalások során rendre dicsérik a támogató környezetet - mutatott rá a polgármester.


A városvezető kiemelte a Bosch példáját: a vállalatcsoport csak idén már a második komoly fejlesztésről ad hírt, hiszen februárban bejelentették, hogy összesen csaknem 70 milliárd forintból logisztikai és disztribúciós központot hoznak létre, valamint bővítik gyártási kapacitásaikat Miskolcon 2024 végére.

- Amikor Miskolc újragondolta a gazdaságfejlesztési stratégiáját, akkor azt mondtuk, jöjjenek ide minél nagyobb számban az olyan középvállalatok, amelyek néhány száz főt foglalkoztatnak, de magas hozzáadott értékkel és nagy innovatív tartalommal rendelkeznek. Ezt a kapacitást el tudjuk látni kiváló szakemberekkel, amiben a Miskolci Egyetem, illetve a középfokú szakképző intézmények komoly partnerek - mondta Veres Pál.

Hangsúlyozta, azon dolgoznak, hogy mind a már letelepült, mind az újonnan érkező cégek számára vonzó legyen Miskolc. Megtudtuk, hogy további két olyan céggel is előrehaladott tárgyalásokat folytatnak, amelyeknek a fő profilja szintén az elektronika, de ezekről egyelőre bővebb tájékoztatást nem adhatott a városvezető.

A Miskolc Holding Zrt. gazdaságfejlesztési igazgatója is azt hangsúlyozta, hogy a már évek óta Miskolcon működő cégek kapacitásfejlesztési beruházásai minden esetben egy jól átgondolt vállalati stratégia hozadékai, és azt mutatják, hogy jól érzik magukat a városban.

- Sőt, további növekedésre is érdemesnek ítélik meg a piaci, gazdasági, földrajzi környezetet, amit nyújtani tudunk nekik - tette hozzá Juhász-Nagy Judit. - Ezek a különböző iparági fejlesztések pedig magukkal hozzák a speciális szaktudás igényét is, így a nemzetközi versenyképesség fenntartása miatt a már meglévő munkavállalók is folyamatosan képzik magukat. Ezért ezek a beruházások hosszú távú munkahelyeket teremtenek, magas hozzáadott értéket képviselnek - mutatott rá.


A város egyik legfontosabb erőssége az elhelyezkedésében rejlik a gazdaságfejlesztési igazgató elmondása szerint: három szomszédos ország is körülbelül egy óra alatt elérhető, illetve közvetlen közúti és vasúti összeköttetésben áll a fővárossal, Debrecennel és Kassával. Ezen felül az erős műszaki egyetemi képzésnek és szakképzésnek köszönhetően szakképzett munkaerő is elérhető. - Ezen adottságok befektetési szempontból is versenyelőnyt jelenthetnek más településekhez viszonyítva - hangsúlyozta.

Hozzátette, Miskolc az iparterületek fejlesztésével kíván vonzó környezetet biztosítani a beruházók számára, ennek érdekében a szükséges infrastruktúra kiépítéséről is gondoskodott a két zöldmezős ipari parkjában. Továbbá az egyablakos ügyintézés által kívánja megkönnyíteni a külföldi beruházók betelepülését. Juhász-Nagy Judit azt is elmondta, munkaerő tekintetében a kapacitás és a tartalékok kihasználására már hét évvel ezelőtt elindítottak egy Foglalkoztatási Paktum programot, amely számos miskolci lakos elhelyezkedését segítette. Mindemellett bíznak abban is, hogy a Miskolcról elvándorolt munkaerő visszatér városunkba az újonnan létrejövő versenyképes és innovatív munkahelyek által kínált lehetőségek miatt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!