Ugrás a tartalomra

Együttműködik a két egyetem a természeti erőforrások és a kulturális örökség megőrzésében

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. október 15. kedd 16:23
Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Tokaj-Hegyalja Egyetem és a Miskolci Egyetem, hogy támogassák egymást a fenntartható regionális fejlesztések, a természeti erőforrások és a kulturális örökség megőrzése területén.
Együttműködik a Miskolci és a Tokaj-Hegyalja Egyetem. Fotó: Végh Csaba/ME

A partnerség felöleli a fenntartható regionális fejlesztést és a természeti erőforrásokkal való gazdálkodást, valamint ehhez kapcsolódva a kulturális tájak és örökségük megőrzéséhez kapcsolódó tudományos és innovációs tevékenységet is. Az oktatást, kutatást és regionális fejlesztés területeit érintő együttműködés elsősorban a szőlészet és borászat, a vidékfejlesztés, a digitális oktatás és távoktatás, a természetvédelem, a tájökológia, az alkalmazott kulturális örökség tudományok és kultúrtáj-menedzsment, a pedagógia, az egészségtudomány és a környezetgazdálkodás területét érinti – tudtuk meg a keddi sajtónyilvános megállapodás aláíráson a Miskolci Egyetemen. 

Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora rámutatott, aki ebben a térségben, ebben a vármegyében él, az előtt ismert, hogy Sárospatak az elmúlt évszázadokban is iskolaváros volt, ez a múlt és jelen kötelez is arra, hogy ezt az értéket megőrizzük. A Miskolci Egyetemnek (ME) is dolga az, hogy ezért a térségért megtegyen mindent, ebben az is benne van, hogy szorosabbra fűzik a kapcsolatokat az olyan partnerekkel is, mint a 2021-ben létrehozott Tokaj-Hegyalja Egyetem. Elmondta, volt tíz év, amikor a sárospataki Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar Az ME fenntartásában működött. Tehát van már intézményes előzménye is a mostani megállapodásnak, azon túl is, hogy kiválóak a személyes kapcsolatok a két egyetem között. 

- Egy vármegyében vagyunk, ugyanazok a kihívások állnak előttünk, a problémáink is hasonlóak. A vármegyénk egyik legnagyobb problémája ma az értelmiség elvándorlása. Ezzel mindkét intézménynek szembe kell néznie. A kérdés, hogy mit tudunk mi megtenni azért, hogy helyben tartsuk az értelmiséget? Hiszen felelősen gondolkodó, lokálpatrióta értelmiség nélkül e térség nem tud tartós fejlődési pályára állni. Ezt mindkét egyetem érzi és készek vagyunk tenni érte. Ezt szolgálja a mai megállapodás is – emelte ki Horváth Zita. 

Hozzátette, tudnának elkülönülten is dolgozni tovább, hiszen kevés átfedés van a képzési területeik között, de valójában mégis több dolog köti össze a két egyetemet. Ilyenek elsősorban a kutatási területek. Igaz, hogy például nincsen az ME-n szőlész és borász képzés, de ők is tanulnak talajtant, vízgazdálkodást és más olyan tárgyakat, amelyekben az ME erős, hiszen itt van Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar. 

- Amiben mi segíteni tudunk, azok a közös képzések, továbbképzések, a doktori iskoláink által nyújtott lehetőségek arra, hogy azok, akik a tudományos életpályát választják, tudjanak tudományos fokozatokat szerezni. A Tokaj-Hegyalja Egyetemnek jelenleg nincs doktori iskolája, nálunk van hét, ezért ebben támogatni tudjuk az ő továbbtanulni, fokozatot szerezni kívánó hallgatóikat vagy oktatóikat. Akkreditáció tudományos fokozattal bíró emberek nélkül nem létezik – hangsúlyozta az ME rektora, aki egyéb együttműködési területeket is felsorolt. 

Megemlítette, hogy közös konferenciákat is szerveznek, ezek egyike lesz az ötévente megrendezett IX. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszus, amelynek 2026. augusztus 24–29. között Miskolc és Sárospatak ad otthont. 
- Ezeken túl is számtalan olyan együttműködési lehetőséget látunk, például projektekben, konferenciákban, kutatásokban és képzésekben, ahol azt gondoljuk, hogy nem csak a két egyetemnek, de az egész térségnek a hasznára válik ez a megállapodás – hangsúlyozta Horváth Zita. 

A Tokaj-Hegyalja Egyetem rektora Kéri Szabolcs azt emelte ki, hogy két történelmi iskola, a selmeci hagyományokat őrző Miskolci Egyetem és a pataki hagyományokat tovább vivő Tokaj-Hegyalja Egyetem találkozott egymással, és kötnek megállapodást. 

- Az együttműködésünknek három pillére lesz: az egyik alappillér az universitas eszméje iránti elköteleződés, a tudás megteremtése, fejlesztése és ápolása. A második a nemzeti elkötelezettség, beleértve a határontúli régiókat, hiszen mindannyiónk feladata a nemzet erősítése, az itt folyó oktatási és tudományos tevékenységgel egyaránt. A harmadik pillér pedig a regionális pozíciónk, egy nagyon nagy múltú, de meglehetősen rossz helyzetben lévő térségben, ahol a mi szerepvállalásunk elengedhetetlen – fogalmazott Kéri Szabolcs. 
Hangsúlyozta, a Miskolci Egyetemen magasszintű tudományos tevékenység van, tudományegyetemről van szó, nem alkalmazott tudományok egyeteméről, doktori képzéssel együtt, ezzel a lehetőséggel mindenképpen szeretnének élni. A rektor reméli, hogy a két egyetem közötti kapcsolat az idők folyamán csak még erősebbé válik.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!