Ugrás a tartalomra

Elhalaszthatták az izraeli offenzívát, ez állhat a háttérben

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. október 15. vasárnap 13:28
Az izraeli hadvezetés eredetileg hétvégén tervezte volna megindítani az offenzíváját a Gázai övezet ellen.

A hírről a New York Times számolt be három, az izraeli hadvezetés terveit közelebbről ismerő tisztségviselő nyilatkozatai alapján, akik mindhárman névtelenséget kértek. Mint mondták, erre azért volt szükség, mert ez az információ ugyan nem titkos, a haditerv részletei érzékenyek lehetnek. 

A lap szerint a Gáza elleni hadművelet eredetileg ezen a hétvégén vette volna kezdetét, de a rossz időjárás miatt elhalasztották, egyelőre ismeretlen időpontra. Az időjárásnak nagy szerepe van a drónok és a légierő hatékonyságában – írja az ATV.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, múlt szombaton rakétaesőt zúdított Izraelre a Hamász nevű terrorszervezet.

A meglepetésszerűen támadó fegyveresek a becslések szerint kétszáz túszt elhurcoltak magukkal a Gázai övezetbe. A szárazföldi támadásban a fegyveresek több mint tíz olyan izraeli települést támadtak meg, amely közel van az övezethez. A szárazföldi támadással párhuzamosan a Hamász fegyveresei az övezetből több mint 2500 rakétát lőttek már ki Izraelre szombaton.

Izrael teljes mozgósítást rendelt el, Benjámin Netanjahu miniszterelnök pedig kijelentette: Izrael "háborúban áll". A hadsereg Vaskardok fedőnéven hadműveletet indított, közben pedig mozgósít több tízezer tartalékost, köztük az összes kommandós egység katonáját.

A támadásban több mint 1300 izraeli vesztette életét; több száz embert egy zenei fesztiválon mészároltak le, közel 3300-an megsebesültek.

A héten világszerte tartottak békés demonstrációkat Izrael és a zsidók mellett - Miskolcon pénteken rendeztek egy ilyen eseményt, ahol a felszólalók a náci népirtáshoz hasonlították a Hamász támadását, és részvétüket fejezték ki az áldozatok családtagjainak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!