Ugrás a tartalomra

Éremcsaták: a teremben nottinghami, a vízben magyar „söprés”

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. július 20. csütörtök 13:23
A miskolci Európai Egyetemek Tollaslabda és Vízilabda Bajnokságának július 19-i, szerdai, utolsó versenynapja az érem-csatákról szólt. A tollaslabdázóknál az egyéni és páros finálék elsöprő nottinghami-sikert hoztak. A vízilabdások két utolsó derbijén négy magyar résztvevő közül a bronzot a Debreceni Egyetem csapata, az aranyat a Budapesti Gazdasági Egyetem együttese harcolta ki.
Fotók: EUC 2023

Jó hangulat, közösségi élmény, egyéni és csapat sportsikerek, magas színvonalú szervezés – így lehet összefoglalni a 2023-as miskolci Európai Egyetemek Tollaslabda és Vízilabda Bajnokságát, amely a hatodik versenynapon a DVTK Arénában a tollas női és férfi egyéni, női és férfi páros, valamint vegyes páros döntőkkel, a Miskolctapolcai Ellipsum Élmény- és Strandfürdőben pedig a vízilabda bronzmeccsel és döntővel ért véget.

A tollaslabdázók kezdtek előbb. A DVTK Aréna 1-es pályájára elsőként a vegyespáros finálé résztvevőit szólították. A Nottingham és a Strasbourg Egyetem kettősei végig rendkívül magas színvonalon játszottak, melynek eredményeként a Samuel Smith – Sian Kelly brit kettős a francia Aymeric Torres - Maria Stoilarenko párostól csak három szettben tudta elhódítani az aranyat. (2-1)

A sorrendben következő férfi egyéni döntőben a brit Harry Huang és az ukrán Viacheslav Yakovlev nézett farkasszemet egymással. A Nottingham-et erősítő, rendkívül technikás és ruganyos Huang két sima szettben szerezte meg az elsőséget. (2-0).

Női egyéniben, a vegyespárosban már egy ezüstöt begyűjtött Maria Stoilarenko a némi meglepetésre finalista német Brid Stepper ellen döntőzött. Az első szett még kiegyenlített csatát hozott, ám a másodikban nem volt kérdés, hogy a motiváltabb és jobb francia lány lesz a győztes (2-0).

A férfi páros döntőben négy brit fiatalember nézett farkasszemet egymással, mindannyian a Nottingham Egyetem színeit képviselték. A találkozó – a vártnak megfelelően – a leglátványosabb finálénak bizonyult. Az első játékrészt a vegyespárosban már aranyérmes Samuel Smith, oldalán Harry Goode-dal 22-20 arányban nyerte meg, a következő szett azonban 21-18-ra a Paak Raymond Chong - Pak Yu NG kettősé lett. A harmadik szettben is bemutatták a tollaslabda minden szépségét a játékosok, a végén pedig a Smith-Goode duó örülhetett (2-1).

A torna befejezését jelentő női páros fináléban a brit  Sian Kelly – Miu Lin Ngan egység a francia Anouk Nambot – Maria Stoilarenko kettőssel küzdött az aranyért. A britek végig irányították a találkozót, az időnként magára találó, de valamivel gyengébben koncentráló franciák ellenében. (2-0).

A harmadik helyért nem játszották le a mérkőzéseket, az elődöntő vesztesei mindketten megkapták a bronzérmet. 

A Nottingham Egyetem mai „termése” 4 arany-, 1 ezüst-, 4 bronzérem, mellettük a Strasbourg Egyetem 1 arany-, és 2 bronzmedálja, valamint a Makarov Egyetem 1 ezüst- és 2 bronzérme is figyelemre méltó teljesítmény.

A díjátadó ünnepségen dr. Alakszai Zoltán, Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal főispánja, Rakaczki Zoltán, az EUSA Végrehajtó Bizottságának tagja, Radomir Jovovic, az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) technikai delegátusa és Kapitány Péter, a Magyar Tollaslabda Szövetség elnöke adta át az érmeket a sportolóknak.

Eredmények:

Vegyespáros: 1. Samuel Smith – Sian Kelly (Nottingham Egyetem), 2. Aymeric Torres - Maria Stoilarenko (Strasbourg Egyetem), 3.  Viacheslav Yakovlev – Valeriia Rudakova (Makarov Egyetem) és Harry Lines – Victoria Liang (Nottingham Egyetem)

Férfi egyéni: 1. Harry Huang (Nottingham Egyetem), 2. Viacheslav Yakovlev (Makarov Egyetem), 3. Jonathan Dolan (Dublin Egyetem) és Samuel Ricketts (Warwick Egyetem)

Női egyéni: 1. Maria Stoilarenko (Strasbourg Egyetem), 2. Brid Stepper (Kölni Egyetem), 3. Zeynep Akdeniz (Marmara Egyetem) és Miu Lin Ngan (Nottingham Egyetem)

Férfi páros: 1. Harry Goode – Samuel Smith (Nottingham Egyetem), 2. Paak Raymond Chong - Pak Yu NG (Nottingham Egyetem), 3. Koon Fung Kelvin Ho – Samuel Ricketts (Warwick Egyetem) és Andrew Oates -Scott Oates (Warwick Egyetem) 

Női Páros: 1. Sian Kelly – Miu Lin Ngan (Nottingham Egyetem), 2. Anouk Nambot – Maria Stoilarenko (Starssbourg Egyetem), 3. Zofia Tomczak – Karolina Wladzinska (Varsói Egyetem) és Varvara Frolova - Anastasiia Yerokhina (Makarov Egyetem)

A Miskolc 2023 Európai Egyetemek Tollaslabda Bajnoksága végeredménye elérhető az EUSA honlapján.

Szoros csatában bronzérmes a Debrecen

A vízilabda torna zárónapján, július 19-én, szerdán, délután, a Miskolctapolcai Ellipsum Élmény-
és Strandfürdő szabadtéri medencéjében két magyar együttes, a Corvinus Egyetem és a Debreceni Egyetem játszott a harmadik helyért.

A mérkőzés első negyedében az izgalmas csatában végül a Debrecen vette át a vezetést.

A második negyedben a Debrecen tovább növelte előnyét.

A harmadik negyedet a budapesti egyetemi csapat kezdte agilisabban, a Debrecen a bekapott gólra büntetőből válaszolt három perccel a negyed vége előtt. A következő támadásból a Corvinus szerzett találatot, így 5-3 volt az eredmény. A Debrecen szépségdíjas góllal, a kapus feje felett beejtve a labdát növelte előnyét. Erre a Corvinus is gyönyörű találattal, remek bejátszásból „húzásos” góllal válaszolt.

Az utolsó negyedre kétgólos előnnyel fordult rá a Debreceni Egyetem. A mérkőzés utolsó perceiben a Corvinus jobban összpontosított, és nem sokkal a vége előtt, újabb távoli lövéssel egyenlített. A Debrecen megirigyelte a budapesti távoli lövéseket, és 6 méterről, felsőlécről bepattanó góllal vette át a vezetést, mely a bronzérmet jelentette számukra.

„Oktatott” a Budapesti Gazdasági Egyetem

A vízilabda bajnokság utolsó mérkőzését, a döntőt Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) és a Pécsi Tudományegyetem csapata vívta meg egymással.

Az 1. negyed ráúszását követően a fővárosiak indíthatták az első támadást és mindjárt magukhoz is ragadták a vezetést. Kiegyenlített mezőnyjáték közepette, egy kivédekezett emberelőny után ismét a BGE talált be, melyre csak a 4. percben érkezett az első pécsi találat. Egy rossz budapesti bejátszásból megindult a Pécs és szépített. A negyed utolsó percében, miután további három gólt írhattak fel a jegyzőkönyvbe, előbb újból betalált a BGE, az utolsó másodpercben pedig ziccert hibázott a Pécs (5-2).

A 2. negyedben a pécsiek voltak fürgébbek a labda megszerzésében, nem sokkal később kapusuknak mégis a hálóba kellett nyúlnia a labdáért. A dunántúli csapat edzője időkéréssel próbálta felrázni „fiait”, mely csak kevés sikerrel járt, hiszen a játékrész végén már 8-3 volt az állás ellenfelük javára.

Térfélcsere után, a 3. negyed kezdetén BGE támadással folytatódhatott a mérkőzés. Közel három percig sikertelenül próbálták bevenni egymás kapuját a felek, majd előbb egy büntetőből, majd szép összjátékot követően a fővárosiak növelték tovább előnyüket. A negyed végére már majdnem biztos volt, hogy eldőlt a küzdelem (11-5).

Az utolsó negyedben ismét a budapestiek indulhattak támadásba, de újabb gólt mégis  a pécsiek nevéhez írtak fel. A jelentős hátrányban játszó csapat a hátralevő időben mindent megpróbált a felzárkózásért, végére kicsit kiengedő BGE ellenében, de csak az jelentett számukra némi szépségtapaszt, hogy a befejező negyedet ők nyerték meg. Összesítésben viszont nem volt kérdés, hogy melyik csapat „oktatott” ezen a napon (14-9).

Eredmények:

A 3. helyért: Debreceni Egyetem – Corvinus Egyetem 7-6 (2-1, 2-0, 2-3, 1-2)

Az 1. helyért: Budapesti Gazdasági Egyetem - Pécsi Tudományegyetem 14-9 (5-2, 3-1, 3-2, 3-4) 

A bajnokság különdíjasai:

Gólkirály: Sziládi Kristóf (Corvinus Egyetem)

Legjobb játékos: Keresztúri Márton (Pécsi Tudományegyetem)

Legjobb kapus: Szalai Gábor Márk (Budapesti Gazdasági Egyetem)

Az ünnepélyes eredményhirdetésen az érmeket, serlegeket Veres Pál, Miskolc polgármestere, Gór-Nagy Miklós, a Magyar Vízilabda Szövetség sportszakmai vezetője és Kovács György, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség főtitkár-helyettese adta át a játékosoknak, míg a serlegeket Vogel Gábortól, az EUSA vízilabda technikai delegáltjától vehették át a csapatok.

A Miskolc 2023 Európai Egyetemek Vízilabda Bajnoksága eredményei elérhetők az EUSA honlapján.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!