Ugrás a tartalomra

Ha forró fémmassza, akkor bizony Fazola fesztivál és Újmassa

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. október 09. vasárnap 10:03
A Fazola napot idén is a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretén belül rendezték meg.
Juhász Ákos képgalériája

Tiszteletbeli kohászavatással és persze az elmaradhatatlan látványcsapolással ünnepeltek a Fazola-kohónál idén is. Az érdeklődők feltárhatták, mégis hogyan muzsikál egy kovács. Megtudhatták: hogy készült a diósgyőri sín Vasverő Hámorban.

A kovácsmesterséghez kapcsolódó, a kézi kovácsolás technikáját felvonultató bemutatók mellett a Miskolci Egyetem Anyag- és Vegyészmérnöki, valamint Műszaki Földtudományi Karai öntészeti foglalkozásai pedig kicsiket és nagyokat egyaránt elkápráztattak. Akinek nem volt elegendő a farkaskalapácsos, vizikerekes és hengerlési mesterségbemutató, az az anyagtudományi játszóház, majd az Észak-Kelet Átjáró Egyesület jóvoltából tartott kama-bajnokság során még fokozta a hangulatot.

Miskolci Egyetemen pénteken a felsőoktatási intézmény selmecbányai alapítású tanszékei tartottak ülést és előadásokat a kétszáz éve született Péch Antal emléke jegyében, ahol egyebek mellett a Bányászati és Geotechnikai Intézet, a Geofizikai és Térinformatikai Intézet és a Geodéziai és Bányaméréstani Tanszék munkatársai az ünnepelt munkásságán túl azt járták körül, hogy milyen jelenleg a világ acéliparának helyzete, s mik a kilátások. Majd a Péch Antal által tervezett telephelyen kiépült Diósgyőri Kohászat makettjét és poszterét is megcsodálhatták a jelenlévők.

A Kohászati Gyűjteményben eközben tárlatvezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások vártak az érkezőkre, kicsivel arrébb gombaismereti bemutató bukkant fel. Mindezen túlmenően a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Mérnöki Kamara (BOKIK) beszélgetős programjára is sor kerülhetett, de az Északerdő Zrt., továbbá a Miskolci SZC Kós Károly Építőipari, Kreatív Technikum és Szakképző Centrum szakmai bemutatkozóit is beiktatták a programba. Végül "Színpadi percek" címmel a Montázs Egyesület ifjú színjátszói szemelvényeket adtak elő a Fazola Henrik életét bemutató, a Kriston Béla által írt Megszállott című regényből.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!