Ugrás a tartalomra

Hatalmas sikert ért el Miskolc a klímamisszióban

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. október 21. hétfő 13:17
A napokban veszi át Miskolc új vezetése azt a kiemelkedő klímamissziós minősítést, melyet a város az Európai Uniótól kapott.
Korábbi klímasemlegességi workshop / Fotó: Mocsári László

A várost az Európai Bizottság közel 400 pályázó közül két éve választotta ki a részvételre a 100 klímasemleges és intelligens város misszióban. Ezt követően elkészült Miskolc Városi Klímaszerződése, amely a klímasemlegesség eléréséhez követendő utat vázolja fel. A Közgyűlés ez év március 14-i ülésén fogadta el a Városi Klímaszerződést, melyet a bírálók elismeréssel díjaztak. Az Európai Bizottság a benyújtott dokumentumot és Miskolc város eddigi erőfeszítéseit kiemelkedő minőségűnek és folytatandónak tartja. Ezt az úgy nevezett „MISSION LABEL”, klímamissziós minősítés odaítélésével ismerte el, amelynek átadása október 22-én lesz Strasbourgban - adta hírül közleményben portálunknak Czikora Ágnes, a BluePixel Kommunikációs és Produkciós Iroda ügyvezető igazgatója.

Új logót használhat Miskolc

Miskolc új alpolgármestere, Matiscsák Éva utazik Strasbourgba és veszi át azt az elismerést, melyért a város két éve dolgozik. A cím a kiemelkedő klímamissziós tevékenységért jár és országos jelentőséggel bír. Magyarországon ugyanis csak három város – Miskolc mellett Pécs és Budapest – kapott esélyt megszerzésére. A díjat az Európai Parlamentben Iliana Ivanova EU biztos, több EU parlamenti képviselő jelenlétében adja át. Az ünnepség után lehetőség nyílik személyes egyeztetésre Patrick Child misszióigazgatóval a Klímaszerződés megvalósításához szükséges következő lépések és támogatási lehetőségek megbeszélésére - számol be a közlemény. Az elismerésről Matiscsák Éva alpolgármester is hírt adott közösségi oldalán

Az új arculat, amit Miskolc használhat

A klímamissziós minősítés egy olyan tanúsítvány, amellyel az Európai Bizottság Miskolc Városi Klímaszerződését elfogadja, eddigi klímavédelmi erőfeszítéseit elismeri és kifejezi, hogy a továbbiakban is támogatja Miskolc törekvéseit a 100 város misszióban. A minősítés előnyt jelent majd az EU-s pályázatok elbírálásánál is. Ez fizikai formájában egy tanúsítvány és egy plakett, továbbá egy online logó és a hozzá kapcsolódó arculati rendszer, amelyet Miskolc városa ezentúl jogosult használni. Ezt a minősítést eddig Európában mindössze 33 város kapta meg. Október 8-án jelentette be az Európai Bizottság, hogy újabb 20 város – köztük Miskolc – is kiérdemelte - tudtuk meg. 

Csökkenhet a légszennyezés

Az Európai Unió felismerve, hogy a globális kihívásokra - betegségek, élelmezés, környezet pusztulása, klímaváltozás - való hatékony válaszadáshoz innovációs-, és fejlesztéspolitikájának átalakítására van szükség, az Európai Zöld Megállapodással (Green Deal) összhangban 2021-ben öt missziót hirdetett meg, amelyek célja a hagyományos bürokratikus, hierarchikus működés helyett a szakterületek és intézmények között integrált, hatékony, problémamegoldó szemléletű működés kialakítása - magyarázza a sajtóközlemény. 

A 100 klímasemleges és intelligens város misszió célkitűzése, hogy minél előbb – lehetőség szerint már 2030-ra – a kiválasztott települések elérjék a klímasemlegességet az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus, legalább 80 százalékos visszafogásával, ezáltal jó példát állítva az egész EU számára. Ennek érdekében olyan területek mélyreható, rendszerszintű és nagyon gyors átalakítása szükséges, mint az épületek energiafogyasztásának visszafogása, a megújuló energiák előállításának felskálázása, a termelői-fogyasztói szokások és az azokat kiszolgáló rendszerek átalakítása - energia, mobilitás, hulladékgazdálkodás -, valamint a talajhasznosítás és zöldfelület-gazdálkodás megújítása, továbbá alkalmazkodás a klímaváltozás hatásaihoz - részletezi. 

Több EU-s forrás nyílik meg

Miskolc részvétele a 100 város misszióban tehát sokrétű, újszerű és nagyszámú feladattal jár. Ezért cserébe az Európai Bizottság olyan lehetőségeket kínál, mint például előnyben részesíti a várost a tematikus közvetlen EU-s projektekben, dedikált pályázati lehetőségeket nyújt, egyéb EU-s forrásokhoz hozzáférést enged, kedvező piaci finanszírozási lehetőségeket ajánl, egy szakértői-koordinátori hálózathoz (NetZeroCities konzorcium) hozzáférést ad, tematikus képzési lehetőségeket indít, tudásmegosztást ad a 100 város között, szakpolitikai véleményalkotási fórumokat indít, kommunikációs és marketing előnyökhöz juttat - tájékoztat. 

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!