Ugrás a tartalomra

"Izrael népében meghalt a lélek" - békés demonstráción ítélték el a Hamász múlt hétvégi brutális támadását Miskolcon

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. október 13. péntek 18:07
A felszólalók a náci népirtáshoz hasonlították a Hamász támadását, amiben több mint 1300 izraeli vesztette életét; több száz embert egy zenei fesztiválon mészároltak le, közel 3300-an megsebesültek, és becslések szerint 200 embert ejthettek túszul, majd hurcoltak el a Gázai övezetbe. Békés demonstráción álltak ki miskolci civil és egyházi szervezetek Izrael és a zsidó nép mellett.
Juhász Ákos képgalériája

A demonstrációt "Miskolc Izrael mellett" címmel szervezte meg a Miskolci Forrásvíz Kulturális Alapítvány, Miskolc Örmény Nemzetiségi Önkormányzata és a Hit Gyülekezete Miskolc pénteken délutánra a Szent István térre.

A szervezők elmondták, nem véletlen a 16 órai kezdés: a világ számos pontján ugyanis - a harag napja címmel - éppen erre az időpontra tettek Hamász és a gázai emberek melletti szimpátiatüntetéseket. (Mint ismert, Magyarországon Orbán Viktor reggel a Kossuth rádióban terrorizmus melletti tüntetésnek állította be ezeket a rendezvényeket, és kezdeményezte azok betiltását - a szerző.)

- Nem vált azonban okafogyottá a rendezvényünk, hiszen fontosnak tartjuk Izrael és a zsidó nép melletti kiállást - szögezte le Szilágyi Sándor, a Forrásvíz Kulturális Alapítvány elnöke, azzal is magyarázva a döntést, hogy még ma is sokan tájékozatlanok a közel-keleti események terén, mégis gyakran ítélkeznek, és hamis következtetéseket vonnak le a közösségi médiában.

Rövid történelmi áttekintését követően sorolta, miért állnak ki Izrael mellett. Úgy fogalmazott: "az előre kitervelt, és aljas indokból elkövetett tömeggyilkosság magyar embereket is érinthetett volna" véleménye szerint; és "vannak olyanok, akik nem elítélik ezeket a brutális gyilkosságokat, hanem éljenzik".

- Akik ma megünneplik ártatlan zsidó emberek, gyerekek lemészárlását, azok holnap meg fogják ünnepelni európai, magyar emberek legyilkolását is - fogalmazott.

Végül azzal is indokolta a kiállást, hogy "a 2. világháború óta nem történt olyan bestiális gyilkosságsorozat Európában, amelynek során kisgyerekeket mészároltak le, fiatalok százait lőtték agyon, komplett családokat irtottak ki, akiknek csupán egyetlen bűnük volt: hogy zsidónak születtek", mondta Szilágyi Sándor.

Rózsa Péter, a miskolci Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnökeként azért tartotta fontosnak a kiállást, mert számára fáj, hogy "a népirtások évszázada" után "sem tanultunk semmit".

- Fáj az örményeknek a genocídium, fáj az ukránoknak a holodomor, fáj a zsidóknak a Holokauszt, a bosnyákoknak Srebrenica. Pár éve úgy gondoltuk, hogy ezek soha nem fordulhatnak elő. És mégis megtörtént Hegyi-Karabahban, Ukrajnában - mondta.

"Ami most Izraelben történt, az mindennél aljasabb volt" - vélekedett, hozzátéve, hogy a hadviselés és a nemzetközi egyezmények összes szabályát felrúgva támadtak rá Izraelre.

- A cél a lakosság kiirtása volt - vélekedett.

Markovics Zsolt, a Miskolci Zsidó Hitközség főrabbija azt mondta, a múlt szombati események "mindent megváltoztattak" Izraelben. Jeruzsálem utcái kiürültek, az emberek bezárkóztak.

- De nem csak a test halt meg. Izrael népében meghalt a lélek is - fogalmazott.

A főrabbi - utalva a 85 évvel ezelőtti eseményekre - úgy vélekedett, hogy "ez nem háború", a németek Endlösungnak (végső megoldás) hívták. A teljes európai zsidóságot el akarták pusztítani.

"Amit a Hamász és a Hezbollah kezdeményezett, az nem egy háború, hanem tömegmészárlás. Ártatlan zsidók és nem zsidók szisztematikus kivégzése" - fogalmazott, aggodalmát fejezve ki a brutális támadás óta fellángoló féktelen harag és terrorcselekmények miatt.

Ledniczky Zsolt, a Hit Gyülekezete Miskolc vezető presbitere szintén a Holokauszthoz hasonlította a Hamász terrortámadását. Magyar keresztényként, és miskolciként kifejezte részvétét és együttérzését a gyilkosságok ártatlan áldozatainak és családtagjaiknak.

- Ártatlan emberek meggyilkolása: népirtás. Megengedhetetlen és vállalhatatlan. Elítéljük ezeket a rémtetteket - mondta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!