Ugrás a tartalomra

Járcsics Emil nevét viseli a nyékládházi Tónap hagyományos főzőversenye

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. június 28. péntek 17:52
Szombaton rendezik meg Nyékládházán az első Járcsics Emil emlék-főzőversenyt. A szakember többek között a Magyar Gasztronómiai Szövetség Miskolc környékének régiós elnökeként felbecsülhetetlen érdemeket szerzett a térségnek.
Járcsics Emil /Fotó: minap-archív

A közösen megélt élmények segítik az együttműködést egy településen, a rendezvények a helyi identitást is erősítik – mondta Tóth Balázs, Nyékládháza polgármestere. Nagyon jó példa erre a hagyománnyá vált Tónap, mint nyárindító rendezvény. Ezúttal már tizenhetedik alkalommal szervezik meg – emelte ki a polgármester. Ez a kisváros legnagyobb egész napos szórakoztató rendezvénye, ahol minden korosztályra gondolnak.  

Programok sokasága várja az érdeklődőket, élén a hagyományos főzőversennyel. Idén azonban attól lesz különleges a bográcsban főtt ételek viadala, hogy először viseli Járcsis Emil, a Venesz-díjas mesterszakács nevét. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség követe 2021-ben, 66 évesen hunyt el

Nem csupán nyékládházi lakos, de a település rendezvényeinek rendszeres közreműködője volt, akire mindig számíthatott a közösség.  A „Tanár úr” olyan magas szakmai tudással rendelkezett és olyan alázattal, emberszeretettel, önzetlen munkával segítette a térség és a magyar gasztronómia fejlődését, hogy a település tisztelegni szeretett volna az emlékverseny megszervezésével a személye és munkássága előtt – tudatta a polgármester. 

Hozzáfűzte továbbá, hogy ahogy a Furmann Imre Művelődési Ház és Könyvtár meghirdette a főzőversenyre a jelentkezést, szinte azonnal betelt a 14 férőhely. Az önkormányzat sertéshússal és tűzifával járul hozzá a verseny sikeres lebonyolításához, ezért voltak a helyek korlátozottan elérhetők. A versenykiírás szerint mindenkinek gulyáslevest kell készítenie, amelyet szakmai zsűri értékel. Az ünnepélyes eredményhirdetés szombaton délután fél négy tájban várható – osztotta meg Tóth Balázs. 

Az első Járcsis Emil emlék-főzőversenyen a gasztronómiai szakember iránti tisztelet kifejezéseként, volt kollégái, tanítványai nagy számban képviseltetik magukat – tudtuk meg. 

A család részéről Járcsics Emil lánya, Járcsics Réka nyilatkozott a Minap.hu-nak, aki elmondta, nagy megtiszteltetés, hogy az édesapjáról nevezték el a versenyt. A mesterszakácsnak mindig fontos volt a közösség, a nyékládházi Tónapot és annak gerincét képező főzőversenyt a szívén viselte, éveken át részt vett a megszervezésében és a zsűri tagjaként is önkéntes munkát vállalt. 

Járcsics Emil pályatársa, barátja Fórián Lajos Venesz-díjas mesterszakács az, aki átvette a stafétát és az idei verseny szakmai részének lebonyolítását is vállalta. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!