Ugrás a tartalomra

Kiengedték a börtönből a svájci farkas lelövésével vádolt vadászokat

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. október 02. szerda 15:19
A büntetőeljárás még nyomozati szakaszban van, a gyanúsítottak jelenleg bűnügyi felügyelet alatt állnak.
Svájci jeladós farkas / Fotó: Gruppe Wolf Schweitz Facebook oldal

Kiengedték a börtönből és bűnügyi felügyeletbe helyezték a két szabolcsi férfit, akiket a svájci farkas lelövésével gyanúsít a rendőrség. Az előzetes információk szerint még tavaly áprilisban egy 9 éves kisfiú lőtte agyon a védett állatot Hidasnémeti külterületén, miközben apja egyik barátjával vadászott. A négyezer eurót (több mint másfél millió forintot) érő jeladót levágták a farkas nyakáról és a Hernád folyóba dobták, amit a búvárok találtak meg – számolt be a Tények.hu.

A rendőrök a két felnőtt férfit elfogták, kihallgatásuk után bűnügyi őrizetbe vették és kezdeményezték letartóztatásukat. Az állat igazi rekorder volt, kivégzése előtt mintegy 2000 kilométert vándorolt Svájcból Ausztriát és Magyarországot átszelve – tették hozzá.

Egyébként a hazánkban fokozottan védett szürke farkas természetvédelmi értéke 250 ezer forint. Tragikus haláláról és az ehhez kapcsolódó büntetőeljárásról portálunk is beszámolt. Most annak jártunk utána, hogy mi indokolta a vadászok elengedését. 

A két szabolcsi vadász közül az elsőrendű gyanúsítottat az alábbi bűncselekményekkel gyanúsítják: természetkárosítás bűntette, kiskorú veszélyeztetésének bűntette, lőfegyverrel visszaélés bűntette és nagyobb kárt okozó rongálás bűntette. A legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tétele 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés. A másodrendű gyanúsítottat természetkárosítás bűntette, kiskorú veszélyeztetésének bűntette bűncselekményekkel gyanúsítják. A súlyosabb bűncselekmény büntetési tétele 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztés” – továbbította megkeresésünkre a Miskolci Törvényszék Sajtóosztályának válaszát Tőzsér Ildikó sajtószóvivő. 

Vadászok letartóztatása / Fotó: police.hu

„A büntetőeljárás még nyomozati szakban van, a vádemelés sem történt meg, így a vadászok nem kaptak büntetést. A gyanúsítottak büntetőjogi felelősségéről vádemelést követően a bíróság dönt, addig nem beszélhetünk a bűnösség bizonyítottságáról. A Miskolci Törvényszék ez év május 29-én kelt végzésével a két gyanúsított letartóztatását megszüntette, egyúttal bűnügyi felügyeletüket rendelte el. A gyanúsítottak bűnügyi felügyeletét a Miskolci Járásbíróság legutóbb szeptember 2-án kelt végzésével 2025. január 4-ig meghosszabbította. A bíróság végzése véglegessé vált” – tájékoztattak. 

Vadászok bűnügyi felügyeletben / Fotó: police.hu

„A bűnügyi felügyelet magatartás szabályai szerint a gyanúsítottak meghatározott vármegyék közigazgatási területét engedély nélkül nem hagyhatják el. Továbbá a tartózkodási helyüket engedély nélkül nem változtathatják meg. Ennek indoka: mindkét terhelt rendelkezik munkahellyel, megélhetést biztosító jövedelemmel. Egyikük kiskorú gyermekek tartásáról gondoskodik, a másik terhelt rendszeres orvosi kezelés alatt áll” – magyarázták a döntés okát. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!