Ugrás a tartalomra

Kinek milyen konstrukcióval éri meg bankszámlát nyitni?

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. március 18. hétfő 15:10
Ma, amikor bankokból és számlatípusokból is rengeteg lehetőség közül választhatunk, nem egyszerű megtalálni a számunkra ideálisat – de nem is lehetetlen. A bankszámla nyitás egy sok területre kiható, hosszú időre szóló döntés, így érdemes jól megfontolni, milyen termék mellett döntünk. Adunk néhány tanácsot, amelyek ebben a segítségünkre lehetnek! (Támogatott tartalom)


Mit kell figyelembe venni a választásnál?

Azt, hogy bankszámla nyitáskor melyik a számunkra legkedvezőbb számlatípus, több dolog is befolyásolja. Nézzük meg a legfontosabb aspektusokat!

Életkor

Az egyik ilyen az életkorunk: a számlanyitás alsó korhatára a legtöbb banknál 6 év, de egyre többször fordul elő, hogy már 0 éves kortól számlát nyithatunk valaki nevében. A pénzintézetek többségében lehetőség van diákszámlát is nyitni, amely legtöbbször azoknak a 6-14, 14-18 és 18-26 év közöttieknek szól, akik rendelkeznek érvényes diákigazolvánnyal. Ez a számlacsomag jellemzően több kedvezménnyel is jár, például ingyenes számlavezetéssel vagy kedvezményes pénzfelvételi lehetőségekkel.

Jövőbeni lehetőségek

Bankszámlánkat jellemzően több évig, vagy akár több évtizedig használjuk, így érdemes előre tervezni vele. Ha például ház- vagy lakásvásárláson gondolkodunk, amihez szeretnénk hitelt is felvenni, ezt is vegyük számításba: a legtöbb pénzintézetnél ugyanis a hitelfelvételhez szükséges egy ott vezetett számla is. A kamatok és konstrukciók persze hónapról hónapra változnak, ám két, azonos feltételeket ígérő bank közül talán érdemesebb azt választani, amelynek a hitelkínálata szimpatikusabb.

Magánszemélyként lépünk vagy vállalkozóként?

Szintén nem mindegy, hogy magánszemélyként vagy vállalkozóként szeretnénk bankszámlát nyitni. A pénzintézetek többségénél elérhetőek vállalkozói számlacsomagok vagy épp kifejezetten kisvállalkozásoknak szóló kedvezmények is. Az sem mindegy, mennyi a cégünk árbevétele – ettől is függhet ugyanis, milyen engedményekre vagyunk jogosultak.

Ajánlások, csomagok

Nem csak vállalkozóként kaphatunk extra kedvezményeket: van, ahol családi számlacsomag is elérhető, máshol azt is honorálják, ha valaki a mi ajánlásunkra nyit számlát az adott pénzintézetnél. Figyeljük az akciókat és válasszuk ki azt az ajánlatot, amely a leginkább megfelelő számunkra hosszú távon is!

Felhasználási célok

Vegyük számba azt is, mire szeretnénk használni bankszámlánkat: mindössze azért van szükségünk rá, hogy munkaadónk erre utalja fizetésünket, esetleg szeretnénk befizetéseket, befektetéseket, vásárlásokat is intézni vele? Nem mindegy, az egyes bankok és számlatípusok milyen szolgáltatásokat ajánlanak, illetve milyen felárral és kedvezményekkel vehetjük igénybe ezeket.

Kényelmi szempontok

A sok adat és a tengernyi szám mellett hajlamosak lehetünk elfeledkezni róla, de a bankválasztásnál is fontos lehet a kényelmi szempont – sok esetben akkor választottunk a legjobban bankszámlát, ha észre se vesszük azt, azaz nem okoz bosszúságot nekünk. 

A legideálisabb, ha a bank alkalmazása felhasználóbarát és kényelmesen tudunk ügyet intézni rajta. Szintén pozitívum, ha a lakóhelyünk közelében több ATM is elérhető, így a készpénzfelvétel sem okoz gondot, de bármikor beszaladhatunk a bankfiókba is, ha sürgős elintéznivalónk akad. Továbbá jó, ha a pénzintézet munkatársait könnyű elérni telefonon és e-mailen keresztül is, akik készségesen válaszolnak minden kérdésünkre.

Hasonlítsuk össze az ajánlatokat!

Nem könnyű nyomon követni, melyik banknál milyen típusú csomagok és kedvezmények érhetőek el, nem beszélve a szezonális ajánlatokról és akciókról. Épp ezért akkor járunk a legjobban, ha összehasonlítjuk az ajánlatokat. Erre ma már számtalan ingyenes, online kalkulátor érhető el, ahol a saját adatainkat – például az életkorunkat, a havonta számlánkra érkező pénz összegét – megadva könnyen kiválaszthatjuk, melyik számlacsomag a legkedvezőbb számunkra.

Kérjünk segítséget!

Érdemes előzetes tájékozódás után szakértőktől is segítséget kérnünk. Keressük fel személyesen azokat a bankokat, amelyeknek ajánlatait a legkedvezőbbnek tartjuk, és érdeklődjünk tőlük, melyik számlatípust ajánlják nekünk! Előfordulhat, hogy még extra kedvezményt is kaphatunk, vagy épp felhívhatják figyelmünket olyan akciókra, amiért megéri pár napot vagy hetet várnunk a bankszámla számlanyitással.

Fordulhatunk független banki szakemberekhez is, akik valamennyi pénzintézet aktuális ajánlatait ismerik, így segíthetnek nekünk a legjobb opció kiválasztásában. Többségük ingyen, jutalékért dolgozik, így semmibe nem kerül nekünk a segítségük.
Mindegy, hogy az első bankszámlánk nyitására készülünk, vagy épp azon gondolkozunk, hogy lecseréljük az eddigi számlánkat – ez a döntésünk mindenképpen hosszú távra szól, így érdemes megfontoltan választanunk. Évente akár több tízezer forintot is megtakaríthatunk, nem beszélve a bosszúságról, amit megspórolhatunk azzal, ha jól döntünk.

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője a K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetőek el.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!