Ugrás a tartalomra

Kritikus helyzetben az egészségügy

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. december 09. szombat 11:02
Sürgősen kellene még gyermekorvosból (is) Miskolcra - állapították meg a résztvevők a miskolci Egészségügyi Monitoring Bizottság kedd délutáni ülésén.
Fotó: Osztie Tibor

Több jelentős változás is történt az egészségügy területén az elmúlt időszakban, melyet az egy évvel ezelőtt felállt Egészségügyi Monitoring Bizottság folyamatosan monitorozott, sőt konkrét gyakorlati megoldásokat is javasolt a szakmai szervezeteknek. Ilyen változás volt például, amikor idén áprilisban az ügyeleti rendszer működtetése az Országos Mentőszolgálathoz került, ami azt jelentette, hogy több olyan helyi háziorvos, aki korábban nem ügyelt, onnantól kénytelenné vált ügyeletet vállalni. A jogszabályváltozások és a módosítások következtében több háziorvos is beadta a felmondását - ismertette az Egészségügyi Monitoring Bizottság évértékelő ülését követő sajtótájékoztatón Balog Ildikó, a Miskolci Egészségfejlesztési Intézet (MEFI) igazgatója. 

Rámutatott: amennyiben az orvoskollégák nem tudják értékesíteni a praxisukat, a feladat átszáll az önkormányzatokhoz és a Miskolci Egészségfejlesztési Intézethez. A MEFI jelenleg öt házi gyermekorvosi és négy felnőtt háziorvosi körzetet üzemeltet a városban. Balog Ildikó előrejelzése szerint 2024 első negyedévében ez a szám nőni fog, így jövő májustól a gyermekkörzetek huszonöt százalékát az önkormányzat fogja működtetni. 

A kialakult helyzethez több ok vezetett. Török Lajos szerint a gyerekszám csökkenése, továbbá az, hogy nincs utánpótlás gyermekorvosok terén. A Gyermek Alapellátásban Praktizáló Orvosok Szövetségének (GYAPOSZ) elnökségi tagja hangsúlyozta, csaknem húsz éve jelzik a hatóságoknál, hogy biztosítani kellene az utánpótlást. Úgy látja, nem csupán a házi gyermekorvosi praxisok hiányoznak, miután – értékelése alapján – már a GYEK-ben is "iszonyatos orvoshiány" van. 

Mint megtudtuk, megváltozott a finanszírozás is: míg korábban a rezsi- és karbantartási költségeket teljes egészében az önkormányzat állta, ezt tavaly óta nem tudja vállalni a városvezetés. Jelenleg a költségek egyharmadát közös megegyezéssel átvállalták a háziorvosok. A törvényi változások pedig már nem teszik lehetővé az iparűzésiadó-mentességet sem. Mindez a felnőtt háziorvosokat is ugyanúgy érinti.

- A magyar egészségügy jelenleg azért működik, mert sok nyugdíjas van benne. Ha holnap reggeltől nem mennének be a nyugdíjasok a kórházakba, a rendelőintézetekbe és a háziorvosi rendelőkbe, holnap reggel állna le a magyar egészségügy. Nem lennének műtétek, rendelések meg háziorvosi ellátás – fogalmazott a Praktizáló Orvosok Szövetségének (POSZ) elnöke. Breitenbach Géza szerint nagyon jó lenne, ha a döntéshozók ezt komolyabban vennék.

Az önkormányzat fenntartásából kikerült a védőnői szolgálat is, jelenleg csak az iskola-egészségügyi szolgálatot ellátó védőnők tartoznak a város fenntartása alá.

- Korábban a Miskolcot ellátó védőnők az önkormányzat által fenntartott intézmény munkavállalói voltak. Ez a változás július 1-jével következett be. Nagyon nehéz volt a folyamat végigkísérése, nagyon érdekes helyzetek alakultak, hiszen az előkészítés során számos kérdőjellel néztünk szembe. Végül mára elmondhatjuk, hogy a területi védőnői szolgálat kikerült az önkormányzat fenntartásából – vélekedett a területért felelős Varga Andrea alpolgármester, egyben az Egészségügyi Monitoring Bizottság elnöke.

A tájékoztatón kiemelték továbbá: egyenetlenül oszlanak el a terhek a körzetek között – körzetmódosítással a helyettesítési terhek is megoszlanának. A körzetek kialakításának joga azonban az Országos Kórházi Főigazgatósághoz került.
Az önkormányzat és a MEFI több javaslatot is benyújtott a szakmai szervezethez, amelyet minden esetben elutasítottak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!