Ugrás a tartalomra

Light Fiday: A láthatóság fontosságára hívták fel a figyelmet

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2023. november 03. péntek 14:38
A rendőrök százszázalékos kedvezménnyel kínálták a láthatóságot javító eszközöket a Miskolc Plázában. Így hívták fel a figyelmet az évszakváltás nyomán bekövetkező a közúti közlekedés veszélyeire.
Fotók: Kézdi Ákos

A rendőrök az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Baleset-megelőzési Bizottság „Látni és látszani” címet viselő közlekedésbiztonsági kampánnyal az őszi és a téli átállás során megváltozott látás- és időjárási viszonyok okozta vezetésbiztonsági kihívásokra hívták fel a figyelmet. Ilyenkor elsősorban a köd, a szürkület, az esőzés, a fagy rontja a láthatóságot. Ennek javítása érdekében a rendőrség idén osztott ötödik alkalommal ingyen láthatóságot javító közlekedésbiztonsági eszközöket a Miskolc Plázában pénteken délelőtt. Ezek között voltak, fényvisszaverős mellények, háti- és tornazsákok, kulcstartók, kerékpár lámpák, és más hasonló termékek, amelyek nagyban megnövelik a kerékpárosok és a gyalogosok láthatóságát, ezáltal a közlekedés biztonságát.


– A legnagyobb probléma a gyalogosoknál és a kerékpárosoknál az, hogy nem tudják, hogy sötét ruházatban beleolvadnak a környezetbe, este pedig a sötétségbe, ezért nem lehet látni őket, illetve az, hogy nem viselnek láthatósági eszközöket. Emiatt viszont a gépjárművezetők későn észlelik őket, ennek következtében pedig könnyen megszülethet a baj – mondta Danyikó Zoltán rendőr törzsőrmester, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Baleset-megelőzési Bizottság megbízott titkára. 

A láthatósági eszközök arra alkalmasak, hogy megtöbbszörözzék a közlekedők láthatóságát, ezáltal az észlelési időt, melynek következtében elkerülhető a közlekedési baleset. Danyikó Zoltán a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak azt javasolta, hogy viseljenek világos ruhát, a kerékpáron megfelelő legyen a lámpa ereje, gyakrabban cseréljék az elemet a lámpában, mert azok hidegben gyorsabban lemerülnek, és viseljék a láthatósági eszközöket, amelyek már egyre divatosabb kivitelben készülnek.

A rendőrség a „Látni és a látszani” kampány keretében plakátokkal, oktatófilmekkel, vezetéstechnikai szimulációs eszközökkel december 3-ig hívja fel a figyelmet a biztonságos közlekedésre.

További hírek

Olvasnivaló