Ugrás a tartalomra

A miskolci Herman Ottó Gimnázium az ország húsz legjobb gimnáziuma között

HVG
Utoljára módosítva
2024. október 25. péntek 18:54
Legalábbis a HVG szokásos, évente kiadott toplistájában, ahol az első húsz helyezett között csupán hat vidéki iskola szerepel.
A Herman az ország legjobb húsz gimnáziuma között. Fotó: Mocsári László

A lap összesítése szerint, a rangsort idén a budapesti Eötvös József Gimnázium vezeti, dobogós az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziuma és a tavalyi győztes, a Fazekas Mihály Gimnázium. Az élbolyban csak apró változások vannak, de a százas listára összesen 14 új intézmény került fel.

Az ország legjobb gimnáziumait listázó HVG-rangsor éllovasai évről évre ugyanabból az intézményi körből kerülnek ki, közöttük esetenként legfeljebb némi átrendeződést tapasztalunk. Ezúttal a tavalyi második helyezett, a Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium végzett az élen, míg az előző első helyezett, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium most a harmadik helyet szerezte meg.

Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium tavaly az ötödik, most a második helyen végzett. Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium ezúttal éppen csak, de lecsúszott a dobogóról.

Meg kell azonban jegyezni, hogy nincs igazán érdemi különbség ezen iskolák között (és ide vehetjük még a listán őket követő további 3-4 intézményt is), apró eltérések határozzák meg esetükben a konkrét helyezéseket, a diákok ugyanis kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtanak: mind az érettségi alrangsorokban, mind a kompetenciamérési eredményekben nagyon jól teljesítenek. A nyelvi érettségiben sem rosszak ezek a gimnáziumok, de ez az a terület, ahol értelemszerűen a két tanítási nyelvű iskolák azért némi előnyben vannak.

A legjobb középiskolák listájának első tíz helyezettje közé csak egyetlenegy vidéki gimnázium került be, a veszprémi Lovassy László Gimnázium, amely tavaly is, előtte is, most is épp a tizedik a rangsorban.

    - Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium
    - ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium (Budapest)
    - Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
    - ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium (Budapest)
    - ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium (Budapest)
    - VII. Kerületi Madách Imre Gimnázium (Budapest)
    - Deák Téri Evangélikus Gimnázium (Budapest)
    - Veres Pálné Gimnázium (Budapest)
    - Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium (Budapest)
    - Lovassy László Gimnázium (Veszprém)

Az első húsz helyezett között mindössze hat vidéki iskola szerepel. A veszprémi Lovassy László Gimnázium mellett Győrből két iskola, a Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium, illetve a Révai Miklós Gimnázium és Kollégium is szerepel a listán. Szombathelyen az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, valamint Miskolcon a Herman Ottó Gimnázium és a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája is helyezést szerzett. 

Az összeállításban hangsúlyozzák, hogy a 100-as listára minden vármegyéből jutott be középiskola, így a leendő középiskolások országszerte kiváló továbbtanulási lehetőségeket találhatnak.

 

 

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!