Ugrás a tartalomra

Pro Bibliotheca-díjjal köszönték meg Miklós Katalin munkáját

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. október 03. csütörtök 15:31
Az Országos Könyvtári Napok keretein belül minden évben elismerik a könyvtár egy kiemelkedő munkatársát. Az idei díjazott az intézmény gyermekkönyvtárának vezetője lett.
Az idei díjazott: Miklós Katalin Képforrás: RMFK

Ebben az évben is átadták a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Pro Bibliotheca-díját: idén az intézmény gyermekkönyvtárának vezetőjének, Miklós Katalinnak a munkáját ismerték el. 

Katalin már egész fiatalon belevetette magát a könyvlapok erdejébe. A Miskolci Zrínyi Ilona Gimnáziumba járt, ahol harmadik osztályban felvette a könyvtár kezelői fakultációt. Az órákat a megyei intézményben tartották, ez a miliő pedig rögtön magával ragadta őt. Nem volt még 18 éves, amikor a könyvek megyei szentélyének kötelékébe szegődött.

- Rögtön az érettségi után, már 1986-ban, június elsején kezdtem dolgozni a könyvtárban, akkor még a kölcsönző pultban. Nagyon sok kapcsolatra tettem szert ezáltal, szerettem csinálni.
Időközben elvégezte az intézmény könyvtáros asszisztensi képzését, majd a Nyíregyházi Főiskola levelező tagozatán a könyvtár szakot. Végül az ELTE informatikus könyvtáros szakán teljesítette ki a kompetenciáit. 
A gyerekkönyvtárba 1999-ben került – miután végzett a  Bessenyei György Tanárképző Főiskolán.

- Fiatal korom óta szerettem volna tanító néni lenni, nem gondoltam, hogy ez a vágyam a könyvtárban teljesül majd be, ugyanis nagyon sok csoportos foglalkozást tartunk.

A kölcsönző pult után ez új terep volt a számára.

- A kollégáimmal az évek során kialakítottunk egy új arculatot a gyermekkönyvtár számára. Fontosnak tartottuk, hogy megszólítsuk a családokat, hogy már kiskorukban megszeressék a gyerekek az olvasást. Ennek ösztönzésére találtuk ki a Könyvtári Majálist. Elindítottuk a Hahó, könyvtársak olvasásnépszerűsítő játékot. 2016-óta működtetjük a babusgató klubunkat: remek dolog látni, hogy azok a gyerek, akiket kiskorukban elhoztak hozzánk a szülők, mára olvasóinkká váltak.

Amikor a díj kapcsán kerestük, Miklós Katalin épp jutalom „koronákat” készített a munkatársaival. Véget ért ugyanis az Olvasás királya pályázat, amire hetven kisdiák nevezett. A gyermekkönyvtár vezetője azt is elárulta, számos visszajelzést kaptak, hogy az ilyen és hasonló programoknak és könyvtárban szerzett élményeknek köszönhető, hogy a gyerekek elkezdtek érdeklődni az olvasás iránt.

- Miskolcon kialakult egy tudatos szülői réteg, akik fontosnak tartják, hogy már egészen pici korukban megismertessék csemetéjükkel a könyvtárat. A motivációt erősítik az olyan népszerű kiadványok, mint korábban a Harry Potter sorozat volt. Emellett az is sokat segít, hogy jó kapcsolatot ápolunk az iskolai könyvtárosokkal, pedagógusokkal: a foglalkozásaink magas száma ennek is köszönhető. szinte minden nap ellátogat hozzánk egy-egy osztály. Posztótechnikával történő ismeretterjesztés, papírszínház, kézművesség: számos lehetőséget kínálunk a gyerekeknek, de ide sorolhatóak az ünnepekhez kapcsolódó ünnepi foglalkozásaink is. Úgy gondolom, ha csak pár olyan lurkó van, akit elindítunk a könyvek világába, már megérte a munkánk – vallja Miklós Katalin, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Pro Bibliotheca-díjas munkatársa.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!