Ugrás a tartalomra

Reagált az aggodalmakra az Andrada, környezeti hatásvizsgálati eljárást indítanak

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. szeptember 21. csütörtök 18:06
Az Alsózsolcán akkumulátor-újrahasznosító üzemet építeni szándékozó Andrada Group Kft. korábban lakossági fórumot tartott a Miskolc melletti településen, de nem sikerült megnyugtatniuk a szennyezés miatt aggódó helyieket. Az indulatok azóta sem csillapodtak, ezért a cég úgy döntött, saját maguk indítanak környezeti hatásvizsgálati eljárást, hogy igazolják, a működésük biztonságos lesz. 
Fotó: Mocsári László

Csütörtökön kiadott közleményükben ezt írják: „Mi, az Andrada tulajdonosai és vezetése, teljes mértékben értjük és komolyan vesszük az akkumulátor-újrahasznosítási technológiák keltette lakossági aggodalmakat. Vállalatunk az európai uniós üzleti normák szerint működik, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a közvélemény kérdéseit. Ezért azt a felelős döntést hoztuk, hogy a legmagasabb követelményeket is idő előtt teljesítjük, így bizonyítva a technológiánk biztonságát és fenntarthatóságát a legszigorúbb környezetvédelmi szempontok alapján. Az előzetes vizsgálati eljárás helyett - megelőzve a hatóság esetleges ilyen irányú kérését - környezeti hatásvizsgálati eljárást indítunk, amelynek részleteiről folyamatosan tájékoztatjuk a nyilvánosságot.”

Hozzátették, a kérelmükhöz szükséges dokumentumokat kibővítették, hogy a lakosság, a civil és szakmai szervezetek, valamint az önkormányzat és az országos hatóságok minden kérdésére megnyugtató, transzparens választ tudjanak adni. Abban bízva, hogy így minden részletre kiterjedő, megnyugtató választ kapnak majd az új üzem biztonságával kapcsolatos valamennyi kérdésre. 
Leszögezték, a cél érdekében betekintést nyújtanak a helyi közösség mellett a szakmai, civil és politikai döntéshozók számára is a részletes dokumentációba. Mindezzel a vállalat megerősíti az elkötelezettségét amellett, hogy maradéktalanul megfeleljen minden hazai és európai uniós környezetvédelmi, illetve biztonsági szabályozásnak – áll a közleményben. 

Kiemelték, a dokumentumok és a folyamat átláthatóságának biztosítása mellett folyamatosan egyeztetnek a település vezetőivel, a civil szervezetekkel és a hatóságokkal, hogy a közelben élő emberek minden információt megkapjanak, így biztosak lehessenek abban, hogy a tervezett létesítmény semmiféle kockázatot nem jelent a biztonságukra és az egészségükre.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!