Ugrás a tartalomra

A táborozás a jókedvről és a szabadságról szól

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. július 02. kedd 14:41
Kitört a nyári szünet, egymást érik a különböző tematikájú táborok, a napközistől az ott alvósakig, amelyek népszerűsége a gyerekek és a szülők körében is töretlen.
Javában zajlanak a táborok, Miskolc sok lehetőséget kínál. Fotó: Mocsári László

Kedden délelőtt kilátogattunk a perecesi nyári napközis táborba, ahová Miskolc önkormányzata várja a város hat és tizenhárom év közötti ifjúságát július első napjától egészen augusztus kilencedikéig. Ebben az évben három kéthetes turnust szerveznek, amelyekre a jelentkezés folyamatos, a keret is bőséges, akár 200 – 250 gyermeket is be tud fogadni egy-egy turnusban a perecesi tábor. Jelenleg mintegy száz nebulónak szervezik a jobbnál jobb programokat a tábor vezetői és a felügyelő tanárok – tudtuk meg Mádai Linda táborvezetőtől. 

A táborvezető elmondta, a város bármely iskolájából jelentkezhetnek a gyermekek a táborba, akár az állami vagy egyházi intézményekből, illetve alapítványiból is. Három turnusban történik az idén a táboroztatás, az első hétfőn kezdődött, a jelenlegi létszám megközelítőleg száz fő, akik a város számos iskolájából érkeztek. Van még szabad kapacitás, ezért akár turnus közben is be lehet kapcsolódni. Annál is inkább, mert nem bentlakós, hanem napközis a tábor, a gyerekeket minden nap külön busz hozza-viszi a városból Perecesre és vissza. 

Mádai Linda felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzati táborban csak az étkezésért kell fizetni, a buszos utazás és minden program ezen felül ingyenes. A napi háromszori étkezésért (tízórai, ebéd, uzsonna) az önkormányzati fenntartású köznevelési intézmények tanulói (1-7. évfolyam) napi bruttó 820 forint, a nem önkormányzati fenntartású - egyházi, alapítványi, stb. - intézmények tanulói pedig bruttó 2.100 forint térítési díjat fizetnek. A gyerekek két hetes turnusban váltják egymást a táborban, ahol elsősorban szabadtéri programokkal várják őket, hogy kimozduljanak és letegyék a telefont, eső esetén pedig különböző benti játékokkal – társasjátékok, sakk, malom és társaik - szórakoztatják őket a pedagógusok. 

– Sok olyan gyerekünk van, aki évek óta jár már ide, és nagyon szereti a tábort. Mindenki, aki szeret a szabadban játszani, könnyen barátkozik, az nagyon jól érzi magát itt. A visszatérők miatt néha kivételt is teszünk, néhány tizenhárom év fölötti gyerek is beférhet a keretbe – árulja el a táborvezető. 

– Azért szeretem ezt a tábort, mert itt próbáljuk a gyerekeket arra rávenni, hogy ne a telefont, tabletet nyomkodják egész nap a szünetben, hanem játsszanak kint a szabadban. Azt látom, hogy sokan már nem is tudnak kint játszani, meg kell őket tanítani. A gyerekeknek először minden és mindenki idegen, de hamar feloldódnak és jól érzik magukat – osztja meg a tapasztalatát Mádai Linda, aki hozzátette, a perecesi tábor igazi retró élmény a felnőtteknek és a gyerekeknek is, hiszen évtizedek óta szinte változatlan. Erről magunk is meggyőződhettünk, saját gyermekkori táborozásainkat idézte a tölgyfás környezet a régi épületekkel és még nem EU-konform szabadtéri játékokkal, padokkal. És ez számunkra inkább pozitívumként hatott, kedves emlékeket idézett. 

Ottjártunkkor volt egy kis eső, aminek hamar vége lett és kisorjázott a vidám, fecsegő gyerekcsapat az esővédő fedelek alól a sportpályára, ahol máris kezdődött az igen népszerű kidobós játék. Mivel sokan voltak, egyszerre több labdával, több irányból záporoztak a lövések, így gyorsan fogyatkoztak a túlélők, míg meg nem lettek a legügyesebbek, akik nem kaptak találatot. Ez persze szerencse kérdése is volt, hiszen a legfürgébbeket is meglephette a labda hátulról. A kiesők zsetonokat kaptak, akinek a legtöbb volt a végén az nyert. 

A játék hevében nem volt könnyű beszélni a gyerekekkel, de végül három kedves kislány kötélnek állt. Kovács Anna Eperke és Kéri Dorottya elmondták, hogy nagyon jól érzik magukat a táborban. Még csak ez a második nap és máris sok élménnyel gazdagodtak a barátnőikkel együtt. Tetszik nekik, hogy sokféle játékos feladat van és hogy együtt lehetnek, játszhatnak egész nap a többiekkel is. 
- Nekem a hulahopp a kedvencem, nagyon szeretek hulahoppozni – avat be a volt első osztályos Kaponyás Polett, aki azt is elárulta, hogy már négy barátnője is van a táborban, Eperke, Dorottya és még ketten.  


A Miskolci Nyári Napközis tábor turnusai július 01. és augusztus 09. között:
I. turnus          2024. július 01. – 2024. július 12.
II. turnus         2024. július 15. – 2024. július 26.
III. turnus        2024. július 29. – 2024. augusztus 09.
A turnusonkénti maximális létszám 200-250 fő. A törvényi előírásoknak megfelelően elsőbbséget élveznek a dolgozó szülők gyermekei. A jelentkezési laphoz munkáltatói igazolás csatolása szükséges (amennyiben mindkét szülő dolgozik, akkor mindkettő). A gyermeküket egyedül nevelő szülőknek nyilatkozatot kell tenniük a jelentkezési lap leadásakor. Csak azok a tanulók vehetik igénybe a nyári napközit, akiknek nincs térítési díj tartozásuk.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!