Ugrás a tartalomra

Tanévkezdésre kész lehet a harsányi felüljáró

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. július 10. szerda 18:36
Az újjáépítés tavasszal kezdődött és a munkavégzéshez szükséges lezárások, terelések várhatóan nyár végén, ősz elején szűnhetnek meg.  
Fotók: Juhász Ákos

Az iskolakezdésre átadhatják a Harsányi felüljárót – tudta meg szerkesztőségünk a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től. Tarr Levente, az állami vállalat vármegyei igazgatóságának üzemeltetési és fenntartási osztályvezetője elmondta, a héten felhordták a bitumenes vastaglemez szigetelést, kihelyezték a biztonsági korlátokat. 

 Szerdán az aszfaltréteg is felkerült az útszakaszra, a hónap végére pedig a korlátok is a helyükre kerülnek.  Néhány hét múlva elvégzik a próbaterhelést is. Ha mindent rendben találnak, iskolakezdésre visszaadják a forgalomnak a felüljárót – hangsúlyozta.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a felüljáró még 2022 márciusában sérült meg, amikot egy munkagépet szállító, túlméretes, nehézgépszállító tréler haladt Miskolc felől az autópálya irányába, amelynek sofőrje figyelmen kívül hagyta a 4,5 méteres magasságkorlátozó közúti jelzőtáblát és a hídnak ütközött. A balesetben a szállított munkagép a híd tizenöt tartógerendájából tizenhármat súlyosan megrongált, gyakorlatilag összetörte.

A balesetet követően a közút szakemberei megvizsgálták a hidat, majd külső szakértői véleményt készíttettek. Ebben azt is megállapították, hogy a híd középső, 3-as főút feletti nyílását nem lehet kijavítani, azt teljesen át kell építeni, több bontási munka ehhez kapcsolódik. A helyreállításhoz szükséges engedélyek beszerzése, a tervek elkészítése után idén tavasszal kezdődött el az újjáépítés, aminek leglátványosabb eleme az új vasbeton gerendák beemelése volt áprilisban. A helyreállítás több, mint ötszázmillió forintba kerül, aminek egy részét a biztosító állja.

– A felüljárót az eredeti paraméterek mellett, de a jelenleg érvényben lévő műszaki szabályozások szerint állítják helyre, így az eredeti magasság megmarad. „A közlekedők számára a legfontosabb változás az lesz, hogy újra teljes szélességében, egy immár a modernkori feltételeknek megfelelő állapotban lévő felüljárón közlekedhetnek majd” – mondta el korábban a minap.hu-nak Pécsi Norbert, a közút szóvivője. A helyreállítás több, mint ötszázmillió forintba kerül, aminek egy részét a biztosító állja.

Több mint húsz évvel ezelőtt, 1998 nyarán egyébként már történt egy hasonló eset. A korabeli cikkek szerint akkor is egy, a felüljáró magasságát meghaladó jármű ütközött a harsányi felüljárónak. Akkor az ütközés miatt a tartóoszlopok és a fölötte lévő panellemezek is megsérültek.  A javítást annak idején összekötötték a felüljáró egy évvel később esedékes rekonstrukciójával. A húsz évvel ezelőtti munkálatok az akkori árakon 35 millió forintba kerültek, melynek egy részét szintén a kár okozójának biztosítója rendezett.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!