Ugrás a tartalomra

Több mint ötszáz fellépővel jön a Zempléni Fesztivál

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. július 04. csütörtök 21:05
A harmincharmadik összművészeti eseményt augusztus 9-től 19-ig rendezik meg csaknem harminc településen és negyven helyszínen, valamint több mint ötszáz tervezett fellépővel.
Fotók: Osztie Tibor

Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális fesztiválja festői környezetben mindig különleges zenei csemegékkel várja a kultúrára éhes érdeklődőket és a minőségi kikapcsolódásra vágyókat, örömet és értéket nyújtva minden korosztálynak, hangzott el az idei programokat bemutató előzetes sajtótájékoztatón csütörtökön. 

Hollerung Gábor, karmester, karvezető, Liszt Ferenc-díjas érdemes művész, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar igazgatója, a Zempléni Fesztivál igazgatója és művészeti vezetője elmondta, hogy magas színvonalú komolyzenei hangversenyekkel, színházi és irodalmi estekkel, jazzkoncertekkel, kirándulásokkal, kiállításokkal, gyermek, családi és gasztronómiai programokkal várják a helyi közönséget csakúgy, mint az ország más vidékéről érkező látogatókat. – Célunk most is az, hogy emberközelivé, vagyis megérthetővé, átélhetővé és megtapinthatóvá tegyük a kultúrát. Ezért a belépőjegyes koncertek mellett idén is lehet válogatni majd az ingyenes programok között – fogalmazott.

A művészeti vezető külön kiemelte, hogy a fesztivál azonban nemcsak a művészetről szól, hanem a térség megismeréséről is, hiszen idén csaknem harminc település csatlakozott az eseményhez, így aki ellátogat a régió kis falvaiba, nem csupán egy hangverseny részese lehet, hanem megismerheti a település és a környék műemlékeit, szokásait és gasztronómiáját is.

Hörcsik Richárd, Abaúj-Zemplén (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselője szerint az elmúlt harminckét esztendő megmutatta, hogy a fesztivál mit jelent a térség idegenforgalmának fellendítése szempontjából, hiszen a rendezvény tíz napja alatt mindig foglaltak a szállodák és az éttermek is tele vannak. – Abaúj és Zemplén turisztikai fejlesztésével továbbra is azt szeretnénk elérni, hogy egyre több turista látogasson térségbe – hangsúlyozta.

A hozzávetőleges látogatottsági adatok alapján tavaly csaknem 18 ezer embert mozgatott meg a fesztivál. A szervezők idén is hasonló, vagy még nagyobb érdeklődésre számítanak. A mostani fellépők között olyan nevek szerepelnek, mint Balog József zongoraművész, Benkó Diexieland Band, Bősze Ádám, Grecsó Krisztián, Beck Zoli és az Aurevoir, Söndörgő együttes. A fesztivál programjában olyan zenei csemegék is találhatóak, mint például a MYNK Quartett és Omar Bashir nemzetközi hírű lantművész koncertje, melyben a Közel-Keleten honos oud (arab lant) által megszólaltatott melódiák találkoznak az európai hangszerekkel és zenekultúrával, amelyből egy rendkívül sokszínű és magával ragadó hangverseny születik. Idén új helyszínekkel is bővül a paletta. Bekapcsolódik például Golop Vay-kastély parkja, a füzéri szabadtéri színpad, vagy a tarcali Andrássy Kúria hangulatos terasza. 

Az eseményt a Budafoki Dohnányi Zenekar, a fesztivál rezidens együttesének hangversenye nyitja meg augusztus 9-én, Sárospatakon Gershwin, Weiner Leó és Stravinsky műveivel.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!