A szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda cukrásza, Lakatos Pál Spicces füge respektus nevű, aszús-fügés-mézes kreációja nyerte el idén a Magyarország tortája címet. Ezt a tömör, ízeiben harmonikus mesterművet készítette el nekünk Horváth Zsolt mestercukrász a Kisgergely Cukrászda sütödéjében. Emellett bemutatta az idei Magyarország cukormentes tortáját is, ami a makói Papp cukrászda cukrászának, Lawal-Papp Zsófiának a Kikelet elnevezésű fekete teás-levendulás alkotása lett.
A győztes torta mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse-ból és diós-karamellás ropogósból épül fel, és kakaóbab töretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé által biztosított ízeket akácmézes fehércsokis ganache és diós sablé – egyfajta francia teasütemény – korong koronázza meg.
Összetett, de harmonikus
- Nagyon összetett torta, aminek a fő karakterét a füge és az aszúbor adja, de a diós. sóskaramellás ropogós réteg is hangsúlyosan jelenik meg mind az ízében, mind a textúrájában – mutatta be az idei győztes édességet Horváth Zsolt.
- A dermesztés után egy fehércsokoládés krémmel öntjük be, majd tejcsokoládés bevonót kap a torta. Végül diós sabléval díszitjük. Egy bonyolultabb tortáról van szó, hiszen három lapból áll, ami a sütést kissé megnehezíti, bár egy képzett cukrásznak nem okozhat gondot az elkészítése. Tartalmaz egy gyümölcsös zselét is, ami minden évben megjeleníti ízeiben az ország egyik területét. Jelen pillanatban a Tokaji Aszú és a dió dominál benne.
Az ország tortáját egységes recept alapján készítik mindenhol: ugyanolyan ízekkel és hozzávalókkal találkozhatunk majd a különböző cukrászdákban, még a tortalapok vastagságát is pontosan leírja a recept, ahogy azt is, milyen termékekkel dolgozhatnak a cukrászok. A cukormentes tortára például csak egy meghatározott fajta liofilizált (fagyasztva szárított) virágszirmot tehetnek díszítésként. Egyedül az árakban lehet változás: a haszonkulcsot a helyek maguk állapítják meg.
Nehéz falat
Már az alapanyagok beszerzése is nehézséget jelent: mivel szigorúan megszabják, mi kerülhet a tortába, rengeteg cukrászda szeretne egyszerre berendelni belőlük nagyobb mennyiséget, amit van, hogy már nem tudnak időre teljesíteni a beszállítók.
- Szerencsére mi felkészültünk, és még időben rendeltünk bőven mindenből. Idén is nagy mennyiséget készítünk Magyarország Tortájából. Szerdán kezdtük a sütést: 30-40 tortával készülünk a hétvégére – már van is több előrendelésünk. Az ünnepre 5-6 ezer szeletet készítünk a respektusból, ennyi el is szokott fogyni. A Kikeletből is sütünk nagyjából 4 ezer szeletet – erre is mindig nagy a kereslet – ismertette Horváth Zsolt.
Az idei ország torták augusztus 19-től kerülnek a cukrászdák pultjaiba.