Zsidó finomságokat kóstolhattunk a II. Sólet Fesztiválon
A Miskolci Zsidó Hitközség vasárnap délelőtt tartotta meg tradicionális klezmer zenével fűszerezett II. Sólet Fesztiválját a Miskolci Zsidó Múzeum és Látogatóközpont udvarán, a Kazinczy utca 7. szám alatt. A rendezvény bár nem része annak, de illeszkedett a Zsinagógák hete programsorozat tematikájához is, amelyet szeptember 18. és október 7. között rendeznek meg országszerte.
A fesztivál a nevét a leghíresebb zsidó ételről, a sóletről kapta, amit általában szombaton, az ünnepi étkezéskor szoktak fogyasztani. Minden háznál másféleképpen készítik, de a kóser étkezésnek megfelelő legjellemzőbb alapanyagai: a bab, a füstölt libahús, a hagyma és a tojás. Jellemzően már péntek este odateszik főni. Ugyanis szombaton, a nyugalom napján a zsidó hagyomány szerint nem szabad munkát végezni és a főzés annak számít.
Az esemény változatos programját Markovics Zsolt, a Miskolci Zsidó Hitközség főrabbijának köszöntője nyitotta meg. 10.45-től totó-nyereményjátékban vehettek részt a vállalkozó szelleműek. 11.30-tól kínálták fel ebédre a sóletet. A „jó ebédhez szól a klezmer jegyében” 12.30-ig pedig a Color Klezmer Band koncertjét hallgathatták meg a jelenlévők.