Ugrás a tartalomra

Ady és az Antigoné is szerepelt a az idei középszintű magyarérettségin (a megoldásokkal frissítve!)

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. május 06. hétfő 14:11
Elkezdődött a 2024-es érettségi időszak, közel 113 ezer diák vizsgázik az elkövetkezendő napokban.
Juhász Ákos képgalériája

Kódexek, könyvek, átkok, leíró grammatika, korszakok, Antigoné, Ady Endre  véget ért a magyarérettségi, aminek az első része, vagyis a szövegértési-nyelvtani feladatsor és az irodalmi teszt több kifejezetten nehéz feladatot is tartogatott. Az Eduline által megkérdezett szaktanár szerint ugyanakkor nem volt megoldhatatlan, hiszen a feladattípusok a korábban már nyilvánosságra hozott mintafeladatsorból ismerősek lehettek a vizsgázók számára.

A szakportál nem hivatalos megoldást is mutatott:

az érettségi első részének megoldásai ITT tekinthetők meg,

a második rész megoldásai pedig ITT.

Korábban írtuk:

Az első kötelező tantárgyból, vagyis magyarból hétfőn középszinten 73 472, emelt szinten pedig 2066 tanuló ad számot tudásáról. 

A Telex cikke szerint a diákok a könyv születéséről kaptak egy szöveget a középszintű magyarérettségi első felében. A tekercsekről, kódexekről, átkokról szóló írást értelmezniük kell az érettségizőknek, és a szöveghez kapcsolódó kérdéseket kell megválaszolniuk. Ezután egy irodalmi tesztet kell kitölteniük, amiben Szophoklész Antigonéja és Ady Endre neve is szerepel.

Az érettségik átalakulásával idén eltűnt az érvelés/gyakorlati szövegalkotás nevű feladat a magyarérettségiből, helyette van a 20 pontot érő irodalmi kérdéssor. Nem kell a diákoknak összehasonlító elemzést sem írniuk, helyette választhatnak témakifejtő esszét.

Az Eduline cikke szerint a feladatlapban szereplő, értelmezendő szöveg a Magyar Kultúra egyik szerzőjének könyvekről szóló szövege. Az idei tesztben pedig Szophoklészen és Adyn kívül szerepel egy lyukas szöveges feladat is. A feladatban ki kell egészíteniük egy kapott költeményt, valamint szereplők nevei alapján meghatározni egy adott mű címét, műfaját és annak szerzőjét.

A második részben az Eduline szerint Karinthy Frigyes Az olasz fagylaltos című novelláját kell elemezniük a középszinten vizsgázó diákoknak. Akik nem műelemzést választanak, azoknak Babits Mihály költészetéről kell egy általános témakifejtő esszét írniuk.

A feladatok megoldására emelt- és középszinten egyaránt 240 perc áll a diákok rendelkezésére, amivel maximum 100 pontot szerezhetnek, emlékeztet az Eduline. A vizsga első részében a középszinten vizsgázóknak idén először egy 40 pontos szövegértési-nyelvtani feladatsort, majd egy 20 pontos irodalmi tesztet kell megoldaniuk.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!