Ugrás a tartalomra

Átadták a rubin, az arany és a gránit diplomákat a Miskolci Egyetemen

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. június 21. péntek 21:42
A Műszaki Föld- és Környezettudományi valamint az Anyag- és Vegyészmérnöki Karok azon hallgatóit ünnepelték, akik ötven, hatvan, hatvanöt és hetven éve vették át diplomájukat a bánya- és kohómérnöki fakultáson. Pénteken több mint száz hajdan volt hallgató vette át jubileumi diplomáját.
Mocsári László képgalériája

A Miskolci Egyetem Szenátusa a Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar dékánjának előterjesztésére a jogelőd Nehézipari Műszaki Egyetem Bányamérnöki Karán 1954-ben végzett két vasokleveles mérnöknek rubinoklevelet, az 1959-ben végzett tizenkilenc gyémántokleveles mérnöknek vasoklevelet, az 1964-ben oklevelet szerzett huszonhat aranyokleveles mérnöknek gyémántoklevelet, és az 1974-ben Miskolcon végzett negyvenegy mérnöknek aranyoklevelet adományozott.

Az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar dékánjának előterjesztésére a Nehézipari Műszaki Egyetem Kohómérnöki Karán 1949-ben oklevelet szerzett egy rubinokleveles mérnöknek gránitoklevelet, 1954-ben oklevelet szerzett egy vasokleveles mérnöknek rubinoklevelet, 1959-ben kohómérnöki oklevelet szerzett négy mérnöknek vasoklevelet, az 1964-ben kohómérnöki oklevelet szerzett tizennégy mérnöknek gyémántoklevelet, és az 1974-ben  kohómérnöki oklevelet szerzett harmincegy mérnöknek aranyoklevelet adományozott.

A rubin-, vas-, gyémánt- és aranyoklevelek mellett idén egy 75 évvel ezelőtt végzett hallgató gránitoklevelet vehetett át. A most 99 éves dr. Pilissy Lajost, több szakkönyv szerzőjét és társszerzőjét prof. dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora és az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar dékánja, prof. dr. Palotás Árpád Bence otthonában köszöntötte az ünnepi szenátusülést megelőző hetekben. 

Hegyi Ferenc

Az ünnepség legidősebb résztvevője a 92 éves Hegyi Ferenc olajmérnök volt, aki 50 évvel ezelőtt végzett a bánya- és kohómérnöki fakultáson. 33 éve ment nyugdíjba, van egy szőlője Szolnok mellett. – Az mindennel felér, nekem az a szanatórium. Azt viszont nehéz megemésztenem, hogy az évfolyamból csak egyedül én vagyok itt – mondta portálunknak. 

Fotók: Mocsári László

– Az önök itt léte és hűsége az alma materhez hitet ad nekünk arra, hogy van értelme a munkánknak. Nagyon büszkék vagyunk önökre – fogalmazott Horváth Zita ünnepi záróbeszédében. Az intézmény rektora felidézte, hogy 75 évvel ezelőtt lelt új otthonra Miskolcon a selmecbányai akadémia. Az oktatás alapfeltételei akkor még hiányoztak, ezért a mai Földes Ferenc Gimnáziumban indult meg az egyetem képzése. Majd bejelentette, hogy augusztus 1-től a gimnázium a Miskolci Egyetem gyakorlóiskolájaként folytatja működését. Horváth Zita elmondta, hogy a Miskolci Egyetem a tudás és a közösség campusa, majd hangsúlyozta, hogy a Miskolci Egyetem a világ legjobb felsőoktatási intézményei közé tartozik, ám a hagyományok ápolásában, a közösség erejében és a tiszteletben kiemelkedik a többi közül. A rektor beszélt az intézmény elmúlt éveinek eredményeiről és sikereiről. Végül így fogalmazott: remélem, hogy nemcsak múltunk van és jelenünk, hanem fényes jövő is áll előttünk.

További hírek

Olvasnivaló