Ugrás a tartalomra

Az érzékszerveket stimuláló eszközökkel segíti a terápiákat az új szoba

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. június 24. hétfő 21:05
Snoezelen Multi-Szenzoros Terápiás Szobát adományoztak a Gyermekrehabilitációs Osztálynak.
Fotók: Osztie Tibor

A Pro Voluntarius díjas Csodalámpa Alapítvány támogatásából létrehozott szobát hétfőn délután adták át a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjában (GYEK). 

A Snoezelen multi-szenzoros környezetek olyan pihentető terek, amelyek segítenek csökkenteni az izgatottságot és a szorongást, de ugyanakkor lekötik és örömet okoznak a felhasználónak, stimulálják a reakciókat és ösztönzik a kommunikációt. A gyengéd fény, a nyugtató hang, a pihentető illatok és textúrák használatával biztosít kikapcsolódást, fejlesztést és terápiát. Ösztönzőleg hat azáltal, hogy izgalmas látványt, zenét és hangokat, élénkítő szagokat és anyagokat lehet felfedezni. 

Ez nem invazív beavatkozás, nem gyógyszer, nem műszer, ami a minimum feltételek szerint kötelező, de mégis a terápiás szoba egy rendkívüli hiánypótló beruházás a kórházban – mondta Dr. Büdi László megbízott főigazgató. A gyerekek mentális egészségére, közérzetére óriási hatással van, hiszen a kicsik a kórházi osztályokon állandó stressz szituációknak vannak kitéve, magányosnak érezhetik magukat, monotonok a napjaik – tette hozzá. Egy ilyen helyiségben megnyugodnak és akár kommunikatívvá is válhatnak. 

Már régóta gondolkozott ennek az új terápiás lehetőségnek a megvalósításán kicsiben Dr. Zahuczky Katalin osztályvezető főorvos. Mint mondta: most a közös munkának köszönhetően tényleg egy minőségi, szép szoba készülhetett el, ahol nagyon sok kis beteg érezheti majd jól magát. Ha megnyugszik a gyermek, nem stresszel, akkor sokkal fejleszthetőbbé válik – hangsúlyozta a főorvos. Így az egyébként alkalmazott terápiáik is hatásosabbá válnak. 

- A rengeteg szín, fényhatás, tapintani való felület, a babahinta, a bebújós fotel, a tetszés szerint változtatható figurák a falon mind azt szolgálja, hogy a beteg gyermek élvezze a felfedezés örömét és nyugalmat találjon – hívta fel a figyelmet. 

A Csodalámpa Alapítványt több mint húsz éve férjével közösen hozta létre azzal a céllal, hogy beteg gyermekek kívánságait teljesítsék, és a megvalósult álmokkal járuljanak hozzá a gyógyító munkához – hangoztatta Patzauer Éva, az alapítvány ügyvezetője. Időközben más projektjeik is lettek – mint például a David Copperfield bűvész program -, de mindegyik a gyermekek jobb közérzetét, gyógyulását szolgálja. 

- Gondolnak a szülőkre is, akiknek lelki támogatásra van szükségük. A Snoezelen multi-szenzoros szoba létrehozása az ötlettől a megvalósításig rekord gyorsasággal készült el az osztályvezető főorvos szakmai irányítása mellett és nemcsak a kicsik, de szüleik is használhatják, ha megnyugvásra vágynak. 

- A következő kapcsolódó projekt, ami várható a közeljövőben, az egy játszótér lesz. Továbbá iskolákban szeretnének érzékenyítő foglalkozásokat tartani egészséges gyermekeknek arról, hogyan segítsék beteg társaikat jól – emelte ki az ügyvezető. 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!