Ugrás a tartalomra

Az év eddigi legfényesebb üstököse érkezik

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. október 12. szombat 12:31
Október közepén válik láthatóvá a Föld közelében a tavaly felfedezett üstökös, amely az egyik legizgalmasabb égi jelenségének ígérkezik.

A C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) egy újonnan felfedezett üstökös, amelyet 2023 elején észleltek először a kínai Bíbor-hegyi Obszervatóriumban, majd az amerikai vezetésű ATLAS projekt is megerősítette. Az üstökös pályája alapján szeptemberben érte el legközelebbi pontját a Naphoz, ekkor szabad szemmel is látható volt a déli féltekéről - tette közzé közleményében a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat. 

A következő napokban, hetekben előbb az alkonyati, majd az éjszakai égbolton is megfigyelhető lesz. A csillagászok szerint október 14-15-én érdemes először keresni az üstököst az alkonyi égen. Naplementekor a nyugati égbolt irányában egy sárgás fényű, csepp formájú csóvát figyelhetnek meg a szemfülesek - írták. 

„Az ilyen üstökösök különösen érdekesek a csillagászoknak is, mivel speciális pályájuk miatt pontosabb képet kaphatnak arról, hogy egy ilyen égitest milyen porszemeket dob ki magából. A C/2023 A3 közvetlenül a Nap és a Föld között halad el, a Nap pedig kedvező módon megvilágítja az üstökösből kiszabadult porszemcséket, amelyeket elhaladása során maga mögött hagy” – magyarázta a hálózatnak Sárneczky Krisztián, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont kutatásvezetője. 

Mivel hasonló üstökösök többször keresztezik a Föld vagy a Hold útját is, a mostani jelenség képes megmutatni a kutatóknak nemcsak az ilyenkor kidobódó porszemek méretét, hanem sűrűségét is - tudatták. 

„Így a jövőben könnyebb lehet kiszámolni, mekkora veszélyt jelentenek a hasonló találkozások egy esetleges jövőbeli Hold- vagy Mars-küldetésre” – tette hozzá a csillagász.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!