Ugrás a tartalomra

Bodrogkeresztúr gólyamentő látogatóközpontja a világ élvonalában

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. október 16. szerda 11:32
Hatalmas elismerés a hazai fenntarthatósági törekvéseknek: négy magyar desztináció is nyert a Green Destinations TOP 100 fenntartható jó gyakorlat versenyén.
Bodrogkeresztúr gyönyörű látképe / Fotó: Innotime Hungary Kft. 

Százhetven desztináció, ezen belül 65 európai térség versenyzett idén azért, hogy a közelmúltban megvalósított fenntarthatósági projektje felkerüljön a Green Destinations TOP100 Stories listájára. Az október 15-én tartott díjkiosztó gálán kiderült: a 45 ország indulóiból végül csak 32 ország képviseltetheti magát a listán - Magyarországnak 4 projektje is a díjazottak között van - adta hírül sajtóközleményben portálunknak Nagy Júlia, Innotime Hungary Kft. részéről. 

A Green Destinations nemzetközi szervezet évről évre összegyűjti a világ minden tájáról az elmúlt időszakban magas szinten megvalósított desztinációs szintű, a fenntartható turizmus fejlesztését támogató programokat, hogy azok inspiráló példaként szolgáljanak a szakmának és az utazóknak egyaránt. A turisztikai célpontok így minden évben lehetőséget kapnak, hogy a szakmai zsűri, majd a nagyközönség előtt is bemutassák, hogyan kezelik a környezetvédelem, a társadalmi egyenlőség, a kulturális örökség megőrzése és a gazdasági életképesség kihívásait a turizmusban. A listára beválasztott gyakorlatok közzétételével a desztinációmenedzsment szervezetek elismerést és kitüntetést kapnak azokért a megoldásokért, amelyeket a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kihívásokra és problémákra adott válaszként valósítottak meg - számolt be a közlemény. 

A pályázatokat a Green Destinations TOP 100 csapata, térségi szakértők, valamint a Green Destinations által koordinált Green Destination Partnerek értékelték. A TOP 100 bizottság hangsúlyozta, hogy a TOP 100-as listára való kiválasztás nem azt jelenti, hogy az adott úti cél fenntartható, hanem azt, hogy a desztináció a Green Destinations Standard alapvető, minimum kritériumainak megfelel (első évben ez 15 kritérium, második évben 30 kritérium), illetve nemzetközi szinten is példaértékű fenntarthatósági tevékenységet valósít meg - írták. 

A verseny a TOP 100 Partnerség égisze alatt zajlik, a következő szervezetek közreműködésévell: Green Destinations, QualityCoast, ITB Berlin, Asian Ecotourism Network, Ecotourism Australia, DEL Turismo, Slovenia Green, Global Ecotourism Network és a Future of Tourism Coalition.

A hazai díjazottakat idén is az Innotime Hungary. Kft készítette fel a versenyre, közülük  Veszprém idén már második alkalommal szerepel a TOP100 listán, mellette pedig Sárvár, Esztergom és Tokaj-Hegyalja projektjét díjazták - sorolták.  

Fülöp gólya öröksége

A vármegyénket érintő Tokaj-Hegyalja mintaprojektje Bodrogkeresztúrhoz kapcsolódik. Talán sokan hallottak már Fülöpről, a gólyáról, aki éveken keresztül télen sem költözött el a településről - s aki végül egy villanyvezetéknek repülve lelte halálát. Ez indította el azt a folyamatot, amelynek keretében a településen a légvezetékek földkábelbe kerültek, elkészült egy, a gólyákat bemutató látogatóközpont, s mára egy aktív turizmust szolgáló táborhely és sportprogramok, valamint madárgyűrűző és egyéb természetvédelmi programok hívják fel a figyelmet a gólyákra a térségben - minderre pedig számos aktív turisztikai program épült rá, amely a Bodrogzug madárvilágát, illetve a település és a térség egyedi értékeit mutatja be a látogatóknak - olvasható a közleményben. 

Veszprém, mint a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa, a Balatoni Bútorgyár parlagon heverő telephelyét alakította át nyüzsgő kulturális központtá, amely a Gyárkert KultúrPark nevet kapta. Sárvár GoGreen projektje a gogreen.sarvar.hu címen elérhető webes alkalmazás. A felületre érkező látogatóknak csak a “Zöld ötlet generálása” gombra kell kattintani, és máris kapnak egy, az utazáshoz kapcsolódó GoGreen tippet. Esztergomban városnéző kisbuszok segítségével időről időre transzfert biztosítottak az idős embereknek, a helyi turisztikai szervezet által működtetett termelői piacon való vásárláshoz, míg a turisták számára tematikus piaci programokat szerveztek - részletezték. 

A Green Destinations-ről

A legnagyobb fenntarthatóság mellett elkötelezett desztinációkat összefogó szervezet a világon a Green Destinations, amelyet több mint 50 programpartner támogat világszerte. Céljuk a desztinációk és turisztikai szolgáltatások támogatása a minőség és a fenntarthatóság javításában az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai és globálisan elfogadott elvek alapján. Programjaikhoz eddig több mint 600 desztináció és 400 vállalkozás csatlakozott 60 országból, a magyarországi képviseletet az Innotime Hungary Kft látja el - tudtuk meg. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!