Ugrás a tartalomra

Bővült a helyi értékek tára

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. február 11. vasárnap 15:37
A vármegyei értéktár újabb három miskolci helyi értékkel gazdagodott, ennek köszönhetően már ötven „miskolcicum” található meg a rangos listán.
Vilma-forrás mint védendő vízkincs a vármegyei értéktárba is bekerült. Fotó: Mocsári László

A Csodamalom Bábszínház, a Kamarás Kupa és a Vilma-forrás is bekerült a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Értéktárba – erről határozott legutóbbi, január 29-ei ülésén a vármegyei értéktárbizottság. 
Ahogyan arról lapunk is beszámolt, mindhárom, most befogadott helyi érték tavaly szeptember végén került be a miskolci települési értéktárba. A Miskolci Csodamalom Bábszínház 30 éves sikeres, hagyományápoló és értékközvetítő tevékenysége, Miskolcon kívüli vármegyei és országos ismertsége, valamint kiemelt minősítése miatt méltán vált érdemessé a vármegyei értéktárba kerülésre. Ma már kisebb családi fesztivál keretében nyitják és zárják az évadot a Nyitogató és Zárogató elnevezésű rendezvényeikkel. Népszerű a Ringató nevű esemény is, mely az egész pici gyerekeknek nyújt kikapcsolódást szüleikkel egyetemben.

A sport szakterületi kategóriát bővíti a vármegyei értékek között a Kamarás Kupa és Kamarás István munkássága. A több mint három évtizedes múltra visszatekintő kosárlabdatorna a diósgyőri, a miskolci és a hazai kosárlabdázást is megteremtő pedagógus, Kamarás István tevékenységének is méltó emléket állít. Az elmúlt 35 kupán több olyan középiskolás lány- és fiúdiák vett részt, akik a későbbiekben a DVTK, esetleg más első osztályú kosárlabdacsapatokban, korosztályos- vagy felnőttválogatottban is jelentős sikereket értek el játékosként vagy edzőként.

A tiszta vizű források értéke felbecsülhetetlenné válik napjainkban, így a Vilma-forrás mint védendő vízkincs a települési értéktár után a vármegyei értéktárba is bekerült. Az egészség és életmód szakterületi kategóriában felvételt nyert Vilma-forrás páratlan természeti környezetben található a Bükki Nemzeti Park lábánál, Miskolc és környéke legnépszerűbb karsztvízi forrása.
MN
 

További hírek

Olvasnivaló