Ugrás a tartalomra

Cégtulajdonos, kutató tudós vagy sportoló lenne legszívesebben a magyar fiatal

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. február 24. péntek 14:04
Vallási vezető ellenben senki nem akar lenni, de a tanári pálya sem vonzó a magyar Y-generáció tagjai számára - derül ki egy uniós felmérésből, aminek részleteit az Ifjúsági Közéleti Akadémia első előadásán ismertette Fekete Sándor politológus csütörtökön a MAB Székházban.
Fotók: Horváth Csongor

Több ízben meghökkentő eredményeket hozott magyar szempontból a Millenial Dialogue projekt, ami az európai országokban 1985-2005 között született Y-generáció tagjainak reprezentatív felmérését tartalmazza arról, hogyan látják a közéletet, a politikát és a világot.

Fekete Sándor politológus szűkített összehasonlításában hazánk mellett a "bezzegország" Ausztria, az Európai Unió egyik legszegényebb állama, Bulgária, valamint a Magyarországhoz hasonló fejlettségű Lengyelország szerepelt. Minden vizsgált országban ezren töltötték ki az online kérdőívet, majd a résztvevők közül országonként negyven főt online kvalitatív vizsgálat keretében is kérdeztek.

Sok esetben egészen kirívó a magyarok álláspontja, megdöbbentő látni azt például, hogy mi vagyunk a legkevésbé elégedettek a jelenlegi helyzetünkkel (32 százalék elégedetlen, közel 7 százalék nagyon elégedetlen), a megkérdezettek harmada ráadásul nem is nagyon hisz abban, hogy eléri a kitűzött céljait.

Amikor arról kérdezték a fiatalokat, milyen területen dolgoznának szívesen, a vizsgált országokban a cégtulajdonost/alapítót jelölték meg a legtöbben. A kutató tudós és a sportoló fért fel még a dobogóra, ez közös a vizsgált országokban, de míg például Bulgáriában a tanári pálya a negyedik legvonzóbb a fiatalok számára, addig Magyarországon az utolsó előtti helyre szorult - csak a vallási vezető szerepelt rosszabbul nálunk.

A politika iránt is mi érdeklődünk a legkevésbé a regionális összevetésben (egyharmadot egyáltalán nem érdekel), de egyébként is: az sem igazán érdekli a magyar fiatalokat, hogy figyelembe veszik-e a véleményüket. A segítségnyújtás másoknak, valamint a társadalmi egyenlőség sem erős hívószó számukra. Szintén lesújtó mutató, hogy a társadalom hasznos tagjává válni is csupán a megkérdezettek 43,5 százaléka számára fontos.

- Az egyéni jólétet és az önmegvalósítást érintő kérdések sokkal nagyobb jelentőséggel bírnak a régió fiataljai számára, mint a közösségi értékek - összegzett Fekete Sándor. - A társadalomtól való elzárkózás, sőt kivonulás jellemzi ezt a generációt. Azt mondják: nem akarok a helyi közösség hasznos tagja lenni, nem érdekel a politika. Ezek mind-mind egy irányba, az izoláció, az egyénileg megélt élet irányába hatnak.

Az Arccal a jövő felé című ingyenes ifjúsági közéleti akadémia előadássorozatot a Miskolci Egyetem Alkalmazott Társadalomtudományok Intézete (ATTI) közösen a miskolci önkormányzattal és a Miskolci Akadémiai Bizottsággal indította el. Varga Andrea alpolgármester köszöntőjében kiemelte: hogy megszakítsák az elvándorlást, igyekeznek minél több miskolcit bevonni a közéleti kérdésekbe, a döntési folyamatokba. A sorozat témái a problémás területeket járják körül.

Legközelebb, március 9-én Csepeli György szociálpszichológus a depresszióról, a szenvedélyekről és a rezilienciáról beszél majd. Osváth Andrea előadásának fő témája a fiatalokat kézzelfoghatóan érintő kapunyitási krízis lesz. A programsorozat a helyi identitás, a lokális kötődés erősítését is célként fogalmazta meg. Ezt segíti majd Fazekas Csaba egyetemi docens előadása április 6-án. A történész azt mutatja be, hogyan járulnak hozzá Miskolc történeti mozaikjai a jelen megértéséhez. Az április 20-i előadást Havasi Virág tartja, témája a részvételi demokrácia lesz. A szociológus arról beszél majd, hogy az ügyek társadalmasítása hogyan segíti a demokratikus működést.

Szarka Dénes ifjúságpolitikai tanácsnok szintén részt vett a csütörtöki előadáson, érdeklődésünkre elmondta, fiatalokat érintő és foglalkoztató témákat választottak ki az előadók.

- Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok részvételével beszélgetéseket kezdeményezzünk, ahol meghallgathatjuk a véleményüket - mondta, hozzátéve: a város és az ATTI számos területen működik együtt, Miskolc pedig kiemelt figyelmet fordít az ifjúságpolitikára. Ezért is döntöttek úgy, hogy közösen nyitnak mind az egyetemisták, mind a középiskolások felé, és célozzák meg őket a programmal.

Az Ifjúsági Közéleti Akadémia további előadásai:
Március 9., 16:30 - Függőség, depresszió, reziliencia. Csepeli György szociálpszichológus, MÜHA kávézó
Március 23., 16:30 - Kis miskolci demográfia. Mihályi Helga, MAB Székház
Április 6., 16:30 - Miskolci történeti mozaikok. Fazekas Csaba, MÜHA Kávézó
Április 20., - Részvételi demokrácia. Havasi Virág, MAB Székház
Május 4., 16:30 - Álomállás, de hogyan? Osváth Andrea, MÜHA Kávézó
Május 18., 16:30 - Maradjunk, srácok! Kunos Nóra, MÜHA Kávézó.

További hírek

Olvasnivaló