Ugrás a tartalomra

Csillogó drágakövek, meteorit darabkák és ősmaradványok - zajlik az ásványbörze az egyetemen

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. március 09. szombat 19:54
Negyvenedik alkalommal nyitotta meg kapuit a Miskolci Egyetem tudományos ismeretterjesztő rendezvénye a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál, amelyen csaknem száz kiállító mutatja be kollekcióját ezen a hétvégén.
Ásványbörze az egyetemen. Fotók: Mocsári László

A jubileumi ásványbörzéhez ismeretterjesztő előadások és tematikus kiállítások kapcsolódnak, köztük három egyedi kiállítást is láthatnak majd az érdeklődők. Ahogy arról beharangozó cikkünkben beszámoltunk, reprezentatív tárlatokon mutatják be az év ásványának választott korundot, illetve az év ősmaradványát, a gyapjas mamutot. Az ismeretterjesztő programok sorában pedig vetítettképes előadásokat láthat a nagyérdemű közönség, sok egyéb mellett, Amazónia esőerdőiről és barlangjairól, a gyapjas mamutról, valamint az év ásványkincséről, a rézércről, amelyekkel testközelből lehet megismerkedni a fesztiválon. 

Mádai Ferenc egyetemi docens, a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar Nyersanyagkutató Földtudományi Intézetének igazgatója szerint a börze idén is rendkívül sikeres, telt ház van, mind a kiállítók, mind a látogatók számát tekintve. Mint mondja, többen be sem férnének az egyetem erre használható belső tereibe. 

Az ásványfesztiválról készült galériánk Mocsári László összeállításában.

- A Magyarhoni Földtani Társulat minden évben meghirdeti az év ásványa és az év ősmaradványa szavazást, ahol a közönség döntheti el, melyek legyenek abban az évben a címviselők. Nálunk ez egy kísérőrendezvény. Idén a korund és a gyapjas mamut a főszereplők. Előbbit úgy többen ismerik, mint rubin és zafír. Erről egy kisebb kiállításon ismerhetnek meg többet a látogatók - ismertette az igazgató, aki egy másik kiállításra is felhívta a figyelmet, amely a negyvenedik jubileum apropóján éppen erről a négy évtizedről szól. Egyfajta kiállítástörténetként. 
Elárulta, az egyetem célja nem csak az az ásványbörze évenkénti megrendezésével, hogy legyen egy forgalmas kiállításuk, hanem főleg az, hogy felkeltsék az érdeklődést a nem élő természet, az ásványok, az anyagi világ iránt. Mindenekelőtt a fiatalokét, akiket aztán szeretettel várnak ezt a világot jobban megismerni, tovább kutatni, immár egyetemi szinten.  

Végh Andrea a gyermekeit hozta el a kiállításra, akiknek nagyon tetszettek a szebbnél szebb ásványok, kövek és fosszíliák. Beavatott, a gyerekeket a kövek külleme fogja meg inkább, ők otthon is gyűjtik az érdekes ásványokat, őt pedig az élettani hatások izgatják, szeret erről olvasni, tájékozódni, és erre az ásványkiállítás ideális terep. Példaként említette a sungitot, amely szerinte megszűri a mobiltelefon káros sugárzását és az elektroszmogot. 

Akár tudományosan, akár ezoterikusan közelítjük meg az ásványokat, vagy csak azért jövünk el megnézni őket, mert szépek, a Miskolci Egyetem ásványbörzéje nem okoz csalódást idén sem. Akit érdekelnek a szép kövek, az ősmaradványok, fosszíliák, vagy akár a meteorit darabok, bátran kerekedjen fel, még nem késő, a kiállítás vasárnap is nyitva áll.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!