Ugrás a tartalomra

Miskolc nyáron vendégül látja Európa egyetemistáit! Európai Egyetemi Játékok 2024!

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. április 27. szombat 11:18
Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) megbízásából a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) a Debreceni Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséggel, valamint Debrecen és Miskolc városával közösen 2024. július 12-24. között Európai Egyetemi Játékokat (EUG) rendez.

Az Európai Egyetemi Játékok a világ egyik legnagyobb multisport rendezvénye, amelyen az európai egyetemek sportolói mérik össze tudásukat. A rendezvényt kétévente rendezi meg valamely egyetemi város. Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) 2018-as, a madridi közgyűlésén meghozott döntésének értelmében idén nyáron Debrecen és Miskolc ad otthont a hatodik Egyetemi Játékoknak, amely hazánk legnagyobb létszámú sporteseménye lesz az 1965-ös nyári Univerziádé óta. A multisport eseményen a két városban összesen 17 sportág küzdelmeit rendezik meg. Miskolcon a judo, a karate, a kosárlabda, a kick-boksz, a röplabda, a sakk, a strandröplabda, a taekwondo, a tenisz és a vízilabda küzdelmeit rendezik meg, míg Debrecen a 3x3 kosárlabda, a tollaslabda, a strandkézilabda, a labdarúgás, a futsal, a kézilabda és az asztalitenisz képviselőit látja vendégül.  

Az Európai Egyetemi Játékok kapcsán Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora a következő gondolatokat fogalmazta meg:

„A Miskolci Egyetemen is megkezdődött a visszaszámlálás. Izgatottan várjuk az Európai Egyetemi Játékok kezdetét, készülünk arra, hogy egyetemünkön fogadjuk az Európa minden szegletéből érkező sportolókat, szakembereket és nézőket. Fontos számunkra ez az esemény, hiszen a sportteljesítmények ünneplése mellett arra is lehetőséget ad, hogy megmutassuk, miért nevezik a Miskolci Egyetemet a tudás és közösség campusának! A megnyitó közeledtével már javában zajlanak az előkészületek intézményünkben, minden adott ahhoz, hogy emlékezetes és sikeres játékokat bonyolíthassunk le. Hisszük, hogy az Európai Egyetemi Játékok nemcsak a sport, hanem a kultúra és a barátság ünnepe is. Mi azon vagyunk, hogy júliusban a legjobbat mutassuk meg abból, amit Miskolc és a Miskolci Egyetem nyújtani tud. Várunk mindenkit, szurkoljunk együtt a sportolóinknak!”

Rakaczki Zoltán, a MEAFC elnöke, az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) Végrehajtó Bizottságának a tagja az alábbiakat hangsúlyozta a nagyszabású nyári esemény előkészületeiről:

 – A sikeres pályázatot követő elmúlt közel 6 évben sok dolog történt, kezdve a költségvetés összeállításával, az állami támogatások ütemezésével, folytatva többek között a mester terv elkészítésével, az igényfelméréssel, a létesítmények feltérképezésével, a pontos műszaki tartalom meghatározásával. A miskolci helyszínt tekintve a Campus területén komoly fejlesztések valósulnak meg, kollégium-felújítással, többfunkciós tenisz-csarnok építésével, strandröplabda központ kialakításával. A hivatalosan július 12-én, a miskolci megnyitóval kezdődő EUG 2024-re 2023. december 15-én nyílt meg a nevezés. Örömteli számunkra, hogy óriási érdeklődést tapasztalunk eseményünk iránt, 40 ország, 400 egyeteméről mintegy 5000 résztvevőre készülünk, ami rekordot jelent. A hazaiakat képviselve, 18-20 magyar egyetemről, 500 hallgatóval számolok. A miskolci rendezvények főközpontja az egyetemi Campus lesz, ahol a sportolók szállását, étkezését biztosítjuk, de több versenyhelyszín is itt van kijelölve. A megnyitónak is otthont adó - a Diósgyőri Sportligethez tartozó – DVTK Aréna mellett a Generali Aréna és a Jégcsarnok is a kiemelt helyszínek közé tartozik. A Miskolci Egyetem férfi és női kosárlabdában és strandröplabdában indít csapatokat, de lesznek hallgatók a sakkversenyeken is, míg Czerlau Jennifer a judo, míg Tóth Vanda a karate sportágban jeleskedhet. Lényeges információ, hogy valamennyi miskolci sporteseményt belépőjegy váltása nélkül bárki megtekintheti.

Önkénteseket várnak a miskolci versenyekre

Az EUG 2024 zavartalan és sikeres miskolci lebonyolításához többszáz önkéntesre van szükségük a szervezőknek, akik várják az egyetemisták, középiskolások, és az olyan emberek jelentkezését, akinek kedve van egy ilyen nagyszabású eseményen a segítő közreműködésre.

Az önkéntesekre életre szóló kalandok, élmények, új munkatapasztalatok várnak. Nemzetközi környezetben, felelősségteljes munkavégzés közben gyakorolhatják az angol, vagy egyéb nyelvtudásukat. Nélkülözhetetlen részesei lehetnek egy multisport rendezvény szervezésének. A szervezők az önkénteseknek formaruházatot, étkezést, korlátozott mennyiségben szállást, illetve számos kísérő programra részvételi lehetőséget biztosítanak.

A jelentkezési felületet a https://eug2024.eu/volunteers/ linken lehet megtalálni. Jelentkezési határidő: 2024.május 31. péntek, 23:59 óra.

További információ az eug2024@sportonkent.hu oldalon lehet begyűjteni, ugyanitt a felmerülő kérdésekre is választ adnak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!