Ugrás a tartalomra

A cukorbetegség gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. április 22. hétfő 16:33
A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.

Számos tényező hozzájárulhat a húgyúti fertőzések kialakulásához. A magasabb kockázati csoportokba tartoznak a nők, akik sokkal gyakrabban kapnak húgyúti fertőzést, mivel esetükben a rövidebb húgycső megkönnyítheti a baktériumok bejutását a hólyagba. De a gyerekek, az idősek a várandósok és a menopauzán átesők is hajlamosabbak erre a betegségre - tudatta portálunkkal Környei Ágnes, a Well.hu sajtószóvivője. 

Szintén nagyobb valószínűséggel kapnak hólyaghurutot azok, akiknek valamilyen húgyúti elzáródása, például veseköve van, illetve a prosztata megnagyobbodása szintén blokkolhatja a vizelet áramlását, ami húgyúti problémákat okozhat. Továbbá bizonyos katéterek vagy orvosi eszközök használata is növelheti a kitettséget. Mindezek mellett a nem megfelelő intim higiénia illetve nem biztonságos szexuális élet is emeli a betegség kockázatát.

•    A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte. 
•    A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel. 
•    A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.

A cukorbetegek veszélyeztettek

Kevesen tudják, de a húgyúti betegségek különös veszélyt jelenthetnek a cukorbetegek esetében, mivel a vizeletben lévő cukor termékeny táptalajt biztosít a baktériumok számára. Ezenkívül a magas vércukorszint gyengíti az immunrendszert, és káros hatással lehet a húgyhólyagot irányító idegekre, ami a hólyag hiányos kiürüléséhez vezet, és szintén lehetővé teszi a baktériumok szaporodását.

Ha a fertőzést nem kezelik időben, a baktériumok eljuthatnak a vesékig, és súlyosabb fertőzést, vagy akár komoly vesebetegséget is okozhatnak. Ezért kulcsfontosságú, hogy a cukorbetegek proaktív lépéseket tegyenek a húgyúti fertőzések megelőzésére.

Hugyúti fertőzés tünetei: 
•    Gyakori vizeletürítés
•    Fájdalom vagy égő érzés vizelés közben
•    Zavaros vagy erős szagú vizelet
•    Alhasi fájdalom vagy kellemetlen érzés
•    Láz és hidegrázás
•    Vér a vizeletben
Illetve a nem vizeletürítésez kapcsolódó tünetek a fáradtság, gyengeség, zavartság (különösen idősebb felnőtteknél), illetve a hányinger és hányás.
Diabétesz esetén a húgyúti fertőzések gyakran érintik a felső húgyutakat és súlyos veseszövődményekhez vezethetnek.

Felső húgyúti fertőzés tünetei:
•    Hasmenés
•    Magas láz
•    Hidegrázás 
•    Hányinger és hányás
•    Fájdalom a hát felső részén és az oldalsó szárnyban

Hogyan előzhetjük meg?

Bőséges folyadékpótlás: Megfelelő mennyiségű víz ivása egész nap segíthet kimosni a baktériumokat a húgyutakból. Igyunk meg naponta legalább 8-10 pohár vizet, és fontoljuk meg a gyógyteák vagy a természetes vízhajtók, például az uborka és a görögdinnye beiktatását a folyadékbevitelbe.

Rendszeres vizeletürítés: A hólyag rendszeres ürítése segíthet megelőzni a baktériumok felhalmozódását. Ne tartsuk vissza a vizeletet huzamosabb ideig, és szexuális együttlét előtt és után is ürítsünk vizeletet.  

Figyeljünk oda az intim higiéniára!: A megfelelő higiénia betartása elengedhetetlen a baktériumok terjedésének megakadályozásához. Ügyeljünk a nemi szervek tisztántartására, melyeket vécéhasználat után elölről hátrafelé töröljünk le, és kerüljük az illatosított termékek használatát, amelyek irritálhatják a húgyutakat!

Viseljünk légáteresztő fehérneműt!: Válasszunk pamut alsóneműt, amely megfelelő légáramlást tesz lehetővé, és minimálisra csökkenti a nedvesség felhalmozódását, így kevésbé kedvező környezet a baktériumok szaporodásához!

Erősítsük immunrendszerünket!: A kiegyensúlyozott, vitaminokban és ásványi anyagokban dús étrend támogatja az általános egészségi állapotot és az immunrendszer működését. Válasszunk C-vitaminban gazdag ételeket, például citrusféléket, bogyókat és kaliforniai paprikát, mivel ez segíti az immunválaszt!

Tartsuk vércukorszintünket a megfelelő tartományban!: A rendszeres ellenőrzés, a gyógyszerek betartása és az egészséges táplálkozás jelentős szerepet játszik az optimális vércukorszint elérésében, és kulcsfontosságú a húgyúti fertőzések megelőzésében.

Mozogjunk rendszeresen!: A rendszeres fizikai aktivitás nemcsak a vércukorszint kezelésében segít, hanem az immunrendszer működését is erősíti. Törekedjen legalább 30 perc közepes intenzitású testmozgásra a hét legtöbb napján!

Döntő fontosságú, különösen a diabéteszben szenvedők esetében, hogy amennyiben húgyúti fertőzésre gyanakszanak, azonnal forduljanak orvoshoz. A korai diagnózis és a megfelelő antibiotikum-kezelés megelőzheti a szövődményeket és felgyorsíthatja a gyógyulást.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!