Ugrás a tartalomra

Egy héten át ünneplik a könyveket és az olvasást

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. szeptember 25. szerda 16:59
Az Országos Könyvtári Napokat tizennyolcadik alkalommal szervezik meg országszerte, így Miskolcon is szeptember 30. és október 6. között.

Varga Gábor, Csoma-Simon Mária és Miklós Katalin. Fotó: Juhász Ákos

Ebben az esztendőben is csatlakozott a szeptember 30. és október 6. között megrendezendő Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozathoz a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. Az idei helyi programokról sajtótájékoztatón számolt be szerdán délelőtt az intézmény vezetése.

Varga Gábor könyvtárigazgató elmondta, Országos Könyvtári Napok 2006 óta várja a látogatókat, az a szervező Informatikai és Könyvtári Szövetségnek ezzel a kezdetek óta az a célja, hogy felhívják a figyelmet a könyvtár és a könyvtárhasználat fontosságára.

– A könyvtárak világa nagyon színes, gyűjteményeinek, szolgáltatásainak, programjainak legfontosabb feladata a kultúra megőrzése, továbbadása. Erre hívják fel a figyelmet minden évben az Országos Könyvtári Napok A programok és maga a tematika természetesen évről évre változik. Idén a „Négy elem, föld-víz-tűz-levegő a tématika, mottóul pedig az alábbi József Attila idézetet választották: „Jó szóval oktasd, játszani is engedd…”. Azt gondolom ez így együtt jól reprezentálja azt a sokrétű feladatot, amit valamennyi könyvtár végez – jelentette ki.

Az igazgató hangsúlyozta, legfontosabb céljuk az, hogy szolgáltatásaikat, gyűjteményeiket ne csak a rendezvények alkalmával, hanem folyamatosan használják az emberek, hiszen a könyvtáraknak az alapfeladatokon túl az utóbbi években közösségi terekké is váltak, a könyvtárhasználóknak találkozási pontot is jelent.

Csoma-Simon Mária, a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár igazgatóhelyettese a programokról szólt. Mint mondta, az intézmény központi épülete mellett minden fiókkönyvtár készül a könyvtári napokra. „Igyekeztünk minden helyszínünkön olyan széles kínálatot biztosítani, ahol mindenki megtalálhatja a számára kedvező programot ezalatt az egy hét alatt.

– Számos előadással, író-olvasó találkozóval, kiállítással, foglalkozással készülünk ezen a kicsit több mint egy hét alatt felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Ezen túl a központi épületben kedvezményes használtkönyv vásárt tartunk október 6-án, a Tompa Mihály Könyvtárban pedig könyvcsereberére lesz lehetőség, így frissítheti bárki az otthoni állományát – mondta el. A részletes programokat a könyvtár honlapján érik el.

A programok mellett a hagyományoknak megfelelően október 4-én, pénteken kedvezményes beiratkozási lehetőséggel várják olvasóikat, fél áron iratkozhatnak be a régi és az új olvasók.

Az Országos Könyvtári Napok zárónapján rendezik meg – már hagyományosan – a Könyves Vasárnapot - ennek programjairól Miklós Katalin, a gyermekkönyvtár vezetője szólt.

– Ez a nap igazi családi rendezvény lesz, melynek során központi épület délelőtt tíz és délután kettő óra között várja a látogatókat. A nap elején egy mesés családi vetélkedő részeseivé válhatunk, játékos feladatok kínálnak kellemes időtöltést az érdeklődőknek. A Keresd a lufit! címet viselő vetélkedőbe az író, színész Balázs Ágnes, a Lufi és Szamóca szerzője is bekapcsolódik, így téve még érdekesebbé a versengést. Lesznek népi, ügyességi és készségfejlesztő játékok, valamint kézműves foglalkozások is. A nap csúcspontjaként Gryllus Vilmos koncertjét nézhetik meg, melyre előzetes regisztráció szükséges - sorolta

A nap zárásaként ugyancsak a hagyományoknak megfelelően idén is díjazzák majd a legfiatalabb, a legidősebb és a legszorgalmasabb olvasókat is, a programsorozat utolsó momentumaként pedig az olvasók tortáját is megkóstolhatják majd a résztvevők.

(Nyitóképünk a tavalyi Könyves Vasárnapon készült, fotó: Juhász Ákos)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!