Ugrás a tartalomra

Finisben az Ars Sacra fesztivál szervezése Miskolcon

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. szeptember 05. kedd 12:29
Az év egyik legnagyobb rendezvénye lesz az országos Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódó miskolci eseménysor, amelyen több mint negyvenhat programot kínálnak a közönségnek, mintegy négyszáz fellépővel, a város számos helyszínén, szeptember 16-24. között.
Fotó: Mocsári László

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Miskolc idén is csatlakozik a tizenhetedik Ars Sacra Fesztiválhoz, amelynek célja, hogy felszínre hozza és bemutassa az európai kultúra zsidó-keresztény gyökereit és a kultúra szentségét, amit az ars sacra – szakrális, avagy szent művészet – elnevezés is szimbolizál. Annak érdekében, hogy megszólíthassák az embereket és közelebb hozhassák hozzájuk ezt a – talán leginkább egyházinak mondható - művészetet, minden év szeptemberében koncerteket, kiállításokat, színházi- és irodalmi előadásokat, gyermekprogramokat, táncos eseményeket és beszélgetéseket szerveznek országszerte, és immár városunkban is. 

A Miskolci Ars Sacra Fesztivál szervezői hétfői sajtótájékoztatójukon jelentették be, hogy minden készen áll a szeptember tizenhatodikai kezdésre, sőt, már a mai naptól, egyfajta előrendezvényként, „Magyar szentek, boldogok és tiszteletreméltó személyek” címmel szabadtéri kiállítás is megtekinthető a Városház téren, valamint a „nulladik” napon, szeptember 15-én gyalogos zarándoklat lesz, amely során felkeresik Miskolc valamennyi templomát, négy útvonalon. 

Szabó József a diósgyőri Szűz Mária Szent Neve római katolikus templom plébánosa elmondta, bármelyik művészeti ágban fel lehet fedezni a szentséget, ki lehet fejezni Isten szépségét és jóságát. A lelkipásztor szerint a festészet, a zene vagy bármely művészet lehet imádság, akik a szakrális műveket megalkotják, egy imádságba kapcsolódnak bele. Felhívta a figyelmet, hogy a hivatalos fesztivált Miskolcon megelőzi egy gyalogos zarándoklat a város templomaihoz, tizenötödikén a Fájdalmas Anya emléknapján, amelynek célja nem csak az, hogy a zarándokok megismerjék a város különböző felekezetekhez tartozó templomait, hanem elsősorban maga is egy imádság, amelyet a fesztivál szlogenjéhez csatlakozva - „Keresd a békét!” -, az ukrán-orosz háború befejezéséért, és más békétlenségek megszűnéséért ajánlanak fel. 

„Legfőképpen a belső békéért imádkozunk, ahogy Jézus mondta: Az én békémet adom nektek. Nem úgy adom, ahogy a világ adja, hanem ahogyan én adom. A békesség megszerzése nem fegyverekkel történik, hanem imádsággal. A zarándoklat közben imádkozunk és a csúcspontja egy szentmise lesz a Kálvária dombon, a Fájdalmas Anya közbenjárását kérve” – tudtuk meg Szabó József atyától, aki a mise celebránsa lesz.  Végezetül felhívta a figyelmet arra, hogy 23-án egész napos programmal várják az érdeklődőket a II. János Pál pápa térre, ahol többek között koncertek, előadások, tanúságtétel színesítik a napot, valamint sor kerül „A miskolci bor a béke bora” ceremóniára is, mely során a történelmi egyházak képviselői megáldják az erre a célra készített bort. 

Veres Pál polgármester beszédében beszámolt arról, milyen jó volt a város vezetőjeként részt vennie a múlt héten az Ars Sacra budapesti sajtótájékoztatóján és elmondani azt, hogy mennyi mindennel készülnek itt Miskolcon, az önkormányzat jelentős támogatásával. Teljeskörű, kilenc napig tartó fesztivál nem is lesz máshol az országban a közel kilencven településen, amely csatlakozását jelezte, a fővároson kívül csak Miskolcon. Ahogy olyan komplex és sokszínű sem, mint városunkban. Veres Pál szerint öröm volt erről beszámolni és megköszönte valamennyi szervező és segítő munkáját. 

Elmondta, profik és amatőrök fogják megmutatni a maguk művészeti ágában, mit jelent az, hogy „Keresd a békét!” Ez a békekeresés nem is lehetne aktuálisabb, hiszen a szomszédunkban kézzelfogható közelségben folyik egy valódi háború, amely értelmetlenül veszi el és teszi tönkre ártatlan emberek ezreinek életét – mutatott rá a polgármester. Hozzátette, ma még inkább beszélnünk kell a békéről, arról, hogyan tudjuk megőrizni mindennapi életünkben a békét. Mert nem csak a háborúban lehet békétlenség, hanem önmagunkban és szűkebb környezetünkben is, ahol szintén törekedni kell a békére. 

„Éppen ezért fontos, hogy olyan eseményeket rendezzünk, mint amilyen az Ars Sacra Fesztivál, ahol a béke üzenete elhangzik” – fejtette ki a városvezető, aki szerint a művészetnek és a kultúrának ereje van és összehozza az embereket, függetlenül vallási, kulturális vagy társadalmi háttértől. 
„Azt vallom, hogy egy város ereje abban van, ha erősek a közösségei. Ebben a városban kilenc különböző nemzetiség él együtt és erősek a vallási közösségek is. Különböző kultúrák, hagyományok találkoznak, és együtt építjük a jövőt” – zárta szavait Veres Pál. 

A sajtótájékoztatón részletes programismertetőt tartott a miskolci Ars Sacra Fesztivál megrendezését kezdeményező és részben magára vállaló Éltető Lélek Alapítvány vezetője Várhelyi Krisztina főszervező, Flach Antal, a programsorozat zenei koordinátora, Hortai Rita, a fesztivál irodalmi programjainak felelőse és Máger Ágnes festőművész, a fesztivál képzőművészeti programjainak felelőse, Seresné Horváth Zsuzsanna aki a szakrális programokért felelős, valamint Czupper András az István Nádor Borlovagrend elnök-nagymestere. 

Részletes programleírás az Éltető Lélek Alapítvány Facebook oldalán és az Ars Sacra Alapítvány honlapján található. Többek között ITT és ITT.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!