Ugrás a tartalomra

Fődíjként osztálykirándulást nyert az Andrássy csapata

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. március 21. csütörtök 11:26
Az Andrássy után a második helyezett a Szemere csapata lett az év legnagyobb téli kihívása keretében meghirdetett iskolák versenyében. A Szemere teljesítményét egy élménytúrával ismerték el. A díjakat szerdán adták át a Barlangfürdőben.
Juhász Ákos képgalériája a díjkiosztó eseményről

Az ország egyik legkedveltebb téli teljesítménytúráját, a Tortúra 65-öt, idén decemberben rendezték meg 27. alkalommal a miskolci Bükk 900 Természetbarát Egyesület és az Egri Testedző Club közös szervezésében.

A kultikus esemény Miskolcról Egerbe tartó 65 kilométeres kihívását számtalan ultrafutó, teljesítménytúrázó és sportember választja az év méltó lezárásaként, számot vetve egész éves sportteljesítményével – írták a szervezők a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

A versenyzőknek nem csupán fizikálisan, de mentálisan is fel kell készülniük a távra. A résztvevők erőnlétükön kívül akaratukat és kitartásukat is próbára teszik, hiszen a szintidő 18 óra, és az útvonalon a több mint 2000 méteres szintkülönbséget is le kell küzdeniük.

A tájékoztatás szerint a legutóbbi Tortúra négy távján összesen 529 túrázó indult el, közülük a 299 legelszántabb azt tűzte ki célul, hogy Miskolcról Egerbe érkezzen. A leggyorsabb versenyző, Kozma Szabolcs mindössze 6 óra 23 perc alatt futotta le a 65 kilométeres távot, míg a legidősebb túrázó 73 évesen 16 óra 34 perc alatt ért célba Egerben. A legfiatalabb versenyzők a 12 km-es távon indultak el, közülük két 8 éves miskolci fiatalember is.  A hosszú távok között a 65 kilométeres versenyen egy 17 éves budapesti fiatalember, míg a 44 kilométeres távon két miskolci 16 éves középiskolás volt a legfiatalabb résztvevő, akik bőven a szintidőn belül teljesítettek. 

Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Technikum 30 fős csapata / Fotó: magánarchívum

A szervezők legutóbb újra meghirdették az iskolák versenyét, hogy népszerűsítsék a mozgást és a téli teljesítménytúrázást a fiatal generáció körében. Az egy iskolából vagy sportegyesülettől érkező legnagyobb létszámú csoportokat díjazták. Az idei fődíjat a Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Technikum 30 fős csapata nyerte el, jutalmuk egy kétnapos osztálykirándulás a Szentléleki Jurta táborba. A diákok motiválásában nagy szerepe volt a lelkes pedagógusoknak, dr. Juhász Zsuzsannának és Molnár Péternek, a Szakképzési Centrum Igazgatójának, akik maguk is aktív túrázók. Nagyon szoros versenyben a második helyen végzett a Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikum csapata, Deák Szabolcs igazgató vezetésével. Az iskola jutalma egy úgynevezett Via Ferrata - sziklamászó élménytúra.

Az iskolák versenyének ünnepélyes díjátadóját szerdán tartották meg a Barlangfürdőben, mely már második éve ad otthont a túra rajtjának a miskolci önkormányzat jóvoltából. A díjakat Németh Judit, a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetője, Albert Tamás, a Bükk 900 Természetbarát Egyesület elnöke, és Katona Ferenc, a Szentléleki Turista park vezetője adta át. 

Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikum csapata / Fotó: magánarchívum

A Tortúra 65 olyan kihívás, amelyre érdemes felkészülni! Legközelebb december 21-én, szombaton rendezik meg. A Tortúra nem csupán egy teljesítménytúra, hanem egy hatalmas közösségi élmény is, amelynek különleges hangulata és hagyománya évről évre vonzza a sportolókat és kalandvágyókat lehetőséget kínálva arra, hogy újra meg újra felülmúlják önmagukat.

(Borítókép: Juhász Ákos)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!